oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. július 23. 06:59,  Mindennapi Anglia 270 komment

2012. július 23. 06:59 Határátkelő

Mindennapi Anglia

Milyen típusú szállást keressünk Angliában? Mire figyeljünk a közlekedésnél? Mi a helyzet a tévével, internettel, telefonnal? És a közbiztonsággal? Ha ezek a kérdések érdekelnek, akkor jó helyen jársz, hiszen (bár bevallottan csak egy általános kép felvázolására törekszik) Zoltán írása jó kiindulópontot jelenthet. Én mindenesetre várom a folytatást!

(BLOGGAZDAI KÖZLEMÉNY: Nos, eddig tartott a türelmem, elegem van a trollokból, a bunkóságból. Kaptak pár nap haladékot, de a blogot nem fogják szétverni! A tegnapi posztból már kimoderáltam pár embert, és ez így is lesz a jövőben is. Mielőtt jönne az anyázás: ez nem azt jelenti, hogy nem lehet beszélgetni, vitatkozni, de azt igen, hogy azt csak európai hangnemben lehet. Akinek nem tetszik, mehet, amerre lát.

Szeretném minden kulturált, jóérzésű hozzászóló segítségét kérni a normális hangnem fenntartására. A gyalázkodó, pocskondiázó, másokat megalázó kommenteket a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre jelezzétek, és amint tudom, megteszem a szükséges lépéseket.

Köszönet és további jó beszélgetést!)

London buszok.jpg

„Mindig érdeklődéssel olvastam a blogot, így most, hogy megvan a munkaszerződésem és már tapasztalatokról beszélhetek, gondoltam, megosztom azokat minden érdeklődővel.

Rólam röviden annyit, hogy IT-diplomával, folyamatban levő PhD-vel és elég speciális szakterülettel rendelkezem, viszont a tapasztalataim általánosan is érdekesek lehetnek.

Alapok

Nyelv: Mindenki elmondta már. Én 20 éves angoltudással és kiutazás előtt további 1,5 év intenzív nyelvtanulással készültem. Érdemes az IELTS vizsgára hajtani és speciálisan készülni. Budapesten a British Council munkatársai kedvesek és korrektek, megfelelő eredménnyel a magyar felsőfokú is megvan, ehhez az adminisztrációt ők végzik el.

Szókincs: Bajnóczi/Haavistó Tematikus szótár angol nyelvből. Szánj minden nap fél órát egy-egy témára, alapvetően szükséges.

Hozzáállás: Szintén mindenki elmondta, nyitott, pozitív, megcsinálom beállítottság és hála minden jó szóért, minden előrelépésért. Szükséged lesz rá.

Ha ez megvan nézzük a gyakorlatot!

Közlekedés Londonban

TFL, Oyster card. A külön vásárolt jegy drága, az Oysterre bármikor, bárhol (pl. kisboltban is) rátölthetsz creditet, és azt használod, így a jegyár olcsóbb. Napi limit van, 5-7 út után aznap ingyen utazol. Amire vigyázz: a Tube be/kijáratánál nem tudsz a kártya odaérintése nélkül átmenni eddig OK.

A DLR-nél viszont minden fel/leszállásnál keresd meg a sárga pontot és érintsd oda a kártyád, különben kb. 8 font büntit fizetsz! Ezzel a helyieknek is van gondja, most a TFL felvilágosít és interneten követhetővé tette a fogyasztást. Viszont ez Anglia, amikor megreklamáltam, visszafizették (legközelebbi érintésnél rátették a kártyára).

DLR (Dock Light Railway): király, gyors és sűrű, de nem olyan tömött mint a Tube. Nézd meg a vonalakat és így keresd a szállásokat!

Busz: olcsó, bulis, de lassú. Csak felszállásnál kell az Oystert a sofőrnél (nem a sofőrhöz) odaérinteni.

Közlekedés vidéken

Vonat: Tiszta, pontos, a legtöbb késés eddig 7 perc volt. Interneten tudsz előre jegyet venni és a hitelkártyáddal plusz foglalási kóddal a pályaudvaron kinyomtatni. Vigyázz, több vonattársaság van és visszaváltani csak a sajátjukat váltják, másik társaság jegyével ügyintézni másik állomásra kell menned!

Busz: mindent megtalálsz az interneten.

Taxi: Nem olcsó, vidéken 10-12 km 28 font, Londonban nekem nem kellett, éjszaka is tudtam buszt találni.

Tanács: ha iPhone/iPad-ed van TubeMap (mxdata) és London Bus (zuti) - talán 1-2 font, de mindent megér.

Szállás

Igény és pénztárca kérdése. Keményen vedd figyelembe a közlekedést és a környéket is. Külvárosban olcsó, de helyhez köthet. Igaz, az első időben sok interjúra nem fogsz járni, a látnivalókra pedig én nem voltam hajlandó időt és pénzt égetni, turistáskodni, nem azért jöttem. Később a jó hely/közlekedés minden pénzt megér.

Személyes tapasztalat: én hostelt választottam, LHALondon/Davies Court single en-suite. Minden igaz, amit írnak a neten, a manager korrekt és segítőkész. Ráadásul ha kérdezik a Canary Wharf-nál laksz (komoly benyomás, mivel ez az új üzleti negyed, nagyobb már a forgalma mint a City-nek).

A napjaidat az interneten töltöd, és itt ez, valamint a konditerem is adott. Én sem vagyok kondis fajta, de használd ki az idődet és vezesd le a feszültséget. Az egészségednek is jót tesz, de az interjún a megjelenésben, első benyomásban is számít.

Kaja

Igény és pénztárca kérdése. Tesco, M&S, Waitrose stb. Ne hagyd ki az Iceland-et sem. Rajtad múlik miből milyen minőséget választasz. Én elég alacsony rezsivel jól ki tudok jönni. Az árak sokszor a pesti alatt vannak. Másrészt vagyonokat el tudsz költeni egy vacsorára.

Internet

Legjobb, ha a szállásban benne van, nem te intézed. Mobilnetből nekem a 3 (three.co.uk) prepaid jött be, Skype is engedélyezett, vidéken a lefedettség so-so.
Minden infót gyorsan megtalálsz a neten, essential.

TV

Éjjel-nappal, ha bírod. Hírek, history, kulturális sorozatok, de Top Gear stb. is fut. Itt digitális a TV és angol feliratozás is segít. Ha már nem kell figyelned, csak a háttérben hallgatod és érted, jó úton jársz.

Közbiztonság

Nem volt gondom. Közhely, de hajnali buszon eddig a leghangosabb társaság két magyar vidámfiú volt, de ez sem volt húzós. Persze ez nem panasz vagy felvágás csak közhelyes.

Mindenesetre belül röhögtem, de „nem fedtem fel magam". Viszont a srác jobban értette a buszsofőr szövegét, hogy a következő megállót útlezárás miatt kihagyjuk, mint én. Fogadd el, hogy te vagy a jövevény és sokan járnak előtted.

Elsőre általánosságban ennyi, érdeklődés esetén folyt. Köv."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: költségek London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr824671883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

redsea 2012.07.23. 07:36:06

szerintem kár a moderálással hősködni.

A téma pont a toleranciáról és az új helyzetek, új környezet elfogadásáról szól. Ebbe beletartozik a szélsőséges vélemények elfogadása is.
Ha ez nem megy a bloggazdának, ne lepődjön meg, ha idővel az újonnan indult, de megengedőbb és ezáltal érdekesebb blogok rovására veszít a népszerűségéből.

SilentDreams 2012.07.23. 07:44:14

@redsea: Tolerancia van más véleményekkel kapcsolatban is, ha azt az illető normális hangnemben, kultúráltan tudja előadni. Nem hinném, hogy bármit meg kellene engedni a tolerancia nevében.

A posztolónak: tetszik, jó kis "kis okos" az első hetekre. Általában hasonlókat tapasztaltam én is, bár nem Londonban laktam. Ez a hosteles megoldás mit takar pontosan? Egy személyes szállás saját fürdővel/WC-vel vagy inkább egy szoba bérléshez hasonlít közös helységekkel? Anyagilag hogy viszonyul az egyéb lehetőségekhez?

"Busz: olcsó, bulis, de lassú. Csak felszállásnál kell az Oystert a sofőrnél (nem a sofőrhöz) odaérinteni."

Ez tetszett :))))))))))

bpetya75 2012.07.23. 07:57:42

@redsea:

Szerintem meg kár a vélemény nyilvánítás szabadsága mögé bújtatni a mezei tahóságot és mások sértegetését.

A mai világ egyik legnagyobb problémája, hogy sokan keverik a szabadság és a szabadosság fogalmát. A trollkodás is ide tartozik szerintem, ezért aztán a magam részéről aktívan támogatom a nem ide való hozzászólások, sőt, akár hozzászólók eltüntetését a blogból.

redsea 2012.07.23. 08:00:55

@SilentDreams: Kiváncsi vagyok, hogy irányváltás nélkül meddig lesz rendszeresen a főoldalon a blog.
Az index.hu olvasó összetétele alapvetően más, mint a beszűkült fanatikus origo.hu-é. Ha már megszületett a döntés az átköltözésről, nem kűzdeni kellene az olvasók ellenen, hanem kiszolgálni őket.
A bloggazda az origo.hu-n fáradságos munkával elérte, hogy kialakuljon egy langyos, politikailag korrekt közösség a blog körül (néha olyan érzésem volt a kommenteket olvasva, mintha a Szomszédok c. teleregénybe csöppentem volna).
Index főoldallal ez felborul, ezen kár csodálkozni.
Ugyan lehet tűzzel vassal irtani a "politikailag inkorrektnek" tartott hangokat, mint pl. korábban levenni az ausztrál posztot, de ha ez a mentalitás az olvasók egy részében visszatetszést kelt, az nem jó.
Elképzelhető, hogy az origo.hu-s olvasók többsége helyeselte a "rasszista, kirekesztő" poszt levételét, de őszintén meglepne, ha egy ilyen lépés itt is hasonló fogadtatásra találna.
Főleg úgy, hogy az olvasók között felülreprezentáltak a kivándorlók/külföldön élők, akik saját tapasztalatból -akár tudat alatt- ítélnek meg első ránézésre bizonyos módon csoporthoz tartozó embertársakat.
Szerintem több vitatindító poszt kellene és hagyni kibontakozni az eszmecserét.

tableno 2012.07.23. 08:09:45

@redsea: Na most akkor álljon meg a menet!

"nem kűzdeni kellene az olvasók ellenen, hanem kiszolgálni őket." - KISZOLGÁLNI??? Már miért kéne itt akárkit is kiszolgálni? Ez egy magánblog, bárki ingyen olvashatja és kommentelheti, de semmi joga hozzá, hogy beleszarjon a zongorába. Ha ez nem tetszik, keressen olyan helyet, ahol ezt lehet, van az indexen elég trolltanya. Éppen hogy neked kéne elfogadni, hogy ezen a helyen nem a TE játékszabályaid érvényesek, megszoksz vagy megszöksz! Ha ettől kevesebb lesz a látogatottság, nem baj. (mondjuk egybehangzó állítások szerint ez a blog eddigi nagy sikerének egyik titka, ugyanis kifejezetten ritka színfolt az anyázásba fulladt magyar blogoszférán).

Világpolgár2012 2012.07.23. 08:10:17

@redsea:
Mások sértegetése és a papírt (vagy itt képernyőt) nem tűrő hangnem nem eszmecsere. Minthogy a rasszista megjegyzések sem. Ha normális a hangnem, akkor nem gond a mástól eltérő vélemény.

bpetya75 2012.07.23. 08:12:18

@redsea:

Ha levett ausztrál poszton Ádám bejegyzéseire gondolsz, azokat a posztíró határozott kérésére távolította el HÁ. Én személy szerint bántam a dolgot.

Nem feltétlenül a politizálással van gond, hanem olyanokkal, akik mondjuk egy thaiföldi bejegyzés kapcsán első hozzászólásuk első mondatában gyubánoznak vagy orcsányoznak. Esetleg a posztírót illetik különféle sértő jelzőkkel. Ez nem eszmecsere, csak anyázás. Arra meg nem csak itt nincs szükség, de itt aztán végképp nincs.

tableno 2012.07.23. 08:12:41

Ja még annyi, le van szarva, hogy a főoldalon van-e a blog. Akit érdekel, az idetalál, a hobbi-trollok meg menjenek máshová.

redsea 2012.07.23. 08:13:05

@tableno: érdekes érvelés, hiszen a váltás mögötti fő motiváció az olvasottság növelése lehetett. Bár mivel nem én vagyok a bloggazda, erről nincsen biztos információm.

redsea 2012.07.23. 08:18:02

@tableno: az indexre átkerülést, nyilván tudatos tervezés, -esetleg alku az blog.hu és index.hu szerkesztőkkel- előzte meg.
Ennek lehetett a része, hogy kapjon főoldalas megjelenést, amit igen kevés "új" blog kap meg. Ezzel nincs semmi baj, csak ezek után azzal takarózni, hogy ez magánblog és nem az olvasottság számít, legalábbis furcsa.
Ha a nem idevaló, nem a poszthoz kapcsolódó kommenteket moderálják, az természetes. Az lenne bicskanyitogató, ha az olyan kommenteket moderálná a blog gazda, amelyek nem egyeznek az ő véleményével, de egyébként a témához kapcsolódóak.

tableno 2012.07.23. 08:19:13

@redsea: erről kérdezd a bloggazdát. De azt hiszem, az a tény, hogy ez a "langyos, polkorrekt" blog ekkora népszerűségnek örvend, azt mutatja, hogy valamit jól csinál az illető. Lehet (sőt valószínű), hogy a trollok beengedésével a látogatottság hirtelen megugrana, majd a töredékére esne vissza, ugyanis lekopnának az aktív törzsolvasok és kommentelők, valamint egyre kevesebben lennének hajlandóak megírni az élményeikek, kitéve ezzel magukat a tahók össztüzének. És még egy: ez a blog arról is szól, hogy mit lehetne otthon jobban, másképp csinálni - például lehetne egymást tisztelve, kulturáltan együtélni, a szokásos acsargás és anyázás helyett.

tableno 2012.07.23. 08:23:21

A bloggazda eddig sem moderált ki senkit a más véleménye miatt. De például az, hogy tegnap egy pöcsfej "félprostinak" nevezett egy kommentelőt csak azért, mert az illetőnek francia barátja van, az nem vélemény. Az szimpla bunkóság, amiért élőszóban is "moderálás" (értsd: eszméletlenre pofozás) járna.

bpetya75 2012.07.23. 08:25:20

@redsea:

Az én infóim szerint a postr alkalmatlansága volt a váltás fő oka. Persze az olvasottság is szempont lehetett.

Az aggodalmad azonban teljesen alaptalan. HÁ odaát is nagyon toleráns volt az ott felbukkant trollokkal vagy trollszerű hozzászólókkal. A posztok között válogatva is látszik, hogy nagyon eltérő vélemények kaphattak publicitást a blogban. Abban biztos vagyok, hogy azért nem fog moderálni senkit, mert az övével ellentétes politikai álláspontot fogalmaz meg, ha az elfogadható stílusban teszi. Én mondjuk azt sem tudom, hogy mi az Ő politikai álláspontja, bár tippem van rá.

bpetya75 2012.07.23. 08:26:26

@tableno:

Ugyan már cimbora! Az ilyenek élőben lapítanak mint sz@r a sűrűben ;-)

tableno 2012.07.23. 08:32:25

@bpetya75: Na igen, ezek csak szájkaratéban feketeövesek...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.23. 08:35:57

Miért kellene kiszolgálni az olvasót?
Ez nem a TV Híradó.
:)
Én maximálisan egyetértek HÁ-vel, ha nem enged teret az anyázásnak.
Eddig is egészen jól működött az oldal nélküle is.
Aki anyázni akar, talál rengeteg oldalt ahol megteheti azt.
Hogy ettől "langyos"?
Úgy vettem észre a HÁ-t sokan pont ezért szeretik.
Nem mindenki szeret üvöltözni.
:)

2012.07.23. 08:50:03

@redsea:

En is eroteljesen tamogatom a moderalast. Velemenye mindenkinek lehet, de ha nem tudja azt kulturalt keretek kozt megfogalmazni, akkor majd ujra probalkozhat, gyakorolhat, amig kepes lesz vegre kulturaltan viselkedni.

Ez sajnos egy tipikus magyar tarsadalmi problema. Egyebkent polkorrektul is lehet velemenyt nyilvatani, anelkul, hogy atmenne a dolog a masik sertegetesebe. Azt gondolom, hogy nagyon sokan pont a mindennapokban is hangado, a neten kivul is letezo trollok miatt vagynak el Mo-rol. Itt pedigadott egy blog, ahova szivesen visszajarnak a kintiek es szivesen jarnak az itthoniak is, es kimondottan azok, akik inkabb ulnek a "langymeleg"-ben, mint az idiota trollok kozt. Tudom, hogy Mo-n az elet alapeleme a feszultseg, de aki mar kiment annak ez mar nincs az meg eleteben, es feltehetoen nem is hianyzik belole.

bpetya75 2012.07.23. 08:52:04

@tilmir:

Hááát. Azért az olvasottság is szempont, tehát van igazsága redsea-nek. A túlzott moderálás biztosan nem használna. Meg nincs is rá szükség. Pl levint, vagy bugrist lehetett utálni, meg sokan trollozták is őket, de ők tipikusan az a kategória, amelyiknek a karcos véleménye is el kell, hogy férjen itt.

redsea 2012.07.23. 08:57:48

@tableno: az általad felhozott konkrét példánál maradva: sok magyar lány az anyagi biztonság reményében választ külföldi partnert. Ezt sokan fel is vállalják. Ha én lennék a posztoló helyében és nekem írnának ilyet, belegondolnék és rájönnék, hogy a leírtak alapján igaza is lehet - bár a szóhasználat nem helyénvaló.
Persze nem szerencsés, ha olyan küldi be ide a történetét, aki meg szeretne maradni a kis álomvilágában.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.23. 08:58:10

@bpetya75: Ok, HÁ majd eldönti, hogy mennyire fontos az olvasottság. Ebben csak ő tud állást foglalni.
Az általad említett userek pedig kezelhetőek voltak, ez még szerintem belefért a tűréshatárba.
Megjegyzem soha nem a vélemény különbséggel van a baj, hanem annak kifejezésével.
Ha jól emlékszem voltunk többen is akiknek homlokegyenest más véleménye volt akár a post írójával, akár egymással egy-egy esetben, ennek ellenére normális hangnemben tudtuk megvitatni azt.

