oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. július 20. 02:07,  Hogyan érdemes elindulni? 8 komment

2012. július 20. 02:07 Határátkelő

Hogyan érdemes elindulni?

Mai vendégszerzőnk Németországban él, az egyetem alatt jött a szerelem, ő pedig kint maradt. Most már dolgozik és részletesen elmeséli, mi mennyiben kerül és mennyi pénzzel érdemes útnak indulni.

Németország tábla.jpg

Majdnem négy éve élek Németországban. Kinn töltöttem egy félévet (egyetemen), beleszerettem valakibe. Egy otthoni egyetemi oktatóm azt szerette volna, hogy doktorizzak, mivel tudta, otthon nem maradok (a párom miatt), egy konferencián megemlített egy kinti tanszékvezetőnek. Elküldtem az életrajzom, behívtak interjúra, interjú után 5 perccel hívtak, hogy felvettek. Nettóm, állami alkalmazottként kb. 2100 euró

Árak:

Lakás: 600-1000 euró (függ: méret, fekvés, város)
Bevásárlás 2 főre + 2 háziállat, ételek, tisztítószerek, ruha, cipő (amiből épp új kell): kb. 400-450 euró
Ebéd (munkahely): páromét a cég fizeti, nekem kb. 4-8 euró / nap
Biztosítás: (nyugdíj stb.) 140 euró
Egyéb: (egyszeri, váratlan költségek) 100-150 euró
Összesen kb. 1800 euró
Szolgáltatások ára magasabb, mint otthon: fodrász (30 euró egy hajvágás), étterem, mozijegy (5-13 euró – utóbbi hétvége) stb.

Otthon kezdő mérnökként Budapesten 150 ezer Ft lett volna a fizetésem, mindenki el tudja dönteni maga, ebből mire futotta volna. Vidéken értelemszerűen kevesebbet kaptam volna, ha találok munkát.

Amit itt megengedhetek magamnak:
- 4-5 alkalommal hazamegyek évente
- 1 nyaralás évente külföldön
- szüleim támogatása, amennyiben engedik, és szükséges
- mivel a párom is keres, diákhitel, egyebek törlesztése, majd spórolás

Mit vesztettem?

Bevallom, rengeteget. Sosem akartam külföldre költözni, csak a szerelem hozott ide. Szeretem a szülővárosom (nem Budapest), otthon is a szakmámban dolgoztam volna, jó a kapcsolatom a szüleimmel, sok barátom volt.

Eljöttem, és sajnálom, hogy nem otthon élek, hogy nem tudok felugrani bármikor a szüleimhez vagy a nagyszüleimhez. Sajnálom, hogy a barátaim többségét elvesztettem, egyszerűen a fizikai távolság okozta „sosem vagyok ott” érzés miatt. Nincs igazán honvágyam (eleinte volt), csak a család/barátok hiányoznak.

Mit nyertem cserébe?

Szintén rengeteget. Nyugalmat, biztonságot. Tudom, hogy hónap végén megkapom a fizetésem, tudom, hogy van a bankban pénzem, és ha elromlik a mosógép, tudok venni egy újat. Tudom, hogy a következő négy évben van biztos munkahelyem, és hogy utána is találni fogok másikat, amiből meg tudok élni. Tudom, hogy el fogjuk tudni tartani magunkat akkor is, ha három gyerekünk lesz. Tudom, hogy ha tíz évig spórolunk (két jó egyetemi diplomás fizetésből), ki tudunk fizetni egy családi házat, hitel nélkül. Van jövőképem, és elégedett vagyok vele.

Hogy mit akarok mindezzel mondani? Nincs általános igazság. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mi az, ami fontosabb neki, és hogy bizonyos dolgokért (anyagi biztonság pl.) miről tud és akar lemondani. Nekem megérte, de csak a magam nevében nyilatkozhatom.

A legfontosabb, amit nem szabad elfelejteni, hogy a németek, angolok... mások. Ezernyi apróság, ami miatt az ember hülye helyzetekbe kerül, és mosolyognak rajta, és ami miatt nem érzi magát otthon. Ha ezt a másságot el tudja valaki fogadni, és meg akarja próbálni, miért ne?

Ami biztos

1. Nem szabad pénz vagy biztos, aláírt szerződés nélkül elindulni: ahogy már írta valaki, a kezdés pénzbe kerül. Itt szerződés nélkül szerintem 4000 - 5000 euró kell.
2. Nem szabad nyelvtudás nélkül elindulni. Az ember egyszerűen nem kap rendes munkát nyelvtudás nélkül. A rendes nyelvtudás alatt egy erős középfokút értek, minimum. Az én nyelvtudásom jelenleg egy jó felsőfokú feletti szint, kell is a munkahelyemen.
3. Munka van. Az átlagos képzettség nélküli fizetés kb. 1200 euró, ilyen munkát két-három hét alatt lehet találni. Abból sem félretenni, sem étterembe járni vagy utazni nem lehet. És ha tönkremegy a mosógép, van rá esély, hogy az ember nem tud hirtelenjében újat venni. Ezért – szerintem – nem érdemes külföldre költözni.
4. Szakmabeli munka: az is van. Csakhogy, ahhoz nagyon jól kell tudni németül (felsőfok felett, tapasztalataim szerint), és el kell tudnia adni magát az embernek. (Nyelvtudás és/vagy ismeretség kell.)”

(A poszt eredetije itt található.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: költségek Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr794667365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czimmy 2012.07.21. 00:22:45

Szia!:)
Örülök, hogy végre valaki tömören összefoglalta a németországi léthez szükséges dolgokat, öröm volt ezt olvasni!:)
Tudnál esetleg Te (vagy bárki, aki tudja) segíteni nekem, a németországi középiskolai tanári fizetéseket illetően?
Mennyit keres egy kezdő középiskolai tanár, és mennyit egy pályája csúcsán álló?
Nagyon sok adatot kerestem erről a neten, de mindenütt mást írtak.
Volt, ahol bruttó majdnem 4000 eurót mondtak, de volt, ahol mindössze bruttó 900 eurót (amit azért is kizártnak tartok, mert mint írtad 