2012.07.23. 08:59:41

En megprobaltam ezt a posztot olyan szemmel nezni, mintha ki szeretnek menni Albionba, es innen varnek nemi informaciot. Nos, lehet a hiba az en keszuletemben van, de nekem sok informaciot nem adott. Vagy olyan informaciokat tartalmaz, ami altalanosan is igaz (jo nyelvtudas, lakasnal fontos a kozlekedes, a kaja igeny kerdese??, felsorol nehany aruhazat, elfogadhat a kozbiztonsag, stb.), vagy olyant ami egy brit helyismerettel nem rendelkezo szamara ertelmezhetetlen (roviditesek, felmondatos utalasok, stb.). Szerintem erdemesebb lett volna vagy egy szemelyes ("lelkizos" :) posztot irni, vagy egy olyant, ami tenyleg tematikusan vegigmeny az adott pontokon, es konkret tampontokat is ad, amolyan szajbaragos jelleggel, amit albioni ugyekben kevesbe jaratos is megert.

redsea 2012.07.23. 09:02:02

@tilmir: attól tartom langyosnak, hogy a beírások egy életfelfogást tükröznek. Érdemes beleolvasni egyéb magyar vagy külföldi expat blogokba és rögtök szembetűnik, hogy milyen jellegű történeteknek nem ad helyt a bloggazda.
Nem biztos, hogy ez rossz, de tény.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.23. 09:04:18

Mielőtt elveszne a lényeg: kellenek az ilyen írások, sok gyakorlati tudnivaló van benne, ami "aranyat" ér adott esetben.
Annó, amikor jöttem nagyon jól esett volna, ilyen és ehhez hasonló információ áradat. Épp egy baráti beszélgetés kapcsán kezdtem el összeszámolni, hogy mennyi pénzt tudtam volna spórolni, ha bizonyos infok a rendelkezésemre állnak. 5 számjegyű összeg jött ki, frankban számolva. :(

tableno 2012.07.23. 09:04:39

@redsea: Nézd, azért van különbség a két állítás között:

1. "sok magyar lány az anyagi biztonság reményében választ külföldi partnert"

2. "TE egy félprosti vagy, mert francia a barátod (ennyit tudok rólad, nem többet)!"

Ha szerinted, a második állításra magába kell néznie a címzettnek, akkor te gondolom az anyádat vonod felelősségre akkor, ha valaki lekurvázza. Azon az alapon, hogy vannak olyan emberek is, akinek tényleg prosti az anyja...

redsea 2012.07.23. 09:08:33

@tableno: itt nem rólam van szó: én természetesen elfogadom ami itt van, hiszen érdemben -hacsak nem tudok hatni az index-re :)- nem tudom megváltoztatni, viszont véleményemmel meggyőzhetem a bloggazdát arról, hogy lehetne jobban is.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.23. 09:08:37

@redsea: Nézd, az időm véges, így nem nagyon olvasok mást. Nagyon örültem, hogy az elmúlt évben rátaláltam erre, és a magam részéről több olyan kapcsolatra tettem szert, amire máshol eddig soha. Ebből kifolyólag lehet, hogy elfogult vagyok (vagy önző), de szeretném ha a stílus megmaradna.
Másrészről, ez tényleg egy magán kezdeményezés, tehát adassék meg HÁ-nek, hogy azt tegyen ki amit akar.
:)

redsea 2012.07.23. 09:09:25

@tableno: honnan tudod, hogy én nem olyan felállású kapcsolatban élek, mint a poszter? :)

redsea 2012.07.23. 09:11:55

@tilmir: igazad van. Használhatóbb lenne a blog, ha az egyes országok alatt az élménybeszámolók és a konkrét tanácsokkal teletűzdelt posztok elkülönülnének. Főleg, ha egy-egy országhoz posztok tucatjait fogja kidobni a blog.

redsea 2012.07.23. 09:14:19

@Nyulz of the World: nehéz jól dönteni a moderációval kapcsolatban: a hazatérést fontolgatókat maradásra bírhatja, ha látják, hogy a hazai mentalitás nem változott. :)

memyselfandi 2012.07.23. 09:15:37

- Ez egy blog, nem egy hirportal. A szerkesztoje maga donti el, hogy milyen kozosseget szeretne epiteni kore. Es minden joga megvan ahhoz, hogy kimoderaljon nyomdafesteket nem turo kommenteket.

- Az olvasottsag karara - barmit is tesz a cenzuraval a szerkeszto - nem fog menni ez a blog, max cserelodik az osszetetel. Es ha a szerkesztonek az a minimum 10ezres torzsgarda a fontos, akik eddig is eltettek ezt a blogot, akkor egy helyes huzasnak tartom a cenzurat.

A szerkesztonek: sajnos az Index kozonsege valoban mas mint az origo-e :(

redsea 2012.07.23. 09:22:36

ami tényleg fontos lenne: objektív összefoglalók a legnépszerűbb célországokról, városokról.

bpetya75 2012.07.23. 09:26:03

@redsea:

Érdekelne, hogy mire gondolsz. Milyen jellegű sztoriknak nem ad teret HÁ?

bpetya75 2012.07.23. 09:29:07

@redsea:

Az eddigi posztok 80-85%-át olvastam. Ezek alapján (meg egyéb tapasztalataim alapján) úgy vélem, hogy minimális esélye van annak, hogy objektív posztokat olvashassunk. A néhány objektívabb posztra adott reakciók alapján meg nem is sokan vágynak ilyesmire. Ezekre általában a "túl száraz", "nem elég személyes" megjegyzések jöttek néhány elsimerő komment mellett.

kisrednek 2012.07.23. 09:41:20

@Nyulz of the World: Hibát követsz el, ha egyetlen posztból akarsz mindent megtudni. Ez csak EGY információ. Én azt csinálom, hogy a különböző posztokból az objektív, számszerűsíthető adatokat egy táblázatban gyűjtöm ki és abból próbálok következtetéseket levonni. A szubjektív szempontok is valahogy összegeződnek természetesen, de az már mindenkinek az érdeklődési körétől is függ. Olvasd el mindet ami Angliáról szól, de az sem haszontalan ha a más országokról szólót is. Akkor van összehasonlítási alapod is.

Ishmael 2012.07.23. 09:42:15

A poszthoz:

Ha a tomegkozlekedesrol beszelunk akkor erdemes kiemelni, hogy eloszor is europai viszonylatban draga (nem is tudom mit vartak ha privat monopoliumokat alakitanak ki :)) es hogy nagy kulonbseg van London es videk kozott. Ez kulonosen ervenyes a buszkozlekedesre, itt erdemes eszben tartani, hogy tapasztalataim alapjan pl videken londonnal ellentetben a buszon nem irjak ki hol van eppen a busz es a sofor sem mondja be: sok szerencset a turistanak felismerni hol is kellene leszalni :) (ilyenkor a sofort kell szemelyesen megkerni hogy szoljon az utasnak ha celponthoz odaert).

redsea 2012.07.23. 09:42:50

@bpetya75: nehéz jól megfogalmazni, inkább a saját példámat mutatnám be. Korábban ez volt az egyetlen expat jellegű blog, amit követtem. Miután felvettem sok hasonlót (a magyar mellett angol, francia, héber nyelvűeket) úgy éreztem, hogy egy új világ nyílt ki előttem.
Számtalan olyan terület van, aminek a blog tulajdonosa nem szeretne helyet adni vagy az origo politikája miatt nem mert érinteni, de a külföldre költözőknek rendkívül fontos. Ilyen például a különböző nemzetekkel fiaival való együtt élés, beilleszkedés, egyes népek olyan sajátosságai, amikre csak nagyon téves értelmezéssel süthető rá a rasszizmus. Mit gondolnak rólunk magyarokról külföldön, mely (szintén bevándorló) népekkel találják meg kint élő honfitársaink a közös hangot stb.
Nem tudom eldönteni, hogy a bloggazda előszavai, formázása, válogatási metodikája miatt érzem egyhangúnak a bejegyzéseket vagy azért mert ezeket a valóban fontos témákat kihagyja.

redsea 2012.07.23. 09:45:01

@bpetya75: két külön dolog: objektív poszt szólhatna az árakról, munkalehetőségekről, átlagkeresetekről. a mindennapi élethez szükséges praktikákról.

redsea 2012.07.23. 09:45:52

@kisrednek: sokat segítenél az érdeklődő átlagolvasónak, ha a táblázatokat kiposztolnád.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.23. 09:48:41

@redsea: Pedig voltak olyan írások is, amiben az általad hiányolt dolgok megjelentek. Lehet csak érintőlegesen, de nem volt "kihúzva".
:)

VíziLó 2012.07.23. 09:49:34

Érdekes poszt, bár számomra kicsit túlságosan tömör, katonás a stílusa. Emiatt aztán én viszonylag jól tudom követni, mert évek óta Angliában élek, de tartok tőle, hogy aki csak most gondolkodik a kiköltözésen, annak a kíváncsiságát nem fogja kielégíteni, sem a felmerülő kérdéseit megválaszolni.

"Busz: mindent megtalálsz az interneten." - írja a szerző. Ez így van, de ennek a közlésére kár blogbejegyzést írni. Annak idején végül én is megtaláltam, de tájékozatlan lévén napokig kellett keresnem, mire rájöttem, hogy milyen honlapon kell keresni, illetve mire felfogtam a bus és a coach közötti különbséget.

kisrednek 2012.07.23. 09:51:14

@redsea: Csalódást kell okoznom. Én úgy tapasztalom a hazatérést fontolgatókat nem az riasztja vissza, ha egy magánblog ragaszkodik a kutúrált hangnemhez. Van még ezenkívül egy jó pár szempont.

Barakkah 2012.07.23. 09:53:06

Magam is ugyancsak támogatom a moderációt. Hozzáteszem, új olvasó vagyok, aki épp annak folytán tévedt ide, hogy láttam az index főcímlapján a határátkelőt, korábban nem tudtam a blogról. Örültem, hogy ide találtam, és kifejezetten tetszik, hogy emberek javarészt itt képesek kultúrált hangnemben beszélgetni egymással.

Az a véleményem, hogy rengeteg oldal a blog.hu-n, ami az index által publicitást nyer, a kommentek szempontjából éppen azért olvashatatlan, mert elárasztják őket a trollok. Emiatt nem hinném, hogy a blog sokat veszítene a nyomdafestéket nem tűrő hozzászólások teljes kiirtásával. Hosszútávon szerintem csak nyerhet vele.

redsea 2012.07.23. 09:59:06

@Barakkah: ehhez a poszthoz még nem szóltak hozzá moderálást igénylően?! Akkor megértésre talált a bloggazda :)

kisrednek 2012.07.23. 10:01:47

@redsea: Megpróbálhatom excell-be feldolgozni, de az én szempontjaim eléggé szubjektívek. És hova töltsem fel? Addigra ez a poszt a 25.helyre kerül.

padlas 2012.07.23. 10:03:51

@redsea: ilyen alapon bárkit le lehet kurvázni, hiszen vannak a világban kurvák, és semmit sem tudok a másik kommentelőről, úgyhogy ennyi erővel ő is lehet az. Érdekes életszemlélet, sok blog van egyébként, ahol ez a szájkarate a módi, de itt nem ez volt a szokás, és sokan vagyunk, akik nem is szeretnénk, hogy ez lenne. Szerencsére Határátkelő is így gondolja. Ha nagyon hiányzik neked az anyázás, menj másik blogba, sok helyen engedik.

redsea 2012.07.23. 10:03:56

@kisrednek: esetleg külön posztba lehozhatná a blog, ha a gazda szerint is jó az ötlet.

bpetya75 2012.07.23. 10:03:59

@redsea:

Amennyire vissza tudtam pörgetni, ezek tényleg nem kaptak nagy teret az eddigi posztokban, bár ahogy tilmir is írta, több helyen is szóba került ez a téma. Viszont a kommentek között sok szó esett ilyesmiről. A HÁ-ban nekem az is tetszik nagyon, hogy a posztok mellett a kommentek is nagyon értékesek szoktak lenni. Sőt! Nem egyszer a hozzászólások hasznsabbak a posztnál

Beugrottak Catgirl posztjai: hataratkelo.postr.hu/egy-orszag-a-vilag-vegen és hataratkelo.postr.hu/paprikaskrumpli-chileben-avagy-viva-hungria

Ezek sok szó esik az általad hiányolt dolgokról.

bpetya75 2012.07.23. 10:06:25

@VÍziLó:

Ha neked olyan sokáig tartott, akár meg is oszthatnád az infóidat az úri közönséggel, hátha profitálnak belőle páran. Hmm? ;-)

redsea 2012.07.23. 10:06:50

@bpetya75: igaz. Több ilyen jellegű poszt kellene.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.23. 10:12:01

@kisrednek: Írj HÁ-nek, minden jó ötletre nyitott. Idővel átkerülnek a már megjelent írások országok szerint csoportosítva, így akit érdekel meg fogja tudni nézni később is.
:)

TilosazA (UK) 2012.07.23. 10:13:38

Nekem a poszt egy része elég érthetetlen, így, hogy nem ott élek. Lehet, hogy részletesebben kellett volna, vagy valami linket írni, hogy hol lehet utánanézni. Ezek a rövidítések, és idegen szavak nekem nem mondanak semmit... pedig többször voltam már Angliában, és Londonban is.
És azt sem tudom, hogy a poszt Londonra vonatkozik, vagy Anglia többi részére? (vagy csak elkerülte a figyelmem?)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.23. 10:13:55

@redsea: Azt hiszem egyiptomi cikkben elég sok szó esett erről. Légy picit türelmes, vagy keress vissza a postr.hu-n.

redsea 2012.07.23. 10:16:07

@tilmir: az postr.hu-n is folyamatosan követtem a blogot. Azért köszönöm.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.23. 10:17:56

@redsea: Bocsi. :) Akkor nem jártatom a lepénylesőm.

padlas 2012.07.23. 10:18:25

@tilmir: egyetértek, szerintem is kell az ilyen poszt. Lehet, hogy elsőre apróságnak tűnnek az ilyen gyakorlati tudnivalók, de amikor valaki kimegy, és az első napokban ezernyi ilyen problémával szembesül, akkor jól jön egy ilyen összefoglaló.

tsík 2012.07.23. 10:27:11

Most lehet, hogy én nem figyeltem eléggé, de a régi postr-es szájtra is ki fognak kerülni mindig a posztok? Ma először nem látok párhuzamos posztot (azaz ez a mai már csak itt van), akkor eddig tartott az átfedés?
Elnézést az offért, de szeretném érteni a szisztemet :)

hothead 2012.07.23. 10:27:46

@redsea: a moderalassal nem a hoskodes a cel, ahogy fogalmaztal, hanem a nem ide valo, kritikan aluli kommentek ill. kommentelok eltavolitasa. azert, hogy ez a blog megmaradjon olyannak, amilyennek szeretjuk, kulturaltnak, beszelgetosnek, vitatkozosnak, informativnak. szelsoseges velemenyt is meg lehet osztani emberi hangnemben, termeszetes, hogy nem ert egyet mindenki mindenben. azt pedig, hogy hol is van ez a hatar, es milyen posztoknak ad teret, hadd dontse el maga a blog gazdaja. ez eddig is igy volt, most sem lesz maskepp, remelem. az mar onmagaban szomoru, hogy felnott emberek figyelmet erre kulon fel kell hivni.

mertcsak 2012.07.23. 10:30:25

@padlas: pontosan, amikor valakinek SOS információra van szüksége, akkor ilyen posztokat akar olvasni. Amikor pedig csak álmodozik, vagy a melóban van 10perc üresjárata, akkor sztorit vár :)

VíziLó 2012.07.23. 10:31:42

A vonaton egyébként érdemes hetekkel, vagy akár hónapokkal előre megrendelni a jegyet (advance ticket), mert sokkal olcsóbb. Ha erre nincs lehetőség, akkor is érdemes figyelni, hogy ki tudunk-e fogni az adott napon egy csúcsidőn kívüli járatot, mert az sokkal olcsóbb lehet. Különösen Londonba tartó, illetve onnan induló vonatoknál lehet, hogy mondjuk a 10 órakor induló vonat fele annyiba kerül, mint a 9 órakor induló.

bpetya75 2012.07.23. 10:31:54

@VÍziLó:

Köszi! És mi a különbség a bus és a coach között?

memyselfandi 2012.07.23. 10:34:35

@hothead: kar hogy nincs like gomb a blogban, azonnal lajkolnam a megjegyzesed :)

redsea 2012.07.23. 10:37:11

@hothead: ez ma megoldottnak látszik: nem látok anyázós megjegyzéseket :)

2012.07.23. 10:39:40

@redsea: 'az általad felhozott konkrét példánál maradva: sok magyar lány az anyagi biztonság reményében választ külföldi partnert.' Te honnan tudod hogy mas miert es hogyan valaszt partnert? Neked ki a partnered? En pl. tobb mint tiz eve Angliaban elek es most angol baratom van, valoszinuleg azert mert a legtobb ember akivel talalkozom angol. Kepzeld nem a penze miatt valasztottam a baratomat - egyebkent kevesebbet keres mint en. Az ilyen megjegyzesek mint a tied - es kulonosen 'prostitualtnak' nevezni embereket - teljesen megalapozatlanok es bantoak.

En nemreg kezdtem el olvasni ezt a blogot mert erdekesnek talaltam a cikkeket, de nem sokaig fogom olvasni ha ilyen kommentek lesznek. Gondolom ezzel nem csak en vagyok igy, tehat az lesz a vege a dolognak hogy tudatlan emberek mint te cserelnek majd 'velemenyt' egymas kozott.

VíziLó 2012.07.23. 10:41:33

@bpetya75: A bus általában rövidebb távolságra szolgáló, kevésbé kényelmes, mondjuk fapados, és általában egy városon belüli helyi járatnak felel meg. A coach az kényelmesebb, párnázottabb stb. és tipikusan hosszú távú utakra szolgál. London egyik kerületéből a másikba bus-szal mész, Londonból Manchesterbe coach-csal.

2012.07.23. 10:47:59

@VÍziLó: Vegul is, ha belegondolok, Mo-n is ez van, csak mi mindkettot siman busznak hivjuk. De azert a budapesti 7-es busszal nem szivesen utaznek egy Budapest-Zalaegerszeg tavon... :) De ezt en sem tudtam, koszi a felvilagositast! :)

Határátkelő 2012.07.23. 10:49:47

@redsea: Az utolsó kommentedre nyomtam a válaszgombot, de mindegyikre érvényes.

A tartalom és a kommentek kapcsán EGYETLEN megkötés van: nem sértheti mások etnikai, nemzetiségi, vallási hovatartozását, továbbá meg kell, hogy adja a minimális tiszteletet a másiknak (tehát nem kurv@zunk, stb. le senkit azért, mert mást gondol). Mindig is bátorítottam mindenkit, hogy írja meg a tapasztalatait, véleményét mindenről, akár a más nemzetekkel való együttélésről (és bár nyilván nem olvashattál minden posztot, több ilyen is volt már), és a maradás mellett kardoskodókat is bátorítottam arra, hogy írják meg az ÉRVEIKET. (Ilyen poszt is volt, több is.)

Ha mindez langyosság, akkor büszkén vállalom. Miként azt is, hogy harcolni fogok a bunkóság, a tahóság, a másikkal szemben mutatott tiszteletlenség ellen.

Az első pillanattól az is volt a cél, hogy egy kis nyitottság, kulturáltság, kitekintés jellemezze a Határátkelőt. Elég baj az, ha ez újdonságnak számít, de nem kívánom feladni.

Nagyon lenézném Magyarországot, vagy az Indexet (természetesen egyik sem áll szándékomban), ha eleve azt gondolnám, hogy itt lehetetlen értelmes párbeszéd kialakítása. Biztosan melós lesz, és biztosan lesz olyan, amikor nem sikerül majd, de a cél a normális párbeszéd. Még akkor is ha ezért naivnak gondoltok.

SilentDreams 2012.07.23. 11:12:08

@Ishmael:
"Ez kulonosen ervenyes a buszkozlekedesre, itt erdemes eszben tartani, hogy tapasztalataim alapjan pl videken londonnal ellentetben a buszon nem irjak ki hol van eppen a busz es a sofor sem mondja be: sok szerencset a turistanak felismerni hol is kellene leszalni :) (ilyenkor a sofort kell szemelyesen megkerni hogy szoljon az utasnak ha celponthoz odaert)."

Ez nagyon változó. Tapasztalatom szerint vidéki városokban közlekedö buszokon is valahol kiírják, valahol viszont tényleg nem, de nem tudnám megbecsülni, hogy melyik van többségben. A buszvezetök viszont szivesen segítenek.
Távolsági buszokon (coach) általában az a szokás, hogy a soför elkiáltja magát, mikor adott helyre ér, hogy így jelezze, hogy a leszállni szándékozóknak a helyet :))))))))
Persze elöre a jegyek alapján tudja, hogy ki meddig vett jegyet, és ha pl. adott megállóra senki, akkor ott mondjuk meg sem áll, és nem is kiabál :)))

redsea 2012.07.23. 11:12:39

@Mirjam2: szerintem nem ciki, hogyha egy csaj vállalja, hogy párválasztási szempontjai között szerepel az anyagi biztonság és ezért egy olyan külföldivel is hajlandó megosztani életét, akit a külső alapján Pesten válaszra sem méltatna. Sőt állítom, hogy manapság ez a trendi.
De ha valaki ebből a prostitúcióra asszociál, azt nem lehet hibáztatni. Persze a szóhasználatba bele lehet kötni, de nem ez a lényeg.
Megoldás: aki álomvilágban él és nem szeretné, hogy mások következtetéseket vonjanak le olyan félmondatokból, hogy "most a pasim fizetéséből élünk, de keresek munkát..." stb., az ne ossza meg élettörténetének ezt a részletét.

hothead 2012.07.23. 11:14:35

@Határátkelő: ez nem naivitas, hanem celtudatossag. akik szeretik ezt a blogot, tamogatni fognak, ahogy ezt mar tobben jeleztuk ;)

bpetya75 2012.07.23. 11:17:47

@VÍziLó:

Ezt is köszi! Nyulz kolléga bejegyzése alapján nem csak én tanultam valami újat :-)

Ishmael 2012.07.23. 11:22:42

@SilentDreams: Amit biztosan tapasztaltam, hogy Bristolban (es nehany masik kisebb varosban) sehol sem irjak ki a helyi buszjaratokon. :) Abban igazad lehet, hogy mashol nem igy van (gondolok itt jobban a nagyobb varosokra).

Világpolgár2012 2012.07.23. 11:22:46

@Nyulz of the World:
Van rá szó magyarul is (na jó, kettő): távolsági busz :)

SilentDreams 2012.07.23. 11:24:07

@VÍziLó: A korai jegyvétellel óriasi pénzeket lehet megtakarítani Angliában. Akár 5-10x drágább is lehet ugyanarra a távra szóló vonatjegy, ha valaki mondjuk aznap (vagy 1-2 nappal az út elött) vagy ha 1-2 hónappal az út elött veszi meg. => 15 Font vs 150 Font.
Es valóban, ha már csak pár napunk van útig, akkor is érdemes inkább neten keresgélni olcsóbb jegyet, mert még ekkor is akadnak meglepöen olcsó ajánlatok bizonyos, többnyire csúcsforgalmon kívüli idöpontokra. A neten megvett jegy pedig nagyon jól müködöen átvehetö az automatákból az állomásokon.

Ha valaki a kicsit kényelmetlenebb buszozást sem veti meg, akkor a büvös jelszó a megabus.com (ez egyébkén egy coach-okat szolgáltató cég), amely olcsón, pár héttel az ut elött gyakran extra olcsón árul jegyeket a neten. Nem egyszer tettem meg vele 300-400 km-es utakat 5 fontért. Igen, ez az útvonal, ami vonattal akár 150 font is lehet sima másodosztályon, ha közvetlenül az út elött, "rossz" idöpontra vesz az ember jegyet....

150 vs 5 font.... Anglia sok szempontból az extrém dolgok országa, de így legalább kalandos :)

padlas 2012.07.23. 11:24:42

@redsea: "Megoldás: aki álomvilágban él és nem szeretné, hogy mások következtetéseket vonjanak le olyan félmondatokból, hogy "most a pasim fizetéséből élünk, de keresek munkát..." stb., az ne ossza meg élettörténetének ezt a részletét. "

Szerintem meg pont az lenne a lenyeg, hogy megoszthassuk ezeket a dolgokat egymassal, errol szol a blog, ez a lenyege. Es ezert nagyon karos az a fajta stilus, amit tegnap tapasztaltunk, ezert kell kimoderalni. Mert kulonben elmegy az embernek a kedve a beszelgetestol.
A konkret peldad is a van rajta sapka nincs rajta sapka tipikus esete, ha azt irja valaki, hogy van pasija, akkor szamito kis kurv@, ha nincs pasija, akkor karrierista picsanak lesz titulalva, ha nem ir pasi temarol, akkor meginkabb, hiszen neki minden mas fontos csak ez nem, stb. Rosszindulatu ember mindenbe bele tud kotni, ebbol kovetkezoen a te allaspontod szerint semmit nem lehetne megosztani egymassal, akkor meg mi ertelme van ennek a blognak?
Nem ertem, miert nem tetszik neked az a megoldas, hogy a rosszindulatot mellozzuk.

redsea 2012.07.23. 11:24:48

@Mirjam2: tud egy keleti nő teljes értékű partner lenni egy nyugati férfi mellett? (pl. magyar-francia párra gondolok)
Sikerülhet e felülemelkedni a kultúrális különbségeken?
Be- és el tudja fogadni a családja és mikroközössége?

Kivételek akadhatnak, de a jellemző az, hogy a lányt családja húzza, hogy magyaros mentalitással minél több (anyagi) előnyt nyerjen ki a kapcsolatból. Közben a fiú folyamatosan szembesül (honfitársaitól) a keleti hölgyekkel kapcsolatos sztereotípiákkal.

Nagyon nagy szerelem kell ezen akadályok hosszútávú legyőzéséhez.

2012.07.23. 11:32:06

@redsea: na, akkor ahogy ez "nyugaton" mukodik:
kollegam baratnoje Del-Afrikaban volt 3 honapot osztondijjal, ahol osszejott egy holland sraccal, szakitottak a kollegammal, es a lany kikoltozott Hollandiaba. Kozben a kollegam a neten osszejott egy Daniaban elo Fulop-szigeteki lannyal, es most tervezik, hogy a lany Becsbe koltozik, hogy egyutt legyenek... :) Szakadjunk mar el a mo-i valosagtol piciket... :)

tsík 2012.07.23. 11:34:10

@Határátkelő: én is választ kaphatnék-e a kérdésemre? köszönöm.

karburator (törölt) 2012.07.23. 11:40:19

@redsea:
@Nyulz of the World: én mindig a szegény országból származó hölgy és a gazdag országból származó férfi párosítást látok magam körül

micsoda véletlen!

redsea 2012.07.23. 11:46:59

@padlas: a lényeg: készülj fel a kritikára mielőtt posztolsz. Ha nem tudod elfogadni, hogy bizonyos (nem feltétlenül üldözendő) erkölcsi értékrendű emberek szerint k. aki munkanélküliként gazdag férfi oldalán teng-leng, akkor ne írd meg életednek ezt a vonatkozását.
Normális körülmények között nem lenne szabad és helyes kimoderálni a kultúrált véleményt csak azért, mert attól a poszt beküldője jobban érezné magát.
Azzal nyilván mindenki egyetért, hogy a rasszista, antiszemita, trágár kifejezéseket használó hozzászólásokat moderálni kell. De ezekbe nem ütköző egyszerű véleményre ráhúzni a fentieket badarság. Ne essünk át a ló tulsó oldalára kérem :)

redsea 2012.07.23. 11:48:52

@Nyulz of the World: nincs ebben semmi különös. Akkor van baj, hogy valaki egy véleményt támadásnak gondol.

2012.07.23. 11:50:33

@karburator: Rossz korokben mozogsz. ;) Meg Sopronban is van olyan magyar ismerosom, akinek osztrak baratnoje van. De egyik angliaban elo haveromnak japan baratnoje van (irigylem is erte rendesen, hogy a fene egye meg... :). Mondjuk az is keleti no es nyugati ferfi... :D

padlas 2012.07.23. 11:51:34

@redsea: nem ertek egyet tovabbra sem. Itt van peldaul a te 11:24:48-es kommented. Rosszindulatu hozzaallassal elkezdhetnek arrol irkalni neked, hogy milyen ember lehetsz te, hogy azt gondolod, a nok anyagi elonybol vannak egy ferfival. Maskepp megfogalmazva, firtathatnam az erzelmi vagy egyeb teren fellelheto hianyossagaidat, hiszen valaminek biztosan hibadzania kell nalad ahhoz, hogy csak a penzedert szeressenek. Pillanatokon belul ocsmany hangvetelu beszelgeteshez jutunk, tele szemelyeskedessel es a masik genitaliainak meregetesevel, amibol valoszinuleg egyikunk sem kerul ki joerzessel. Te tenyleg erre vagysz?

CastieL 2012.07.23. 11:52:17

@redsea: szerintem arról szó sem volt, hogy eddig a kulturált hangnemben, ámde mégis csak egy kissé kritizáló hozzászólásokat kimoderálták volna eddig. A HÁ, ahogy te is mondtad, csak a rasszista, antiszemita és trágár kifejezéseket használó hsz-eket moderálta ki, amibe mások lekurväzása sajnos beletartozik. :(

bpetya75 2012.07.23. 11:57:31

@redsea:

HÁ úgy vélem teljes joggal egészíti ki a rasszista, antiszemita, trágár sort azzal, amikor a hozzászóló a minimális tiszteletet sem adja meg a másiknak. Egy mondat alapján konkrétan leqrvázni valakit eléggé meredek. Lehet észrevételezni a dolgot normális stílusban is, és akkor kiderülhet, hogy kitartott-e a hölgy, avagy sem.

Ilyenkor számomra mindig az a kérdés, hogy mi a cél a hozzászólással. Ha az jön le, hogy pusztán a másik fél (gy)alázása, az éppúgy nem fér bele, mint a rasszizmus.

redsea 2012.07.23. 11:58:42

@padlas: ez nem rólam szól, hiszen én nem osztottam meg az élettörténetemet a blogon. Ha valaki normálisan a tudomásomra hozza, hogy pl. egy ilyen kapcsolat miatt kurva vagyok, akkor elképzelhető, hogy elfogadom, megértem, hogy így gondolja.
Egy ilyen kapcsolatban nyilván a férfi is hibás -hiszen egy tökéletes férfi nem szorul rá arra, hogy egy keleti hölgyet tartson ki.
Mivel érezhetően kevesebb olyan nyugati lány van, akit magyar férfi tart ki, illetve a csaj írta meg a történetét, ezért nem meglepő, hogy őt minősítették a kommentelők (én amúgy nem voltam köztük).

bpetya75 2012.07.23. 12:01:56

@Nyulz of the World:

Bux a mandulaszemű szépségekre? Kérdezd tablenot, hogyan lehet eljutni a szívükig, Ő élt arra pár évig ;-)

hothead 2012.07.23. 12:02:01

@redsea: oszinten orulnek, ha ez igy is maradna.
ajanlom neked a postr-es oldalon a cimkek atbongeszeset, tobbek kozott a "vitaindito" "multikulti" "beilleszkedes" "kultura" "kultursokk" "elmelet" cimkek alatt mind olyasmi tartalmu posztok (es kommentek!) vannak, amilyeneket hianyolsz. majd ha atkerul mindegyik ide, biztosan egyszerubb lesz keresni kozottuk, hivatkozni rajuk.

2012.07.23. 12:03:56

@redsea: Akkor viszont nem ertem milyen sztereotipiakrol es anyagiakrol irsz. Ne haragudj, de ugy netto baromsag az egesz "keleti no kihasznalja a nyugati ferfi", amit irtal, ahogy van. Es pont ez a sztereotipia, amit te irsz, ugyanis a vilag szerencsesebb fejlodesu orszagaiban ez a hozzallas egyaltalan nem jellemzo, sot, pont ezzel ellenkezoleg, a nyitottsag a jellemzo. Errefele senki nem problemazik ilyeneken, termeszetes dolog, hogy ket kulonbozo nemzetisegu ember egymasba szeret es egyutt eli le az eletet.

padlas 2012.07.23. 12:05:19

@redsea: de igen, rolad is szol, miert lenne pont a te kommented kivetel?
Pont ez a lenyeg, hogy egy kis rosszindulattal mindenbe bele lehet kotni, ugyhogy a rosszindulatot kene mellozni, nem a kommentelest. Mindegy, nem irom le megegyszer, mert csak magamat ismetelnem, plusz nem akarom szetoffolni a blogot. Anglia volt a tema, terjunk vissza arra.

hothead 2012.07.23. 12:06:28

@bpetya75: nekem is o jutott eszembe :)

Mlle Macaron 2012.07.23. 12:07:55

@redsea:
Szép jó reggelt Mindenkinek!

Itt vagyok és csatlakozom, mert miattam/tőlem indult ki a dolog.
Aki tegnap nem volt, a sztori:
francia poszt, utána pár kérdés és mivel a posztoló nem volt jelen, bátorkodtam úgy dönteni, hogy válaszolok én, miként is működik a dolog.... erre jött pár reakció, amiben konkrétan két szó nem tetszett: "f@sz" és "félprosti"
Végig lehet követni, kb az első 30 kommentben részemről lezajlott a dolog és ma reggel még utoljára kommenteltem egyet a tegnapi poszthoz.
Én kértem HÁ-t, hogy csináljon valamit! Tiszteletben tartom mások véleményét és ha időm engedi még eszmecserét is tarthatunk normális keretek között, de aki rögtön így indít, azt szóra sem méltatom. Sőt! Nagyon a szívemre vettem, mert nem tud semmit de semmit rólam és ilyeneket írogat!!! Hogy képzeli?! Egy válaszra méltattam, de annyit ért, mint halottnak a csók...
Ha végig követed a tegnapi dolgokat (és esetleg hozzáolvasod a belinkelt posztomat) akkor tudni fogod, hogy miért kértem HÁ-t arra, amire...

Sajnálom, h a mai poszot igy megoffoltam, de nem akarok sunnyogni...
Irónknak minden jót kívánok!

TilosazA (UK) 2012.07.23. 12:08:29

@bpetya75: Azért is érdekes ez a kitartott nő téma, mert vannak országok, ahol tök természetes, hogy a nő nem dolgozik, hanem otthon van, akár gyerekkel, akár anélkül.
Szóval ezek kulturális különbségek. És mi újság az arab országokkal? Ott sem dolgozik olyan sok nő, mint nyugatabbra, akkor ők kitartottak? Hallottam olyanról is, hogy sok helyen nem is engedik dolgozni őket. Meg tanulni sem ugye, akkor meg milyen munkára lennének alkalmasak?
A lényeg, hogy az erkölcs és a szokások földrajzi hely és akár időpont szerint is változik, nem alapérvényű igazságok.

2012.07.23. 12:10:58

@bpetya75: Engem nem a szivuk erdekel, nem vagyok en kardiologus! :D En egeszen mashova szeretnek eljutni... :D Ize, szoval nyugati pasikent szeretnem kihasznalni a keleti nokben adodo lehetoseget, na! (de szigoruan csak hogy megcafoljam @redsea allitasait)... :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.07.23. 12:12:18

akkor jól értem, csak akkor szabad párkapcsolatot kezdeni, ha a két fél fillérre ugyanannyit keres és ugyanolyan nyelvet beszél, különben fennáll a kizsákmányolás és a kitartás veszélye?
gondolom, ha a nő elmegy gyedre, akkor meg borul az egész.
hát, hogy milyen sötét van még néhol.
(gondolom, az én csóró pasim meg bottal se piszkálna meg engem, ha nem lenne pénzem, ugyanezzel a logikával. hm, ideje is hazamennem rágódni ezen egy kört, hátha tényleg igaz, csak eddig még nem lovaltam bele magam.)

SPQR300 2012.07.23. 12:24:57

Javaslom a Facebook-os kommentelés bevezetését, és a blog.hu-s kommentelés megszüntetését. Saját név alatt valahogy normálisabban viselkednek az emberek.

bpetya75 2012.07.23. 12:30:42

@TilosazA:

Ebbe nem is akartam belemenni, mert próbálom magamat moderálni offolás tekintetében, de most nagyon feladtad a labdát, kénytelen vagyok leütni :-D

Aki a gyerek(ek)kel otthon lévő, "nem dolgozó" nőt kitartottnak tartja, azt én meg konkrétan idiótának.

Szerdától otthon voltam, mert a középsőt műtötték, meg egyéb fennforgások voltak. Szerdán a kicsivel és a naggyal, pénteken a két kisebbel, szombaton a hárommal voltam otthon asszony nélkül. Bőven elég volt annak megtapasztalására, hogy mekkora művészet 2-3 gyerek mellett háztartást vezetni, kertet gondozni. Plusz párom matekkorrepetál is, meg időnként kosarat fon. Én ettől kb 1-2 hét alatt befordulnék. Szóval a "Te egész nap otthon vagy, nem csinálsz semmit!" jellegű dumák valóságtartalma alulról közelíti a nullát. Kivéve, ha bejárónő és dajka is van a gyerek mellett, amit elég ritka helyzetnek érzek.

mommmmo 2012.07.23. 12:32:54

@redsea:Ez tenyleg nevetseges vita, hogy szerinted ki a kurva, talan 2 magyar kozott nincs olyan, hogy az egyik a penzre hajt?
Es talan olyan nincs, hogy a jolkereso expat magyar ferj mellett a magyar no haziasszonykodik, mert nekik ez igy felel meg? Vagy azok is mind kurvak?
Amugy a masik allitasodat is birtam, hogy a kulonbozo nepcsoportokrol kellene irni, hogy kivel hogy jonnek ki a magyarok: na ha ilyen altalanositasokra vagysz, hogy a torokok kopkodnek, a szlovakok meg gyulolkodnek, meg miegyeb akkor tenyleg jobb ha mashol olvasgatsz.

bpetya75 2012.07.23. 12:34:22

@Nyulz of the World:

Na, kibújt a Hegylakó a Nyulz alakú zsákból.

Szóval kicsit mélyebben található az a pont, ahová jutni szeretnél? Azt hittem, hogy oda a szívükön keresztül lehet eljutni, de lehet, tévedek :-D

Látod milyen jó, hogy nevet változtattam? A másikkal tisztára gyóntatás szagú lenne ez a csevej. ;-)

skaven 2012.07.23. 12:44:21

elnezest hogy a bejegyzeshez szolok hozza, nem a magasroptu eszmecserehez...

a metros/buszos appok nem csak iphone-ra leteznek, nyilvanvaloan a tobbi mobilos rendszerre is megvannak.
wp7.5-re pl a buses due-t ajanlom es persze a tubemap is hasznos lehet. mindketto ingyenes. mivel a buses due netet hasznal, ezert turistaskodashoz nem az igazi ha roamingolunk, de ha kint probalunk boldogulni, akkor ugyis adott az elofizu, top up, barmi.

2012.07.23. 12:49:48

@skaven: szokj hozza, magasan szarnyalo offolasi kepessegeinknek csak maga a Hataratkelo szabhat hatart... ;)

VíziLó 2012.07.23. 12:50:39

@karburator:
Lehet, hogy a szegény országból származó nő gazdag országból származó férfi a tipikus, de én épp Angliában láttam sok olyat, ahol angol lányok hozzámentek iraki, meg ki tudja honnan származó menekültekhez.

mommmmo 2012.07.23. 12:54:16

@redsea: amugy amit Maryamnak irtal a "keleti nokkel kapcsolatos szterepiakrol" meg "kulturalis kulonbsegekrol" meg miegyeb, en is ilyen kapcsolatban elek mar 4 eve, es csak azt tudom mondani a leghalvanyabb gozod nincs a temarol. A baratomat amugy pl az USA allampolgar exe huzta/huzza a le a legjobban anyagilag es a csaladja oromtancot jar, hogy vegre artatlan kisfiuk egy olyan not talalt a szemelyemben, aki normalisan viszonyul a dolgokhoz. Le se sz@rjak hogy magyar vagyok, amugy. A baratom jot rohogne a hozzaszolasodon, ha tudna magyarul tenyleg.

hothead 2012.07.23. 12:56:27

@Nyulz of the World: o meg hagy minket kibontakozni :p

VíziLó 2012.07.23. 12:59:13

@SPQR300: A normális kommentek iránti igényt megértem, de aki névtelenül bunkó, az a Facebookon névvel - vagy sokkal inkább álnévvel - se lesz sokkal különb. Én pl. elvből nem vagyok a Facebookon, mert egyrészt nem nagyon érdekel, másrészt nagyon komoly adatvédelmi aggályaim vannak.

hothead 2012.07.23. 13:01:31

@mommmmo: na, csakhogy elokerultel te "keleti no" :) lesznek temak, amik ujra es ujra elokerulnek, ahogy az mar lenni szokott.

2012.07.23. 13:07:01

@VÍziLó: Ja, mondjuk a facebook-on en sem vagyok, es nem is leszek (hasonloan elvi es adatvedelmi aggalyok miatt), szoval mindjart kevesebb lenne az off, ha azt bevezetnek... :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.07.23. 13:07:01

@VÍziLó: Ez nálunk is ment sokáig! Csak nem szabad a pasival hazamenni, mert akkor visszailleszkedik az ottani kultúrába, ami viszont egy európai lánynak nem igazán ok.

bpetya75 2012.07.23. 13:20:16

@Nyulz of the World:

Ugyanmár! Egy sör mellett is valahogy így nyomnánk, csak kicsit szókimondóbban ;-)

bpetya75 2012.07.23. 13:21:57

@skaven:

Tök nyitottak vagyunk! Szabad a poszthoz is hozzászólni :-D

Void Bunkoid 2012.07.23. 13:26:03

@tableno: azért valljuk, be, a magyar huszonéves lányok bizony - tudom, hogy üres általánosításnak hangzik, de sajnos sok-sok élőben általam tapasztalt eset alapján - szinte feltétel nélkül buknak a külföldi, különösképpen nyugat-európai f*szra, kinézettől szinte függetlenül - hosszabb távú, együttélés jellegű kapcsolat reményében (gyk. "aranyásás"). Ennek speciális külön esete a közel-keleti csávó, ahol már szinte kizárólag a kitartottság/pénz a vezérlő elv, a speciális eset legspeciálisabb esete az úgynevezett dubajozás, ott még csak kapcsolat kell, csak kimegy a fess hölgyike (mivel ott elvárják, hogy valami nagyon unikum legyen, ne csak egy Bözsi a sarokról, így általában híresség(ecské)nek lenni előfeltétel, tehát legalább három nap szereplés egy valóságsóban vagy egy elő-elő-elődöntőig jutás egy tévés tehetségkutatóban) egy kisebb bőröndnyi pénzért egy kúrótúrára közelkeletre.

A nem német, holland, angol, skandináv vagy esetleg amerikai pasi már igazából nem is annyira számít aranyásásnak. A mediterrán pasikat már csak dugni szokták összeszedni a magyar csajok - ez is személyes tapasztalat ismerősöktől - ha a kapcsolat komolyra fordul, több esetben költözik a mediterrán faszi ide Magyarországra, mint az asszonyka mediterrániába (főleg a jelenleg atomnihil olasz, vagy görögországba...).

bonne 2012.07.23. 13:26:07

"Tanács: ha iPhone/iPad-ed van TubeMap (mxdata) és London Bus (zuti) - talán 1-2 font, de mindent megér"

Talán ennél is jobb, ha van a telefonon internetelérés, vagy utazást előre tervezel, akkor érdemes ellátogatni a www.tfl.gov.uk/ oldalra, ahol mindenféle utat meg tudsz tervezni. Ezerszer jobb mint a bkv útvonaltervezője, sokkal itnuitívabb, stb, stb;)

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.07.23. 13:28:13

Én támogatom a bloggazda döntését. Ezidáig - mióta átköltözött ide - egyszer olvastam/kommenteltem, de akkor is minden voltam a végére csak akasztott ember nem, holott nagyjából én voltam, aki érdemi információt adott a kérdezőnek (pedig nem is élek Londonban, csak jártam kint többször is), volt viszont rettentő sok "én vagyok a fasza gyerek, mert már évek óta kint tolom a bringát, nekem te ne mond meg, h mi van ott" ill. "rohadjon meg mindenki aki kimegy és nem marad itt boldogisztánban", de a legjobb az volt, amikor valaki kifejtette, hogy "te ne is gyere ide, mert mi utáljuk a törtetőket, ha nem akarsz beállni a sorba, akkor maradj is otthon" hozzászólást ejtette meg személyeskedéssel vegyítve.

Na de hagyjuk is, hátha ez a moderálás majd használ.

A témához kapcsolódóan annyit kérdeznék, hogy erről a szállásról van szó?

www.hostelworld.com/hosteldetails.php/Davies-Court/London/45285

Jól látom, h itt csak 2 hetet lehet egyszerre befoglalni? Mondana a posztoló vmi árat?

bonne 2012.07.23. 13:29:20

Továbbá, ami miden pénzt megér, az a minden egyes buszmegállóban kihelyezett busztérkép, ahol fel van tüntetve, hogy esetleg hova szeretnél eljutni, adott sorban meg az, hogy ehhez melyik buszmegállóhoz (betűkódolva, buszmegálló oszlopán egy A, B, C, stb) kell menj és melyik buszra kell felszállnod. Hacsak nem vagy hullarészeg, ily módon akár éjszaka, ismeretlen helyről és net nélkül is oda tudod navigálni magad ahova szeretnéd.

teknoc erno 2012.07.23. 13:34:54

@mommmmo: annyira szeretem amikor valaki általánosít... azt, hogy "magyarok", "amerikaiak", "angolok" stb. csakis véletlenül, vagy tudatlanságból használhatja valaki arra, hogy az "általános érvényű bölcsességeit" megfogalmazza... Azt lehet csak leírni, hogy a Józsi, a James, az Abdul ilyen volt, vagy olyan volt velem ebben vagy abban a szituációban, de abból, hogy például James ostoba volt velem és irigy, az apja meg büdös volt pénteken - levonni azt a következtetést, hogy minden James ostoba és minden James apja büdös, vagy, hogy minden angol mogorva - eléggé felszínes dolog. Mindenütt ezerféle ember van. Felejtsük már el ezt az X nemzet az ilyen, y meg olyan dolgot, lehet, hogy ezelőtt 200 éve még megállta a helyét hellyel-közzel, de ma ez már nevetséges...

Sajnálom, de ez a blogbejegyzés eléggé szegényes lett, olyan erőltetett, igazából semmit nem mond el Angliáról, kivéve a metrós rész talán... :-) De a folytatás biztosan jobb lesz! :-)

TilosazA (UK) 2012.07.23. 13:37:09

@Void Bunkoid: Hát én nem tudom, Ti milyen körökben mozogtok. Én egy olyan nőt nem ismerek, aki az anyagiakat az érzelmek elé helyezné. Lehet, hogy azért, mert a hasonló a hasonlót vonzza...de a 31 évem alatt illett volna legalább egy ilyennel találkoznom, nem? Én ezt mindig csak neten olvasom, és hasonló kommentekben.

VíziLó 2012.07.23. 13:38:21

@bonne: Sajnos ez vidéken, kisebb városokban nem általános. Nálunk (kb. 50 ezres város) még a távolsági buszok menetrendjét is ellopták, vagy inkább csak a fun kedvéért letépték, összetörték, más információs forrás pedig nincs, így valóban hasznosak lehetnek ezek az internetes, okostelefonos alkalmazások.

Bicepsz Elek 2012.07.23. 13:41:26

A szallas kib..tt draga foleg az olimpia miatt vagy utazol busszal orak hosszat vagy veszel metrojegyet es ugyanott vagy. Mostansag 600 font (kb. 200 000 huf)egy duplaszoba egy varoskozeli helyen es sokszor parokat nem is engednek csak egy szemelynek szol a hirdetes!!! Del-London kozepet es eszak-keleti reszet(Brixtontol es az Ovaltol keletre) meg keruljetek el messzire hacsak nem csovezni vagy bulizni akartok.

Bicepsz Elek 2012.07.23. 13:44:15

A videk az olcsobb szallasugyileg es a fizu csak kicsit kisebb, de auto nelkul "meghalsz". Anelkul kb. mint a cigok Borsodban csak tengsz-lengsz.

SECI 2012.07.23. 13:46:41

Hasonlo Gumo nem-blog bejegyzese par ev tavlatabol...
www.k64.org/London/I_SPEAKSUM_GOD.html
Ezt is csak azok olvassak, akik nem a "barmilyen munkat elvallalok, angolul nem tudok" kategoriaba esnek - azoknak ugyanis nem sokat segit.
-seci

bpetya75 2012.07.23. 13:47:31

@VíziLó:

Az a sirám is mennyire általánossá vált, hogy ez az értelmetlen rongálás magyar sajátosság volna. Pedig nem.

Persze ettől még nagyon nem jól van ez így...

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2012.07.23. 13:47:57

Valamikor irtam mar egy emailt, de azt hiszem ignoralva lettem. Talan mert nem blog.hu-n vagyok [bocsi index..] - de van egy gyujtesem hasonlo temaban, csak picit hosszabb es reszletesebb, talan itt-ott jobban kotodik a mindennapokhoz is, itt: backtotheukblog.wordpress.com/elet-angliaban-temak-szerint/

VíziLó 2012.07.23. 13:51:07

@Bicepsz Elek: Az autó nyilván megszokás kérdése. Én 5 éve élek a vidéki Angliában egy kb. 50 ezres kisvárosban, és soha nem volt autóm, de mindenhova eljutok gyalog vagy kerékpárral. Utazni pedig jó előre megváltott busz és vonatjegyekkel meglehetősen olcsón tudok. Bekalkulálva azt a néhány esetet, amikor sürgős és létfontosságú ügyben taxit kellet hívnom, még mindig jobban jövök ki mint ha fenntartanék egy kocsit. Sokakat megtéveszt, hogy a használt autó milyen olcsó itt, de aztán a biztosítás, útadó, benzin, parkolási díj stb. elviszi amit nyertél az olcsó vétellel.

bpetya75 2012.07.23. 13:53:11

Mega off

Képzeljétek! Lektoráltam a rigó IMF-közgazdászos cikkét, de nem akarnak fizetni érte. A piszkok :-D

On

TilosazA (UK) 2012.07.23. 14:03:36

@SECI: Ez nagyon jó. :) Már a link.

bpetya75 2012.07.23. 14:03:42

@tilmir:

Igazából a lektorálást idézőjelbe kellett volna tennem. Csak felhívtam a figyelmüket rá egy hozzászólásban, hogy véletlenül (?) egy csöppet félrefordítottak valamit. Pedig még közepes sincs az angolom...

2012.07.23. 14:08:12

Mindig elborzadok, mennyire dragak a lakasok albiionban. :(
Az emlitett hostel legolcsobb, lakotarsas szobaja 120 GBP/het (www.london-hostels.co.uk/uk/pages/hostels/Davies-Court.aspx), vagyis 480 GBP/ho, ami jelenleg kb. 615 euro. Ebbol Becsben siman kiveszel egy 40-50 nm-es lakast rezsivel egyutt normalis kornyeken! Nem egy kulvarosi hostelt szobatarsakkal!!!

Cumi 2012.07.23. 14:09:17

Még nem szóltam hozzá. A lányom és a vőm Mo-n él. A lányom fizetése 550.000 Ft, a vőmé 200.000. Akkor most ki a kitartott? A fiam kinn van Angliában. Egy ismerősöm most ment ki, néhány dolgot elmondtam neki, de azóta is naponta telefonál, mert nem igazodik ki. Ki meri kijelenti, hogy melyik információ hasznos valaki számára, és melyik nem? Tudjátok egy újszülöttnek minden vicc új. Ja és akkor most mi is a lányom? Igaza van HÁ-nak. Bocsánat az off-ért.

padlas 2012.07.23. 14:13:14

@bpetya75: mi van atyam, unod mar hogy a mai vesszoparipa a "minden no kurva" rigmus, ezert bedobtad az ajemefet, hatha atnyergelnek arra? ;)
Amugy tenyleg botrany, hogy mennyire alapveto tevedesek vannak az indexes cikkekben idonkent, pedig 5 perc guglizas lenne utananezni valaminek. Egy darabig en is javitgattam oket, de mar meguntam. Egyebkent nem csoda, hogy ilyen a szinvonal, ismerek egy-ket sracot, aki odament dolgozni, es hat az a baj, hogy tenyleg nem ertenek ahhoz amit irnak, eleg esetleges, hogy ki milyen temarol ir.

padlas 2012.07.23. 14:20:14

@VíziLó: Angliat nem ismerem annyira, mond csak, ott is annyira ki vannak epitve a bicikliutak? Nekem Hollandiarol es Daniarol van ez a tapasztalatom, de nem tudom, vajon mennyire nyugat-europai jelenseg ez, es mennyire orszagspecifikus.

redsea 2012.07.23. 14:24:00

@padlas: miből vontad le azt a következtetést, hogy hiányzik az anyázás?

VíziLó 2012.07.23. 14:24:44

@padlas: Vannak bicikliutak, de korántsem annyira kiépülve mint az említett országokban. Az angol nem egy biciklis népség. A mi városunkban 2-féle tipikus kerekező van: lengyel melós, illetve fitneszmániás angol, aki hétvégén nejlonruhában bukósisakban pedálozik.

bpetya75 2012.07.23. 14:25:10

@padlas:

Ez egy origós cikk volt, de ezek szerint egykutya. A vicces az volt benne, hogy belinkelték a levelet, amiből még az én kis hunglishommal is felfogható volt, hogy a cikk rossz alapokról indít. Aztán valamikor átírták, de nem szerepelt javítási bejegyzés, amit az egyik kommentelő szóvá is tett. Ezért elolvastam újra a cikket, és valóban nem úgy szólt, mint reggel.

Röhejesek ezek a netes "újságírók"...

Az ájemefet meg hagyjuk, nem ide tartozik ;-)

bpetya75 2012.07.23. 14:27:48

@redsea:

Szerintem hagyjuk az anyázós témát és örüljünk neki, hogy eddig elmaradt, meg reméljük, hogy így is marad. Továbbá bízzunk benne, hogy a következő posztot nem offoljuk szét ennyire ;-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.23. 14:31:19

@bpetya75: Az előbb mondatom erre is hajaz. Mikor kijöttük természetes volt, hogy hoztuk magunkkal az upc-t, mert hát mégiscsak magyar híranyót nézzünk. Aztán szépen leszoktam róla, mint ahogy a netes hírekről is. Az a sok marhaság, amit összehordanak nevetséges, nem beszélve az oltári tévedésekről.

bpetya75 2012.07.23. 14:31:30

@nemethv:

Megnéztem ezt a halas képet, hááát szívesen kipróbálnám. Van a talpamon annyi elhalt bőr, hogy eleszegethetnék egy darabig. Biztos viccesebb, mint egy pedikűr. Na nem mintha arra lenne "kedvem"

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2012.07.23. 14:33:11

@bpetya75: en egy ideje mar szemeztem a dologgal, de valahogy allandoan kihagytam, most epp volt ra kedvem/idom/lehetosegem. A wikipedia szerint mondjuk sokkal kevesse hatekony mint inkabb marketingfogas, de egyszer az eletben ki lehet probalni :)

bonne 2012.07.23. 14:34:34

@VíziLó: csak Londonról vannak ilyen tapasztalataim, a vidék számomra kész dzsungel volt, sehol sem bírtam eligazodni, még GPS-el sem:))

VíziLó 2012.07.23. 14:38:22

@bonne: Az angoloknak mostanában körforgalom-építési mániájuk van, szinte folyamatosan épülnek az újak, s emiatt ha a szó szoros értelmében nem naprakész a GPS-ed, akkor elég gyakran fogja "újratervezni az útvonalat".

redsea 2012.07.23. 14:48:05

@Határátkelő: Nincs ezzel gond, ha csak akkor moderálsz a komment tartalma alapján ha az rasszista, kirekesztő, trágár stb.

Ha a neked nem tetsző kommenteket vagy kommentelőket úgy zárod ki, hogy tévesen vagy rosszindulatúan sütöd rájuk a fenti bélyegeket, az több problémát is felvet, de erről gondolom a tárhelyszolgáltatótól tájékoztatást kaptál. (nem állítom, hogy ilyen moderálás előfordult)

Ha zavarnak a kommentek, több "legális" lehetőség is van: magánblog, előzetesen moderált kommentek, hozzászólási lehetőségek megszüntetése.

A "langyosság" alatt a következőre gondolok: korábban önkéntelenül is a Szomszédok/Életképek c. teleregényekre asszociáltam a posztokból és kommentekből: Julcsi elmondja a sztorit, Etus és dr. M. a nyugdíjasok értékrendje szerint (itt törzskommentelők) helyeselnek: jól csináltad Julcsi, csak így tovább/ne add fel. Ez bájos, de ugyanakkor (számomra) unalmas volt és e tekintetben üdvözlöm az index.hu főoldalról idetévedő szélesebb látókörű kommentelőket. De ha az olvasók általad kedved részének ez kell, akkor lelked rajta.

A szándékom kifejezetten az volt, hogy rávezesselek: több érdekesebb/merészebb történet kerüljön ki a blogra. E mellett az, hogy a potenciális kommentelők ne ijedjenek meg attól, hogy néhány törzskommentelő értékrendjétől eltérő álláspontot fogalmazzanak meg. Természetesen Te alakítod a blogot: én csak a magánvéleményemet írtam le ezzel kapcsolatban.

redsea 2012.07.23. 14:50:12

@bpetya75: ok. Álláspontom szerint nem offoltunk, hiszen a poszt tartalmához tartozik a bloggazda vitaindító felhívása

bpetya75 2012.07.23. 14:54:20

@redsea:

Erre nem is gondoltam. Igazad van.

redsea 2012.07.23. 14:56:14

@padlas: én úgy tartom, hogy meg kell hallgatni a másik véleményét is. Viselkedhetünk struccként, de az nem vezet előre.
A kritikus hozzászólásoknak van a legnagyobb hasznuk: pl. anoníman megtudhatjuk, hogy egy bizonyos élethelyzet bemutatása milyen reakciókat vált ki másokból.
Ennek elhallgatása adott esetben károsabb lehet.

pappito · http://pappito.com 2012.07.23. 15:00:43

'Ha zavarnak a kommentek, több "legális" lehetőség is van: magánblog, előzetesen moderált kommentek, hozzászólási lehetőségek megszüntetése.'

hehe. ez egy magánblog.

"A szándékom kifejezetten az volt, hogy rávezesselek: több érdekesebb/merészebb történet kerüljön ki a blogra."

általában egy szerkesztő elég, az meg már van.

Nem kell ennyit rugózni a témán, HÁ eldönti hogy kit moderál ki és kész. Ha nem tetszik, szevasz. Mi ebben ilyen bonyolult?

redsea 2012.07.23. 15:01:37

@Nyulz of the World: igazad van, de ez messzire vezet.
Ha a mikrokörnyezetemben valakinek a párja nem dolgozik, óhatatlanul felmerül, hogy kitartja.
Ettől teljesen független, hogy előfordulnak egyenrangú vegyes kapcsolatok.

pappito · http://pappito.com 2012.07.23. 15:03:19

@redsea: nem kell ezen ennyit vergődni, ez egy magánblog, HÁ meg moderál akit jónak lát.

MEgtennéd, hogy többször már nem mondod el? Kösz.

redsea 2012.07.23. 15:04:20

@mommmmo: a vita arról szólt, hogy miyen formában adhatunk hangot annak a véleményünknek, hogy a történet alapján a posztoló helyzete burkolt prostitúcióra utal.

Void Bunkoid 2012.07.23. 15:06:42

@Cumi: ööö...mit dolgozik a jányod, hogy magyarországon 550e hufos fizetése van, ez még bruttóban is ijesztően soknak tűnik.

Igaz, én nem vagyok fővárosi vagy győri, ha jól emlékszem, ezen a két helyen egy ekkora fizetés ilyen elismert hümmögéssel nyugtázott jó fizetésnek számít.

A lakhelyemen különösen nem multi/külföldi befektető által futtatott cég esetében - egy átlagos cégvezető sem keres ennyit.

pappito · http://pappito.com 2012.07.23. 15:08:48

@redsea: "hogy a történet alapján a posztoló helyzete burkolt prostitúcióra utal."

nem utal.

1:1

padlas 2012.07.23. 15:11:02

@redsea: nezd, nagyon unom a mellebeszelesed. Nem tudom eldonteni, hogy te nem tudod, vagy nem akarod megerteni amit mondok, de oszinten szolva nem is erdekel, egyik rosszabb mint a masik, es egyik se sarkall arra, hogy vitapartnernek tekintselek. Ha eddig nem ertetted meg amit mondok, ezutan sem fogod, reszemrol a veled valo eszmecseret befejeztem.

redsea 2012.07.23. 15:11:03

@mommmmo: miért olvasgatnék máshol, ha pont most írtál olyan dolgokról, amikről olvasni szerettem volna :)
Komolyra fordítva a szót, úgy vélem hasznos lenne abba az irányba is elmenni, hogy miként ítélik meg a magyarokat az egyes országokban.

TilosazA (UK) 2012.07.23. 15:13:44

Félig offolok, bár Anglia, SECI által linkelt szövegből:
"A magyarok előszeretettel keverik a sorry és az excuse me szavakat is. A sorry-t helyesen akkor mondjuk, mikor bocsánatot vagy elnézést kérünk, vagy ha nem értjük, amit mondanak. Az excuse me inkább figyelemfelhívásra, megszólításra szolgál, esetleg egy kis türelmet kérhetünk vele. Szarkazmusra is alkalmas: excuse me while I die of excitement (menten meghalok az izgalomtól). Az viszont rosszul veszi ki magát, ha felrúgunk valakit a metróban, és utána még a figyelmét is magunkra akarjuk vonni." :))

redsea 2012.07.23. 15:14:38

@mommmmo: lol.
Ha az amcsi család a szemedbe mondaná a dolgokat, akkor már tényleg gáz lenne a helyzeted :)

Sok sikert a kapcsolatodhoz.

redsea 2012.07.23. 15:15:48

@pappito: ez nem teljesen így van, bár megértem, hogy a világ másik végéről nem ismertek előtted a hazai rendelkezések.

redsea 2012.07.23. 15:18:06

@pappito: nem az volt a kérdés, hogy utal vagy nem. Hanem, hogy milyen formában adhat "legálisan" hangot a véleményének a kommentelő.

redsea 2012.07.23. 15:19:29

@padlas: hogy döntöd el egy bejegyzésről objektíven, hogy rosszindulatú?

padlas 2012.07.23. 15:22:22

@TilosazA: hu, koszi hogy erre felhivtad a figyelmemet, beleolvastam az angol nyelvvel kapcsolatos reszbe, es tok erdekes! Lehet, hogy hulyen hangzik, de nekem segitett a wc-s sztori, sose tudtam, mit kell olyankor mondani.

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.07.23. 15:23:22

Ó, vazze, ha minden hozzászólást moderáltatnék, amiben adócsaló gengszter gazembernek titulálnak, csak mert "kiderül", hogy nagyértékű fekete BMW-m van...

Mint a viccben:
Kirívóan sminkelt és öltözött idős hölgy szál fel egy zsúfolt villamosra, és rögtön helyet keres, hogy leülhessen. Egy fiatal, aki már nem állja a hölgy szúrós tekintetét, felpattan, és ingerülten odaszól:
- Tessék, üljön le vén kurva!
A hölgy visítozva fordul a közelben álló ősz hajú úriemberhez:
- Hallotta uram, mit mondott nekem ez a taknyos? Azt mondta, hogy vén kurva!
Mire az öregúr:
- Ne izgassa fel magát drága hölgyem, én is megvan már vagy 10 éve, hogy nem praktizálok, mégis mindenki doktor úrnak szólít!

Egyébként moderáljátok már ki az "Anelkul kb. mint a cigok Borsodban csak tengsz-lengsz. ", hozzászólást, mert nekem mint borsodi cigánynak ez nem tetszik. Rasszista, a borsodi cigókat semmirekellőknek állítja be.

Érted mire vezet a moderálás? Szinte minden hozzászólásban lehet találni valamit, ami egy érzékenyebb embernek fájdalmat okoz.

VíziLó 2012.07.23. 15:25:52

@redsea: Ha a prostitúció különböző formái és definíciói ennyire lekötik az érdeklődésedet, esetleg keress fel néhány ilyen jellegű szolgáltatást kínáló oldalt, de kérlek ne téríts el egy egészen más jellegű blogot.

2012.07.23. 15:28:50

@redsea: Te nem unod meg? Mert en elegge unom, amit muvelsz... :( Vagy csak egy ujabb tellaritat udvozolhetunk koreinkben?? :P

hu.wikipedia.org/wiki/Tellarit%C3%A1k

bpetya75 2012.07.23. 15:33:05

@redsea:

Mommmo párja holland. A párja exnője amcsi. Csak hogy tisztábban láss ;-)

redsea 2012.07.23. 15:34:45

@VíziLó: nem erről van szó, hanem egy megfogalmazás trágárságának kapcsán kerekedett vita a moderálásról.

redsea 2012.07.23. 15:35:27

@Nyulz of the World: pontosan mivel van problémád?

padlas 2012.07.23. 15:42:26

@Határátkelő: szerintem a moderalas mellett a "tahotlanitas" gomb bevezeteset is megfontolhatnad. Nezz at a varanus.blog.hu-ra, ott mukodik. Ez az egyes felhasznalokat segiti abban, hogy ne varjanak a moderalasra, hanem ok maguk meg tudjak oldani, hogy bizonyos felhasznalok kommentjeit ne lassak. Ez egyebkent a 'ne etesd a troll' alapelv betartasat is segiti, mert ha nem latjuk a masik kommentjeit, felhuzni se tudjuk magunkat, igy reagalni sem tudunk ra. Sokan csinaljuk ezt, csak manualisan, (tovabbporgetjuk bizonyos emberek kommentjeit), ez segitene abban, hogy ne kelljen mindig ezen vacakolni, eleg egy kattintas. Es persze senkinek sem kotelezo hasznalnia a gombot, aki akarja, hasznalja, aki nem, nem.

2012.07.23. 15:43:33

En mar lassan negy eve nem Magyarorszagon elek, igy neha meggyülik a bajom a helyesirassal, legyszi segitsetek mar ki. A kulturalt szo nem ket rövid u-val irando?
Tök komolyan kerdezem, nem piszkalodas keppen... :P

bpetya75 2012.07.23. 15:51:14

@PetraBee:

Jól sejted. A kultúra így jó, a kulturált meg így.

2012.07.23. 15:56:11

@redsea:
A tellaritak: "Kultúrájuk egyik alapeleme a vita és az elégedetlenkedés, mindent kritizálnak és ennek viszonzását el is várják, mindezt azonban nem udvariatlanságból teszik, egyszerűen ilyen a felfogásuk." :)

redsea 2012.07.23. 15:56:39

@PetraBee: jogos, elnézést, hogy rosszul írtam

Cumi 2012.07.23. 16:00:59

@Void Bunkoid: A lányom Pesten dolgozik. De a nagyobbik fiam egy kifejezetten kisvárosban ugyanennyit keres. Tanulni kell és több nyelven beszélni. A lányomnak pl. érettségire két felsőfokú nyelvvizsgája volt. Most meg már van nemzetközi is. És el akarják törölni a diplomához kötött nyelvvizsgát. Sok sikert hozzá.

redsea 2012.07.23. 16:02:49

@Nyulz of the World: a kommentelési lehetőség (többek között) a kultúrált vitára van. Nem vagyok elégedetlen: ha nem tetszene a blog, akkor nem olvasnám és nem igyekeznék jobbá tenni.

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.07.23. 16:03:12

OFF

Nem látom mitől jobb az, ha az egyik hozzászólóra rászállnak és közösen tellaritának, trollnak stb. hívják, csak mert nem tetszik a véleménye, mint amikor ő félprostinak hívott egy másikat.

Ha valakinek nem tetszik a hozzászólása, egyszer leírod a véleményedet róla (nem a hozzászólóról, hanem az álláspontjáról), majd negálod.

Ennyi.

2012.07.23. 16:11:36

@redsea: "és nem igyekeznék jobbá tenni. "
Na pont ez a gond! Hogy a jobba teves a Hataratkelo feladata, mivel ez az o blogja, es nem az enyem vagy a tied. ;)

2012.07.23. 16:16:50

@bpetya75: Köszi a gyors valaszt!

2012.07.23. 16:18:51

@redsea: Es barmennyire is meg vagy gyozodve rola, nincs mindig igazad. Es ha mar latod, hogy nincs, akkor erdemesebb beismerni, mind magyar virtusbol csakazertis kitartani a vegsokig a hulyeseg mellett - meg ha ennek hatalmas hagyomanyai is vannak kis hazankban.

Es azt is erdemes felfogni, hogy ez nem egy friss blog, hanem mar egy jo ideje fut, kialakult altalanos hangulattal, torzsgardaval, stilussal, stb. Es ezen szerintem kimondottan nem akar senki sem valtoztatni. Vagyis a blog.hu-n lehet, hogy ez a blog a frissen erkezett, de ezen a blogon viszont te vagy. ;) Ha erted mire gondolok.... :) Es tobb alazatot a vilag irant, redsea baratom. :)

mommmmo 2012.07.23. 16:21:24

redsea: Szerintem te teljesen el vagy tevedve, egy bizonyos szint folott nincs olyan hogy "velemeny a magyarokrol" meg a szlovakokrol, meg a pirezekrol, ugyanis egy olyan kornyezetben, ahol pl en is dolgozom, kabe 10 kulonbozo nemzetiseggel egyutt, mar reg tuljutottunk ezen, es az egyent nezzuk. Es talan meglepo, de nem is annyira divat nyugaton ez az eloiteletes tahosag, amit itt elvarnal.

Szoval ezert nem fogunk ide ilyeneket irni.

Azt pedig folottebb furanak talaltam, hogy a "te kornyezetedben" ha valaki nem dolgozik, akkor "eltartottnak szamit" szoval lehet, hogy a te kornyezetedben szokas igy iteleteket mondani, meg palcat torogetni egymas felett, a masik eletenek bizonyos reszletei es vonatkozasai alapjan, de szerintem ez rohadtul nem hianyzik errol a blogrol.

Szerintem en es tobb mas kommentelo szinten mindig elmondja, hogyha ugy veljuk, valaki hulyeseget csinal az eletevel, vagy el van tevedve... Ezt nem teszem meg minden esetben, ugyanis nincs minden szituaciora es elethelyzetre ralatasom, de pl amikor valaki szakmai teren csinalt hulyeseget, az en szakmamban elmondtam. Ha neked az hianyzik, hogy mindenkit lekurvazzunk, aki nem dolgozik, mindenkit leluzerezzunk aki mosogat, mindenkit lenagykepusznobbozunk aki sokat keres, es igy tovabb, akkor tenyleg javaslom nyisd meg a sajat troll blogodat. (bar nem tudom, ki fog oda posztot irni)

Azt meg tenyleg nem ertem, mit gondolsz, mit valtoztatna az en elethelyzetemen, hogyha xyz texasi idiotak, akikhez kozom nincs, elmondanak nekem, hogy egy kurva vagyok. Mert ennek kabe annyi lenne a jelentosege, minthogy az eszaki sarkon vegelgyengulesben megdoglott egy jegesmedve, kabe.

redsea 2012.07.23. 16:21:43

@Nyulz of the World: konkrétumokat légy szíves.

2012.07.23. 16:24:47

@redsea: OK, feladtam. Tenyleg nem erted. :(
Tovabbi kellemes kommentelest.

mommmmo 2012.07.23. 16:34:44

Es azt hiszem, azt is definialni kellene mar vegre, mi a kulonbseg a "velemeny" es a minositgetes kozott..

Megkiserlem: velemennyel igyekszel a masikon segiteni, hatha hasznat veszi a gondolataidnak. Epp ezert van benne egy meggyozo, alatamaszto szakasz, hogy a masik is azonosulni tudjon a velemennyel.

A minositgetonek azonban nem az a celja, hogy a masikat segitse, sot meg az sem, hogy elfogadtassa a masikkal a gondolatat, csupan annyi hogy a masiknak rossz erzest okozzon.Szoval abbol hianyzik a meggyozo\ alatamaszto elem, csupan egy alanybol, egy allitmanybol es egy pejorativ jelzobol all.

Tehat a "hozzaszolo egy felprosti" az nem a velemeny kategoria.

redsea 2012.07.23. 16:36:41

@mommmmo: részben igazad van az első bekezdésben. De ha pl. hírt kapunk, hogy egy pl. indiai vagy cseh kollegával bővül a csapatunk, akkor -még a bemutatkozása előtt- előkerülnek sztereotípiákra alapuló viccek, egyes kollegák megosztják a korábbi vonatkozó tapasztalataikat. Az, hogy ez jó vagy rossz nem feladatom eldönteni, de nálunk így van. És nyilván olyan diszkréten történik mindez, hogy az új érkező nem vesz belőle észre semmit közvetlenül.
A külföldre vágyó honfitársainkat is érdemes erre felkészíteni -lefogadom, hogy sokan nem is gondolnak erre- hiszen könnyebben tudják elfogadtatni magukat, ha tudják mit gondolnak róluk sztereotípiák szintjén.
A többiben igazad van, valóban olyan dologba ártottam bele magam, amire nincs rálátásom.

redsea 2012.07.23. 16:46:06

@mommmmo: a minösítés is lehet hasznos: ha megtudod mit gondolnak mások egy közös témáról már bölcsebb/szélesebb látókörue lettél.
Jómagam is sokat tanultam a hozzászólásaimra kapott válaszokból, amit ezúton is köszönök mindenkinek!
Ritkán szólok hozzá blogokhoz, de megvan az a rossz szokásom, hogy a hozzám intézett kommenteket igyekszem megválaszolni: ebből kerekedett ki néhány óra alatt jónéhány bejegyzés.

Ugyanakkor meglepő, hogy többen az egészséges vita helyett a hozzászólások negligálásban látják a megoldást, de ebből is le fogom vonni a tanulságot.

mommmmo 2012.07.23. 16:46:29

@redsea: viccek tenyleg vannak, itt is. De nincs sok jelentoseguk, mert tenyleg csak viccek. Gyakran az az erzesem, hogy a viccelodo nem is a masikbol, hanem kifejezetten a sztereotipiakbol csinal poent. Ugy, hogy teljesen folosleges veluk foglalkozni, es hogyha az ember leragad azon, hogy a sajat nepevel kapcsolatos elkepzelt sztereotipiak ellen vedekezik, azzal semmit sem hasznal.

Raadasul szerintem a magyarokkal kapcsolatban nincsennek is sztereotipiak, max csak annyi, hogy allandoan gulyast eszunk.

mommmmo 2012.07.23. 16:51:19

@redsea: Jo, a hozzaszolo a minositgetesbol megtudta, hogy ha elarulja masoknak, hogy jelenleg munkanelkuli, es eltartott, akkor sokan felprostinak tartjak majd.
De szerintem most miert lesz gazdagabb ezzel a tudassal? Max csak annyi hasznat veszi, hogy legkozelebb visszafogottabban kommentel. De ha az ilyen beszolasok miatt minden hozzaszolo ossze vissza kodosit az elethelyzetevel kapcsolatban az nem emel a diskurzus szinvonalan.

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.07.23. 16:57:21

Külföldön mindenki befogadó és nem előítéletes.

Az sem igaz, hogy a svájci-osztrák határon, ahol a többi autónak csak integetnek, minket a magyar rendszámmal _mindig_ kivettek, félreállítottak, néha az autót is szétszedték.

És az sem, mikor Bernben kirakatokat nézegettünk, ahogy tovább mentünk kijött a boltos, és besprézte (fertőtlenítette?) utánunk a levegőt!

Vagy hogy a francia boltos, addig volt velünk kedves, míg azt hitte hollandok vagyunk, onnan kezdve, hogy a gyerekek felvilágosították magyarságunkról, simán átnézett rajtunk.

redsea 2012.07.23. 17:03:27

@régebb óta vagyok Subban mint te: ez a svájci-osztrák határos dolog nagyon igaz és aki rendszeresen járt haza -kezdetben- magyar rendszámú autóval az szinte biztos, hogy hasonlókat tapasztalt.
Magyar kocsival kb. 10-ből 8 kérdezőzködés/csomagtartó nyittatás, svájcival kb. 30-ból 0.

redsea 2012.07.23. 17:05:55

@redsea: ja és a kocsi nem változott, csak a rendszám

tucano 2012.07.23. 17:07:08

@redsea:
"hiszen egy tökéletes férfi nem szorul rá arra, hogy egy keleti hölgyet tartson ki."

Amúgy veled minden rendben van?
Látod milyen türelmesek itt az emberek?

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.07.23. 17:12:57

A nyugatiak nem tartanak ki nőt. Egyáltalán nem igaz, hogy szabályosan vesznek belőlük, mint a rabszolgapiacon.

De az igaz, hogy pl. van olyan, hogy orosz, lett stb. férfiak a neten keresnek maguknak jó pénzért, nyugat-európai nőket feleségnek.

tucano 2012.07.23. 17:15:27

@bpetya75: Itt erre kitűnő lehetőségek vannak. Pl. van ilyen pedikűr hal természetes körében. Ha nagyon komoly bőrkeményedések alakultak ki, akkor piranhás folyóvizet ajánlok. Politikusoknak pedig az utcánk szélén található mocsárt, hogy biztosra menjünk lábápolásban: ott kajmánok úszkálnak. Egyébként ezek a lábápoló dögök saját közegükben olyan sneci nagyságúra is megnőnek és rendesen szétharapdálják az embert . Nagyon beszartam tőlük, amikor egy falka (raj helyesen) megtalált úszás közben, azóta nem is erőltetem erre az édesvízi fürdőzést, az óceánban legalább látható a cápa.

mommmmo 2012.07.23. 17:17:13

En azt mondtam, ez az eloitelet nincs meg egy "bizonyos szint felett". Nem arrol beszeltem, hogy egyes nepek jobban seftelnek, mint masok, es ezt mindenki tudja, es ezert jobban atnezik a kocsit.
Azt is mindenki tudja, hogy a kelet europai nok kozott tobb prosti van, ezert bizonyos orszagokba kelet europai nok nehezebben kapnak vizumot, mint masok. Ez engem, mint penzugyest korant sem erint kulfoldon. Legfrissitos eset meg sohasem fordult elo velem, mar bocsi, nem lehet, hogy annak mas oka volt???

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.07.23. 17:31:11

@mommmmo:
Évente jártunk haverok pihenni, feltöltődni Livignóba pár napra, késő tavasszal. Nem "sefteltünk" sosem. Ennek ellenére szedtek minket szét mindig.

Légfrissítővel konkrétan arra gondolsz, hogy büdösek voltunk?

mommmmo 2012.07.23. 17:49:58

@régebb óta vagyok Subban mint te: Hat peldaul, lehet, hogy budosek voltatok, ert en utannam sohasem legfrissitoztek.

Az egy dolog, hogy sohasem sefteltel, de ha mas magyarok az adott szituacioban allandoan azt csinaltak, akkor az adott szituacioban (a hataron) annak kovetkezmenyei vannak.

A repteren peldaul valoszinuleg egy arabot jobban atnez a biztonsagi szolgalat, mint egy voroshaju kekszemu not, peldaul, ez azonban nem jelenti feltetlenul azt, hogy azt az arabot megkulonboztetik peldaul a munkahelyen ies eletenek mas vonatkozasaiban is.

bpetya75 2012.07.23. 17:56:18

@tucano:

:-D :-D :-D

Jó, hogy megjöttél ;-)

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.07.23. 18:03:08

@mommmmo: "Hat peldaul, lehet, hogy budosek voltatok"

Nyilván így volt.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.07.23. 18:04:51

Az írást elolvastam, a kommenteket most kezdem, így elnézést, ha ismétlek.
Szerintem hasznos írás volt annak, aki Angliába akar költözni.
És örülök, hogy a Határátkelő tervbe vette a cenzúrázást:-)

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.07.23. 18:08:18

@mommmmo: "Hat peldaul, lehet, hogy budosek voltatok, ert en utannam sohasem legfrissitoztek. "

Ezt behelyesíthetem?

Amiből kiindult az egész. Akkor gondolom a hozzászóló is lehet félprosti, mert engem még soha nem kurváztak le.

mommmmo 2012.07.23. 18:13:06

@régebb óta vagyok Subban mint te: ez nem igazan ugyanaz, te nem ismered a hozzaszolot, a legfrissitos viszont teged megszagolhatott.
Tehat elsokoru informacio alapjan alkothatott velemenyt.

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.07.23. 18:21:10

@mommmmo:
Igen. Ült a pultnál a boltban, mi az utcán nézegettük a kirakatot. A büdös magyar szagunk bement a boltba egészen a pénztárgépig, mire ő elővette a csodás pumpás svájci fertőtlenítőjét, megvárta míg elmegyünk és besprézte az utcát a bolt előtt.

Teljesen így lehetett.

Hihetőbb, mint hogy egy rasszista svájci, aki így akarta kifejezni, mennyire utálja a k-európaiakat. Hiszen a svájciak köztudottan kedves, befogadó emberek, a magyarok meg büdösek.

mommmmo 2012.07.23. 18:36:07

Jaah.. es mi, itt a Hataratkelon, akik tok jol erezzuk magunkat Svajcban, Ausztriaban, UK-ban, meg akarhol, es be tudtunk integralodni, mi mind csak hazudunk, mert kulfoldon csak a tarsadalom peremen levo szanalmas vergodes , es a rank iranyulo negativ eloiteletekkel valo folytonos szelmalomharc lehetseges.

Vagy noknek a hazassag nevu rabszolgasag kulfoldiekkel.
Nezd, ha ez boldogga tesz, lasd mindezt bebizonyitva es orulj neki.

mommmmo 2012.07.23. 18:45:48

Mellesleg kerdeses, hogy abbol, hogy nezegettetek a kirakatot, honnan tudhatta, hogy kelet europaiak vagytok. De mindegy.

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.07.23. 19:00:04

@mommmmo:
Kedvesem, nem mondtam azt, hogy mindenki ilyen, de ilyennel is lehet találkozni szép számmal.

Ha te Svájcban és Franciaországban nem találkoztál a k-európaiakkal szembeni megvetéssel, örülj neki. De szívesen összehoználak néhány osztrák (volt) határőrrel is, aki néhány snapsz után elmondaná a cseppet sem pc véleményét a magyarokról.

Az pedig hogy honnan tudta? Talán hallott minket beszélni. Vagy látta a ruhánkon.

mommmmo 2012.07.23. 19:27:55

@régebb óta vagyok Subban mint te: Vagy talan semmi koze nem volt a sprezesnek hozzatok.
Amugy nezd, ha nagyon belegondolok, lehet, hogy en is tapasztaltam ilyeneket, peldaul egyszer amikor bicikliztem nehany hulyegyerek utannam orditozott az utcan a UK-ban, hogy "fucking polish"

Egy ilyen elmenyem volt kabe az ott toltott 3 ev alatt, nem ez hatarozta meg sem az eletem, sem az alaphangulatom, szoval feleslegesnek tartom azt, hogy errol irkaljak. Svajcrol\Ausztriarol nincs sok tapasztalatom, de eleg sok ember van, aki ott is jol erzi magat. Ha ugy jelensz meg valahol kelet europaikent, hogy mar eleve varod a pofonokat, akkor tutira meg is kapod oket, hogyha meg nem, akkor elkerulnek.
De ezt mar elmondtuk itt egy parszor.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.07.23. 19:34:37

Alighanem megvannak az előnyei annak is, ha az ember olyan helyre vetődik, ahol a bennszülöttek jó esetben meg tudják mutatni Európát térképen, viszont gőzük nincs a kelet-nyugat geopolitikai vonatkozásairól :-)

SilentDreams 2012.07.23. 19:34:41

@mommmmo: Hozzám meg egyszer alig akart szólni egy ingatlanosnő Angliában, olyan ellenszenves volt, hogy pár perc után magára hagytam :)

Most akkor ebből mit akarunk vajh kihozni? Hogy ellenszenves emberek mindenütt vannak? Vagy vajh mi lesz itt a csattanó....:D

tucano 2012.07.23. 19:35:02

@bpetya75: naná:)

@redsea: én tudom (sőt tapasztalom)

@régebb óta vagyok Subban mint te:
Tuti, hogy vannak Svájcban rasszisták/idegengyűlölők nem kevesen. A lakosság majd húsz százaléka külföldi, 1.8 millió ember, ezek közül a legtöbben a volt Jugoszláviából érkeztek, persze szinte mind szerbek. Szerintem simán találkozhattál seggfej svájcival, valljuk be, hülyék azért mindenhol vannak, ez nem országfüggő. De nagyságrendileg Svájc a legbefogadóbb országok egyike Európában. Nagyon sokat kell foglalkoznom velük, gyakorlatilag mindenben van mit tanulnunk tőlük, kivéve a magasan tartott orrot, abban pariban vagyunk teljesen. Viszont láthatod, hogy milyen meglepőnek tartják ezt, akik ott élnek, mert velük nem történt meg, ami azért jó jel.

tucano 2012.07.23. 19:41:26

@Chang Yai: Brazíliában fogalmuk sincs az embreknek arról, hogy hol van Magyarország. Ha megkérdezik, honnan jöttél gringó, mindig ilyeneket mondok, hogy Gringolandia, és gondolkodás nélkül rábólintanak és gyakran le se esik, hogy ugrattam őket. Ha vmi raszta kérdezi, akkor meg azt, hogy Babilónia (a fehér ember pokla a rasztafarianizmusban), ettől mindig teljesen kikészülnek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.07.23. 19:53:22

OFFFFF
Tucano, annyi mindenféle véleményt hallok erről, hogy fogalmam sincs, mit gondoljak - szerinted Brazília biztonságos egy egyedül utazó középkorú nőnemű hátizsákos turistának? valamikor fénykoromban egész jól tudtam portugálul, mondjuk a brazil az külön műfaj, szóval nem lennék teljesen elveszve, és nem vagyok egy félős fajta, de míg Indonéziáról, Kambodzsáról stb egyöntetűen azt hallja az ember, hogy teljesen ok, Dél-Amerikából a végletek jönnek. szerinted?
na nem mintha ez a veszély fenyegetne a közeljövőben, alighanem Brazíliánál perpill semmi nincs messzebb, csak elvi szinten mindig is érdekelt a dolog, hogy reális hosszútávú cél-e, vagy hagyjam a fenébe.
/ OFF

tableno 2012.07.23. 20:04:05

@mommmmo: Azt hiszem, hogy ez egy nagyon tipikusan magyar dolog, hogy mindenkiről eleve a lehető legrosszabbat feltételezzük: ha külföldi barátja van - biztosan aranyásó. Ha a svájci boltos sprézik utánunk - biztosan rasszista. Ha valaki elmondja hogy jól keres - biztosan fel akar vágni. Ha valaki segítséget ajánl föl: biztosan van valami hátsó szándéka. Aztán persze igazunk lesz, mert ezek hosszabb távon önbeteljesítő jóslatok.

tucano 2012.07.23. 20:11:17

@Chang Yai: Persze, ha nem csinálsz hülyeséget. Saját tapasztalatból két klasszikus balhét tudnék sorolni: Megmondtam vendégeknek, hogy ne menjenek le sötétedés után a Copacabanára fotózkodni. Berúgtak és direkt lementek, hogy MEGMUTASSÁK, hogy ők igenis. De túlélték, bár kórház lett a vége.
Másik: részegen valami utcáról felszedett kurvával elment egy favelába kokainért. Pont az első saroknál kirabolták.
Hát így ne.

Kicsit oda kell figyelni, de akkor nem lesz baj. Ha a turista ösvényen jársz, akkor minden rendben lesz. Elvileg illene azt mondanom, hogy ha letérsz a turisták megszokott útvonaláról, akkor könnyen bajod lehet, de én mindennel kísértettem már itt a sorsot itt és még élek.

mommmmo 2012.07.23. 20:23:42

A baratom cegenel (Braziliaban) minden ceges kocsi golyoallo..
Engem ez annyira nem dobott fel. (Mivel hamarosan mi is oda koltozunk)

mommmmo 2012.07.23. 20:59:20

Tucano, amugy lennel olyan kedves dobni nekem egy mailt a momomov53@yahoo.com-ra? Lehet, hogy lenne a kozeljovoben nehany kerdesem Braziliarol..

padlas 2012.07.23. 21:34:47

@tableno: Tableno, te merre vagy fellelhető a neten? Van valami blogod, ilyesmi?

padlas 2012.07.23. 21:36:05

@mommmmo: marmint ti ketten odaköltöztök, vagy a cég, ahol te dolgozol? Hogyhogy, mennyi időre?

padlas 2012.07.23. 22:21:18

@tableno: hát mert szívesen olvastam volna ha van :)

tableno 2012.07.23. 22:26:35

Sajnos be kell erned a kommentjeimmel... ;-)

tucano 2012.07.24. 00:35:50

@mommmmo: hú de jó cégnél dolgozik! Azért az menő:)
Írtam neked, állok rendelkezésre. Mióta van az oldalam a fácsén nagyon sokan megkeresnek és rá kellett jönnöm, hogy megint egyre többen leszünk Brazíliában, pedig eddig is vagy 200.000-en olvadunk bele a napsütésbe:)

pappito · http://pappito.com 2012.07.24. 03:17:32

nem azt beszéltük meg, hogy nem etetjük a trollt? visszanézek és +100 komment a semmiről, csak redsea képtelen felfogni amit mondanak neki a másik után meg le kell srázni a kirakatot mert magyar

téboj és levin?

hagyjukmár

hothead 2012.07.24. 05:23:46

@padlas: bocs, hogy beledumalok, de addigra mar harman lesznek :)

hothead 2012.07.24. 05:32:59

@redsea: a bloggazda tobbszor, vilagosan megmondta, hogy hol a hatar, mi az amit ki fog moderalni, es igy is tesz, sokunk elegedettsegere. szeritem nem szorul tanacsra. az is az o dontese, hogy milyen posztok kerulnek ki a blogra, hozott anyagbol dolgozik, mi irunk, o szerkeszt es kozzetesz. ird meg a tapasztalataidat (a kozlemenyt figyelembe veve!), biztosan teret ad neked is.

hothead 2012.07.24. 05:40:47

@pappito: ezen a sprayzesen meg mindig rohogok!
amikor ide (au) megerkeztunk, minket is kiszedtek a sorbol a vamnal - sok csomaggal hollandiabol... jott a kutyus szimatolni :)

lattam nem tetszik a fenti sor cimkezese :p, au es oceania a kontinesn neve, az megfelelne?

hothead 2012.07.24. 05:51:55

diszgrafiam lett, bocs

Határátkelő 2012.07.24. 06:44:38

@redsea: Megismétlem, mert nem lehet elégszer! Szó nincs arról, hogy langyos teadélutánt szeretnék csinálni a blogból, és kifejezetten örülök annak (szerintem a törzsgárda többsége is így van ezzel), ha ellentétes vélemények fogalmazódnak meg, HA ÉS AMENNYIBEN ezek normális hangnemben íródnak.

Én csak annyit kérek, hogy ne keverjük össze a vitát az anyázással! Emlékeim és szándékaim szerint SOHA nem fordult még elő, hogy egy hozzászólást (vagy kommentelőt) azért tiltottam volna ki, mert mást gondol a világról, mint én.

Az elvárás nagyon egyszerűen megfogalmazható: mindazon értékek betartása, amelyek éppenséggel a magyar Alkotmányban (és az összes európai alaptörvényben - már ahol van...) szerepelnek.

A régi felületen is mindig kifejezetten bátorítottam az ellentétes véleményeket, és most is örömmel veszem, ha valaki megírja, miért jó hely Magyarország és miért érdemes maradni.

Ami meg a történeteket illeti: abból az alapanyagból főzök, amit Ti küldtök. Vannak nagyon kemény történetek még...

redsea 2012.07.24. 07:23:53

@hothead: köszönöm véleményedet, amit elfogadok. Kérlek Te is tegyél így.

redsea 2012.07.24. 07:25:17

@Határátkelő: elnézést, hogy tapasztalatlanul vitát generáltam tegnap! Sok sikert a bloghoz!

bpetya75 2012.07.24. 07:41:01

@redsea:

No és? Hallgatsz hotheadre? Megírod a sztorid?

tableno 2012.07.24. 08:02:40

Valamiért nem tudok a mai poszthoz kommentet írni...

csőcsere 2012.07.24. 08:27:45

@Határátkelő: abszolút támogatlak és amióta van a HÁ, azóta olvasom. Maradjon ilyennek!
A fanyalgóval ne törődj, ő nem rajongó. Nem kell vele foglalkozni, akkor elmegy.

Foglalkozz a rajongókkal! Hozzájuk, nekik és velük beszélj! A sok rajongó számít, őket tartsd becsben, az ő véleményük számít. Csak és kizárólag.

bpetya75 2012.07.24. 08:52:30

@csőcsere:

Nem értek egyet. Más nem róható fel redseanek, csak az, hogy kitartóan ismételgette az aggályait. Ez pedig bele kell férjen, még ha páran fel is húzták magukat rajta. Ha csak a már meglévő rajongók számítanának, akkor nagyon hamar belterjessé válna a blog, abban pedig biztos vagyok, hogy HÁ nem ezt akarja.

Márpedig új rajongókat, vagy inkább érdeklődőket, kitartó követőket nem lehet szerezni "lesz@rom a véleményedet" stílusban. Meg aztán ez nem is jellemző HÁ-ra.

Határátkelő 2012.07.24. 09:19:06

@redsea: Hát nekifutok még egyszer: nem a vitával van a gond, sőt!! Kifejezetten örülök neki, ha vitatkozunk, beszélgetünk, mert ez adja az egész blog lényegét. Nekem egyetlen dologgal szemben van kifogásom (és ezt nem célzottan neked írom, hanem általában), az pedig a hangnem. Azt nem fogom eltűrni, hogy a kommentekben olyasmi hangozzék el, amire volt példa az itteni induláskor.

Szeretném, ha maradnál és értelmesen lehetne beszélgetni, vitatkozni fontos (vagy kevésbé fontos) dolgokról, sőt, annak is nagyon örülnék, ha lenne kedved posztot írni (elküldheted a hataratkeloKUKAChotmail.com címre), szívesen kiteszem.

Még egyszer (gondolom, nem utoljára, de ha kell, leírom még párszor): nem a vitával, az ellentétes véleményekkel van gond, ha azok megmaradnak a normális, kulturált keretek között. (Mindig bátorítottam azokat is, akik szerint maradni kell Magyarországon, hogy írják meg a véleményüket.)

Szóval maradj és folytassunk normális, értelmes vitát!

Üdv

Határátkelő

Határátkelő 2012.07.24. 09:22:07

@csőcsere: Köszönöm. Annyiban nem értek egyet, hogy a nem-rajongóból lesz a rajongó, és én örömmel várok mindenkit. Az sem baj, ha nem ért egyet, ameddig ezt normális, kulturált hangnemben teszi. Szóval én örülök redsea-nek is, és sajnálnám, ha elmenne, nem baj, ha fanyalog, amíg normális keretek közt teszi. Nem tetszhet mindenkinek a blog...

De még egyszer: kösz a támogatást! :))

pappito · http://pappito.com 2012.07.24. 09:30:20

@hothead: a kutya mindig jön, ha ide megérkezel, és eddig akárhányszor Auba mentünk ott is mindig jött. Aranyos blökik, ránk vigyáznak :)

Szerintem Ausztrália/Új-Zéland lenne az ideális, aztán ha valaki Kiribatiról vagy Tokelauról ír egy kivándorlósat, akkor berakhatjuk ez alá, mint Óceánia. :) Gondolom a térségből Au és NZ a két hely ahova kivándorolni akarnak magyarkák.

De majd HÁ eldönti ügyesen.

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.07.24. 11:40:33

@Határátkelő:
"Anelkul kb. mint a cigok Borsodban csak tengsz-lengsz. "

Ez nálad nem bassza ki a biztosítékot? Mennyivel kedvesebb a "cigo" kifejezés, mint a félprosti?

tableno 2012.07.24. 11:57:55

@régebb óta vagyok Subban mint te: Semennyivel. Talan annyi a kulonbseg, hogy itt nem volt szemelyeskedes, mig a felprostit egy konkret kommentelo fejehez vagtak.

csőcsere 2012.07.24. 13:18:22

@Határátkelő: Szívesen, jó dolgot hoztál létre. :-) ne hagyd, hogy a fanyalgók eltántorítsanak, vagy meggyengítsenek. Az is lehet, konkurencia, aki irigy a sikeredre, vagy el akarja lopni, vagy meg akar gyengíteni, erre is gondolj. Nem-rajongóból nem lesz igazi rajongó, vagy ha mégis, nem lesz benne sok köszönet.

A kérdés az, mi a célod? Lásd pl. Apple vs Microsoft (pls, trollok, most ne kezdjétek el, amit mindig), az Apple a kezdetektől fogva csak a rajongókhoz beszélt, az Ms mindenkinek tetszeni akart.
Az Apple a Föld legértékesebb cégévé nőtte ki magát. Van egy csomó más ilyen párhuzam. Az információs korban NEM tetszhetsz mindenkinek, mert az internet a réspiacok tere.
Szóval kérdés, mi a cél, rövidtávú, vagy hosszútávú? Réspiacot uralni, vagy tömegpiacon 12-nek lenni a tucatb?
Ez a Te döntésed, igazad van.

Olvasom tovább a blogot, csak így tovább, szuper, imádom!:-)

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.07.24. 13:27:05

@tableno: "mig a felprostit egy konkret kommentelo fejehez vagtak."
Aha.
Vagy talán annyival, hogy ezt nem moderálták ki. Pedig lehet, hogy én borsodi cigány vagyok.
Gondolom akkor olyan szöveg is mehet:
rajoskodnak, mint a niggák a dél bronxi gettoban.

tableno 2012.07.24. 13:48:16

Nezd, nem en irtam az inkriminalt hozzaszolast, es nem is en vagyok a moderator, ugyhogy nem tudok neked erdemben valaszolni. De azt hiszem itt nem az a lenyeg, hogy minden szerencsetlenul megfogalmazott kommentet toroljenek, hanem hogy ne fulladjon anyazasba a parbeszed. Ezzel egyutt, ha zavar valami, nyugodtan jelezd a bloggazdanak (ahogy ezt igen helyesen meg is tetted).

LenaLondon 2012.07.24. 14:16:14

Vonat, nincs késés? Baszki merre élsz, én is ott akarok. Nálunk folyamatosan késik jelzőrendszer hiba miatt. Ja, több mint hat éve élek itt és hetente többször utazom vonattal, több átszállással.

troll that shit 2012.07.24. 14:53:40

főoldalon volt a link, idejöttem, de többször nem fogok :) minden bejegyzés általánosságokról ír. Sokszor tévedések is vannak benne, ezt az angliai témához tapasztalatból írom. A legegyszerűbb kijutni külföldre ha külföldi pasit/csajt szedünk fel. Ebben a magyar lányok sztem világbajnokok :D :D Csak sokszor rájönnek, hogy a szexen kívül mást nem akarnak adni a vágyott külföldi pasik :D :D ......Pasiként én meg most német csajra hajtok :D már alakul :D :P

hothead 2012.07.24. 15:32:40

@pappito: "Gondolom a térségből Au és NZ a két hely ahova kivándorolni akarnak magyarkák." tulajdonkeppen ez igaz :)

2012.07.24. 16:18:55

@redsea: 'tud egy keleti nő teljes értékű partner lenni egy nyugati férfi mellett? (pl. magyar-francia párra gondolok)
Sikerülhet e felülemelkedni a kultúrális különbségeken?
Be- és el tudja fogadni a családja és mikroközössége?

Kivételek akadhatnak, de a jellemző az, hogy a lányt családja húzza, hogy magyaros mentalitással minél több (anyagi) előnyt nyerjen ki a kapcsolatból. Közben a fiú folyamatosan szembesül (honfitársaitól) a keleti hölgyekkel kapcsolatos sztereotípiákkal.

Nagyon nagy szerelem kell ezen akadályok hosszútávú legyőzéséhez.'

Jeeezusom, ha megirnam amit tenyleg gondolok errol a kommentrol, tutira kimoderalnanak! :o) De elnezo leszek, ugy tunik regen nem mozdultal ki otthonrol (olyan 50 eve?).

Egyebkent szegeny angol pasim probalt felulemelkedni a kulturalis kulonbsegeken, de sosincs ideje mert munka utan mindig mos, vasal, foz es takarit (ja tenyleg, ez egy jelentos kulturalis kulonbseg amin nagyon nehez felulemelkedni: nyugat-europai ferfiak tobbsege, kelet-europaiakeval ellentetben, nem gondolja hogy a no hazimunka elvegzesere tervezett rabszolga).

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.07.25. 12:51:02

@Mirjam2:
"Miközben megkezdődött az új Batman-film bemutatóján történt coloradói mészárlás elkövetőjének tárgyalása, egyre több történet került nyilvánosságra az áldozatokról is. Ezek között három egészen hasonló is van - három férfi azért halt meg, mert barátnőiket védték testükkel a golyóktól - írja a Huffington Post.

Egyikük a 26 éves Jon Blunk, aki korábban a haditengerészetnél is szolgált. Amikor a lövöldözés elkezdődött, a földre vetette barátnőjét és saját testével védte. Amikor a lövések abbamaradtak, a lány, Jansen Young megpróbált felkelni, de azt érezte, barátja nem mozog. Azt, hogy meghalt, csak akkor vette észre, amikor megpróbálta felrázni azzal, hogy indulniuk kell. Jansen Young anyja a New York Daily Newsnak azt mondta, Jon olyan fiú volt, akit mindenki szeretne a lányának.

Egy másik történet a 27 éves Matt McQuinné, aki 26 éves barátnőjét védte - ő is ráborult a lányra, amikor a lövések elkezdődtek. Samantha Yowler is megsérült a lábát, MQuinn azonban a helyszínen meghalt, miután háromszor is eltalálták.

A 24 éves Alex Teves pszichológushallgató szintén barátnőjét védve halt meg."

Jó dolog ez az egyenlőség.

2012.07.27. 11:04:25

@régebb óta vagyok Subban mint te: Nem vagyok benne biztos hogy ertem a kommentedet, de ha jol ertem - szerinted ok hogy a nok a mindennapi eletben kiszolgaljak a ferfiakat, a ferfiak meg cserebe hosiesen testukkel vedik a not ha esetleg valaki rajuk lo a moziban. Haaat... tudod mit, inkabb valasztok valakit aki minden nap elvegzi a hazimunka 50%-at es nem varja el hogy kiszolgaljam. Takaritani, fozni, mosni, vasalni minden nap kell, viszont erdekes modon az elmult tobb mint 30 evben meg senki nem lott ram a moziban. Ha megis ram lonenek, tutira nem varnam el a pasimtol hogy felaldozza magat miattam csak azert mert en no vagyok o meg ferfi.

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.07.27. 23:14:51

@Mirjam2:
a hozzászólásom csak arra vonatkozott, hogy nem vagyunk egyenlőek az élet minden területén, férfiak és nők, még mindig az állati ösztöneink vezérelnek, akár tudat alatt is. Természetesen egyenlőek a jogaink, de abból következően, hogy különbözőeknek születtünk, felesleges mindent egyformán csinálnunk.
Az a mondatod "nem gondolja hogy a no hazimunka elvegzesere tervezett rabszolga" egy pejoratív megállapítás a k-európai férfiakról. Attól hogy másképpen gondolják a munkamegosztást a családban, még nem tartják rabszolgának a nőket.

Ráadásul a gépesítés óta, a takarításon kívül egyik házimunka sem megterhelő. Tudom, 19 éves koromtól vezettem a háztartásomat, és nem anyukám főzött, vasalt rám.

Egyébként a házimunka végzése tipikusan női viselkedés, ha gondolod hozok rá genetikai érveket. :)

fasor6 2012.07.28. 08:06:37

Augusztus utolsó napjaiban fogok UK-be költözni 2 tinédzser gyerekkel. Eleinte nyilván nem lesz munkám, de pici lakást akarunk bérelni, nem flat-share-t. Eddig 3 ingatlanosnak írtam, hogy mik a szabályok, milyen papírok kellenek, de nem válaszolnak. Tudomásom szerint lakásbérléshez kell munkaszerződés. Ha ez nincs, tudtok-e javasolni valami megoldást a problémára? Köszönöm előre is.

SilentDreams 2012.07.28. 13:07:13

Hááát, nehéz ügy.
Általános esetben egy lakás bérléséhez Angliában (ingatlancégtől) valóban alap a mukaszerződés. Az ezen szereplő bruttónak legalább 3x akkorának kell lennie, mint a kibérlendő lakás havi bérleti díja. Ezenkívül kellenek referenciák is, amit az előző bérletet biztosító ingatlanos cégtől (magán bérlés esetén a tulajtól) ill. a munkaadótól lehet beszerezni.

Esetedben, ha jól értem, sem munkaszerződés nincs egyelőre, sem referencia, ha még nem laktál korábban Angliában és nincs is munkaadód ott. Így lakást kapni? Háááát.....
Talán esetleg privát úton tulajtól, de szerintem az egyrészt rizikósabb, másrészt pedig valószínű, hogy referencia + munkaszerződés nélkül így sem fog menni az esetek 99%-ában, kivéve mondjuk ismerőstől.

Úgyhogy vagy szerzel kinti munkát már költözés előtt (ami nem egyszerű, de nem is lehetetlen adott esetekben) és így már munkaszerződéssel érkezel ki, vagy pedig meg kell elégedned az első időben nem önálló lakás bérlésével. Egyéb lehetőséget sajnos nem igen látok :(

Nem önálló lakás: szobabérlés több szobás lakásban/házban (flat share, house share), amit szerintem munkaszerződés nélkül is megtehetsz (bár ezt nem próbáltam sosem). További lehetőség, de nagyon drága a hotelszoba ill. kicsit olcsóbb a hostel szoba. Ami még eszembe jut, az a "short term let", amikor egy apartman.félét bérelsz pár hétre, s közben szerezhetsz munkát és kereshetsz önálló lakást.

Ami még megnehezíti a dolgot, az a gyerekek. Nekik is kell szállás.... És ha eleinte átmeneti szállást kell, míg nincs meg a munkád, addig ez így jóval többe kerül, ha ők is ott vannak.

Talán anyagilag a legjobb megoldás az lenne, ha csak te mennél először, megelégednél egy szoba bérlésével addig, míg nem találsz munkát, így a munkaszerződéssel és munkaadód referenciájával aztán már bérelhetnél egy kis lakást is (ehhez azért megfelelő kereset is kell, mint írtam!!!), és ekkor költözhetnének a gyerekek is.

Még egy fontos dolog a lakás bérlésnél: 2 havi kaució + 1 hónap előre + ingatlanos díjai, ez már elég szép összeget ad ki, amit tőlem a legtöbb ingatlanos cég anno nem akart készpénzben elfogadni, csakis bankkártyáról....
A bankkártya, méghozzá angol(!) az úgynevezett credit check-hez is kell, amikor megnézik a "pénzügyi történetedet". Angol bankszámlát viszont gyakran csak akkor nyithatsz, ha van angol címedre érkező közüzemi számlád. Ez persze viszont még nincs, hisz most bérelnél lakást....
Ebből is van rendesen bonyodalom, de a LLyods nekem munkaszerződéssel is nyitott kedvező angol bankszámlát bankkártyával. Egyéb bankokban talán csak alap számlát nyitnak, ha még nincs állandó lakhelyed, de ez is elég lehet a credit check-hez.

Az ingatlanosoknak sajnos nem igen szokása emailekre válaszolni, Angliában mindez főleg telefonon megy, és főleg a nagyobb városokban nagyon gyorsan pörög a bérlés, a jobb lakások "percek alatt" elmennek. Így általában nincsenek az ingatlanosok rászorulva arra, hogy emailekkel is foglalkozzanak, főleg ha mondjuk még ott sincs az illető. Ennek ellenére akadnak ingatlanosok, akik így is szóba állnak az emberrel, ha nem csak 3-nak, de legalább 13-nak írsz :))

2012.07.28. 14:32:36

@fasor6: Nyilvan nem ismerem a korulmenyeidet, feltetelezem atgondoltad mielott ugy dontottel hogy ket gyerekkel, munka nelkul, Angliaba koltozol - lehet hogy van felretett penzed stb., ha igen, akkor mindenkeppen szerezz errol angol nyelvu bankkivonatot es ezt lobogtasd majd szemelyesen az ingatlanugynokoknek... Ingatlannal kapcsolatban szerintem nem fognak veled e-mailen keresztul targyalni, csak ha szemelyesen ott leszel. Foleg ha azt kerdezed, mik a szabalyok, erre eleve nem fognak valaszolni, mert az o szempontjukbol ez ugy nez ki hogy azt varod toluk, kuldjenek neked informaciot (ami idobe telne nekik) de ok cserebe nem fognak semmit kapni toled. (Ezt a velemenyt arra alapozom hogy dolgoztam ingatlanugynoksegnel Angliaban; kulfoldrol jovo e-mailre legfeljebb akkor valaszoltam volna ha egy konkret ingatlannal kapcsolatban erkezett volna kerdes, pl. ettol a datumtol kezdve itt es itt fogok dolgozni, ezert ezen a kornyeken keresek lakast, ez a konkret ingatlan megfelelne stb. Biztos nem valaszoltam volna arra hogy 'gondoltam lakast berelnek Angliaban, mik a szabalyok'.)

Gondolom tudod hogy sokan probalnak penzt kicsalni emberekbol azzal hogy nem letezo kiado ingatlanokat hirdetnek (irrealisan alacsony aron), az aldozatok atutaljak a 'berleti dijat' amit soha nem latnak viszont, a lakas / szoba meg nem letezik. Kulfoldrol szerintem soha ne utalj at berleti dijat senkinek. En a helyedben vagy egyedul, vagy a gyerekekkel (ha maskepp nem oldhato meg) hostelba mennek eloszor, aztan helyben probalnek meg szobat berelni ami valoszinuleg sokkal konnyebb mint egy egesz lakast. Ha mar van helyi bankszamlad, es foleg munkad, nyilvan sokkal konnyebbe valik a berles. Keszpenzben akkor sem fizetnek berleti dijat ha elfogadna valaki, hiszen igy nem tudod bizonyitani hogy kifizetted. Ha nem tudsz sok havi berletre elegendo penzt felmutatni a szamladon, es / vagy nincs munkad, szerintem nem lesz egyszeru, mert Angliaban nagyon nehez egy berlotol megszabadulni ha mar a lakasban el. Meg ha se berleti, se kozuzemi dijakat nem fizet honapokig, akkor is nagyon nehez, neha szinte lehetetlen kitenni a lakasbol, foleg ha kiskoru gyerekek is vannak. Tehat nagy riziko a tulajdonos reszerol kiadni a lakast ha nem latja biztositottnak hogy a berleti dij ki lesz fizetve.

fasor6 2012.07.28. 16:44:45

@Mirjam2: Köszönöm, ez a Renting Process leírás nagyon hasznos-elvileg az a mondat, hogy "from overseas: as many information as possible" lehet egy kapaszkodó.

Ettől függetlenül amit leírtál, az elég reménytelennek látszik, de mindenképpen hárman indulunk. Leveled alapján jutott eszembe, hogy készíttetek egy fordítást a magyar házam tulajdonlapjáról is.
A bankom eddig adott egy igazolást, hogy 12 éve vagyok az ügyfelük. Ha az induló tőkém az angol font számlámon lesz, akkor arról is kérek majd igazolást. Eddig van 4 országból, angolul beszélő üzletembertől (régi üzletfelek) "caracter reference" rólam, egyikük a Bp-i angol követségen dolgozik. A másik banktól is szerzek még egy igazolást, hogy az elmúlt 12 évben rendesen fizettem a hitelrészleteket és nincs elmaradásom. A nagyobbik gyerekem már munkaképes, abban bízunk, hogy kettőnk közül valaki hamarabb kap munkát.
Nagyon elszánt vagyok, mindhárman beszélünk angolul, és a kisebbik fiamnak már ott kell kezdeni az őszi félévet a gimiben-ez az egy dolog már nagyjából el van intézve E-mailen keresztül

fasor6 2012.07.28. 16:55:51

@SilentDreams: Köszönöm a sok infót. Az a baj, hogy ezekből elég reménytelennek látszik a szállásügy, de minél reménytelenebb a helyzet, annál jobban akarok a kivétel lenni, akinek sikerül. Mindenképpen hárman megyünk, és elég öreg is vagyok, semmiképp nem szeretnék másokkal együtt lakni. Persze, még lehet, hogy kénytelen leszek. Mirjam2-nek írt válaszomból is kiderül pár részlet rólunk. Műszaki végzettségen van, de 3 teljesen eltérő területen van gyakorlatom, és kevés az önbizalmam, úgyhogy nem tudom előre, hogy milyen típusú állást tudok ott megszerezni.
Indulásig még egy hónapunk van, elég hosszú az elintézendő lista, de bízom benne, hogy a végére érek.

Nenna 2012.07.28. 19:00:33

Nagyon hasznos írás!! Köszönjük!:)

2012.07.28. 22:15:07

@fasor6: Ezek a referenciak jol hangzanak, foleg a nagykovetsegen dolgozo ismerostol; szerintem a haz tulajdoni lapja is jo otlet. (Ha esetleg meg fizettek utana hitelt, azt ne emlitsetek meg senkinek; jol hangzik, hogy van valahol egy hazatok, remelhetoleg a legtobb embernek nem lesz fogalma az angol es magyar ingatlanarak kulonbsegerol; mondjatok azt hogy berli valaki, talan elhiszik az angolok hogy a berleti dij fedezi a ti berleti dijatokat Angliaban.) Valoszinuleg tobb eselyetek van maganszemelytol kozvetlenul berelni, mint ugynoksegen keresztul, igy nincs kozvetitoi dij sem, es hatha egyszeruen szimpatikusak lesztek valakinek (az ugynoksegnek hiaba vagytok szimpatikusak, ok csak azt nezik mennyi penz van a szamlatokon stb.).

Csak egy otlet: a nagyobbik gyereknek lehet hogy legjobb lenne olyan munkat keresni eloszor, amihez szallas is tartozik. Pl. ha lany akkor au pair, ha fiu akkor pub-ban bentlakasos munka. Ezek persze nem tul vonzo munkak, de viszonylag konnyu ilyet talalni, megtanul az ember jobban angolul es nem kell szallast / ennivalot / kozlekedest fizetni. Nem tudom mennyi tartalekotok van, es nem is kerdezem mert semmi kozom hozza, de egy atlag embernek nagyon nehez lenne kifizetni a kauciot, berleti dijat, minden egyeb koltseget harom emberre anelkul hogy barmi jovedelem befolyna, esetleg honapokig.

Bicepsz Elek 2012.07.29. 10:39:15

@fasor6: Szerintem ne almodjal. Van valami szabaly, hogy gyerekeseket bem lehet kitenni, de nem tudom, hogy tinedzserekre is vonatkozik-e. A legjobb ha egyedul kimesz, szobat/megosztott szobat berelsz, keresel munkat,ha talaltal 2-3 honap mulva viszed az asszonyt es keresel munkat neki is, fel ev mulva berelhettek hazat, amibol egy szoba a tietek a tobbit kiadjatok. London nem Budapest. Egy sz..abb sajat szoba havi 100 000 huf dupla(2 embernek)170 000.

Muscari 2012.07.30. 13:00:10

@fasor6: en is csatlakozom az elottem szolokhoz. Az elso idokben nem fogsz tudni lakast berelni, plane nem otthonrol. Ugyhogy szerintem kezdetnek vallaljatok be egy shared flatet, mondjuk egy nagyobb szobat, ahol harman elfertek, ilyet lehet otthonrol is talalni. Persze nem tudom a gyerekek nemet, de szerintem meg lehet veluk beszelni. A tovabblepes szinte kizarolag az anyagiakon mulik. Ha van mondjuk 6 havi lakberrre elegendo penzed, marmint a bankszamladon, igazolhatoan, es hajlando vagy elore fizetni, menni fog (ez az info meg amarantetol szarmazik, aki sokat kommentelt a regi Hataratkelore). Akkor allitolag nem nagyon firtatjak a jovedelmedet. De ez rengeteg penz. Azzal is szamolnod kell, hogy minimum 2 haloszobas lakast kell bereni harmotoknak, kisebbet ki sem adnak, arra hivatkozva, hogy tulzsufolt a lakas.
Es persze referenciak a munkaltatotol, elozo landlordtol, bankszamlakivonat, ha a havi jovedelmetek nincs a berleti dij haromszorosa, akkor kerhetnek garantort, ami olyan kezes fele, szoval kezdetben az egyenlo a lehetetlennel.
Ha Londonba jossz, a szobara szamolhatssz olyan 140-150 GBP-t harmotoknak, a ketszobas lakas heti 220-nal kezdodik, de az rossz helyen van es lelakott, inkabb 250-et mondanek.
A videk persze sokkal olcsobb, siman lehet ennek a fele is.
Meg egy jotanacs: szerintem kezdetnek barmilyen munka jo, lenyeg,hogy megkapaszkodj.
A tul. laprol csak annyit, hogy en nem hasznalnam, a jelzalogbejegyzes latszik rajta...

fasor6 2012.07.30. 18:59:05

@Bicepsz Elek: Nem akartam teljes részletességgel megírni az adataimat, de emiatt téves következtetésekre juthattál. 50 éves múlt, 2 gyerekét egyedül nevelő nő vagyok. Ezért akarok a 2 fiammal együtt indulni A nagyobbik tulajdonképpen már 20 éves, tehát a 3 fő megélhetésnek megoldásával 2 munkakereső áll szemben. Brightonba megyünk. Ha a heti 150 fontot számolunk egy szobára hármunknak az havi 600 font. Brightonban 650 fontért számos lakást adnak bérbe ekkora összegért, ezért akarom megtalálni a megoldást a bérlésre. De nagyon jó ez az információcsere itt a blogon, mert ma is lett két ötletem.

fasor6 2012.07.30. 19:11:35

@Muscari: Ma beszéltem egy hivatalos fordító céggel, akkor j ött az ötlet, hogy ha egy közjegyző csinál nekem egy kivonatot a tulajdoni lapról arra koncentrálva, hogy van egy elég nagy ingatlanom-és ezt fordítja le a hivatalos fordító cég. Múlt hét óta úgy néz ki, hogy találtam valakit, aki esetleg "garantor"ságot vállal.A házamat amúgy tényleg kiadtam itthon szept, 1-től (sajnos magyar bérleti áron, de a havi hiteltörlesztés bőven kijön belőle).
Beszéltem az OTB Bankkal is, jó pénzért csinálnak egy "credit history"t az elmúlt 10 évemről (teljesen pozitív). Az ötletekhez nagymértékben segítenek az itteni, tőletek kapott infók. Sajnos a 6 havi lakbér nincs meg a számlámon, ügyhogy még kell egy pár ötlet. De ha hármunknak annyi a flat share összege, mint egy 1 háló+ nappalis lakás Brightonban, akkor még ötletelek egy kicsit.
Első hétre itthonról foglalok szállást, a továbbiakat még meglátom. Meglepő módon az egyik brightoni Travelodge árai olcsóbbak, mint a koedulált Hostel árak többsége.

fasor6 2012.07.30. 19:13:30

@Bicepsz Elek: Ja, és eszembe sem jutna, hogy egy lakásban maradjak, ha nem tudom fizetni. Végső esetre megvan a visszavonulási tervem/útvonalam.

2012.07.30. 21:08:39

@fasor6: Ne haragudj, nem akarok negativ lenni, de £650 (plusz rezsi) nem egy studio flat berleti ara Brightonban? Studio flat-at meg paroknak sem nagyon adnak ki, inkabb csak egy embernek; nem hinnem hogy ket felnottnek meg egy tinedzsernek kiadnak, meg akkor sem ha lenne ra fedezet a szamladon. Meg ha egyszobas lakas (one bedroom flat) is, akkor is valoszinutlen hogy kiadnak kettonek tobb lakonak; es nem tudom elkepzelni hogy ketszobas lakast ennyiert kiadnanak. Persze Brighton olcsobb mint London, szoval szobak is es lakasok is olcsobbak, nagy szobat biztosan lehet berelni kevesebbert mint £600, bar nem hinnem hogy sokkal kevesebbert.

Nyilvan semmi kozom hozza, de en a nagyobbik fiad helyeben bentlakasos munkat keresnek eloszor (pub-ban, vagy esetleg mint fiu au pair; mondhatja hogy sok gyakorlata van gyerekekkel es hazimunkaval, mert az occsere vigyazott, hiszen te egyedulallo anya vagy es dolgoztal stb.), es szerintem neked a fiatalabb fiuval szobat berelni lenne a legjobb. Ha mar dolgozol, akar reszmunkaidoben is, megprobalhatsz tamogatast kerni mint kiskorut egyedul nevelo szulo stb. Viszont a nagyobbik fiadnak, illetve utana, semmilyen tamogatas nem jar mivel egyedulallo nagykoru.

Vegul - tudom hogy ennek nem fogsz orulni, de gondoltam leirom - szerintem ez az egesz vallalkozas kockazatos mert Angliat nagyon erintette a gazdasagi valsag es egyaltalan nem konnyu munkat talalni, meg a helyieknek sem. Persze mindig lehet szerencsetek, de sajnos egyaltalan nem garantalt hogy talaltok munkat, foleg olyat amibol onallo alberletet lehet fizetni. Az utobbi elegge luxusnak szamit es sokan kenyszerulnek a te korosztalyodban masokkal egy lakasban lakni, foleg a bevandorlok kozul. Ez normalisnak szamit, es szerintem az elso idokben hasznos is mert gyakorlod a nyelvet es a lakotarsak segiteni tudnak tippekkel.

LenaLondon 2012.08.02. 11:07:43

@Mirjam2: Évekig éltem Londonban. Két egyetem van a városban és rengeteg diák dolgozik a tanulás mellett, pubokban vagy ASDA, Sainsbury's. Az idei nyár nagyon szar. Az időjárás rettenetes, plusz rengeteg angol elmenekült az olimpia elől másik országba, pang a bolt odalent. Nehéz melót találni.

LenaLondon 2012.08.02. 11:09:00

@Mirjam2: Persze a fentit nem neked szántam, hanem akinek te is írtál. Sok dologban egyetértek veled.

3006 2012.08.04. 10:01:10

Érdekes ez az idegenekkel szembeni ellenérzés felfogás.Nyugat-Magyarországon élő osztrák barátom azt mondta, hogy jött még egy osztrák a faluba, de ha jön egy harmadik akkor elköltözik. Akkor is elköltözne, ha a második külföldi nem osztrák, hanem német lenne. A faluban lakó hollandok, oroszok, románok, meg az egy szem brit család nem zavarja. Mint ahogy a magyarok sem.

Bicepsz Elek 2012.08.13. 09:29:56

@fasor6: kicsit keson.
Persze igy mas a helyzet.
Videken termeszetesen olcsobbak az arak-persze attol fugg hol.
Ha meg studiot veszel ki mondd azt, hogy egyedul leszel benne ha b..kodnak.

SilentDreams 2012.08.13. 10:11:02

@Mirjam2: A £650 (plusz rezsi) kategória azon a környéken szerintem egy one bedroom flatnek felelhet meg, azaz 1 háló + 1 nappalis lakás. Studio flatet (kisebb lakás, ahol háló + konyha egy légtérben van) £600 alatt is kapni, 650-ert már luxusabb kategoriajuak is vannak.

Utóbbi években a környéken béreltem:

£520-ért rossz minöségü bútorozott stúdiófélét, ebben már a fütés és a víz díja is benne volt... Ami nem volt benne: áram + council tax
£570-ért nagyon jó minösegü bútorozott stúdiót extra felszereléssel, de az összes rezsi még pluszban
£595-ért közepes minöségü bútorzott one bedroom flat-et + rezsi

jajjnekem 2012.08.26. 20:48:00

1-2 kiegeszites:

az a hostel iszonyatosan draga, cw-tol par percre gyalog 400-500gbp/hoert tudsz szobat kivenni.

netbol a t-mobile az egyetlen ertelmes valasztas, 20gbp-ert kvazi korlatlan netet kapsz iphonera vagy usb keyen (amiko meg az volt) havi 15gbpert/

kozlekedes: kabee.com, private hire taxik marhajok, ez a site a legjobb hozzajuk.

kozbiztonsag cw kornyeken valoban hihetetlen, de erdemes korulnezni a brixton/tottenham/finchley park harmasban...

munkahoz valo hozzaallas: nyalni kell a fonok **gget, ez a legfontosabb.

Lugosi Albert 2015.04.13. 16:13:44

Köszi! Pont azokról a dolgokról írtál, ami engem is érdekel Angliával kapcsolatban és pont elég informatívan. Ha lesz újabb infód és időd, szívesen olvasom majd. Például arról, hogy IT végzettséggel milyen portálokon érdemes regisztrálni, állást keresni.

Muscari 2015.04.13. 16:18:29

@Lugosi Albert: javaslom neked, hogy kommentelj a mai posztnal is, ezt mar senki nem olvassa. Az is pont IT vonalon fut.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása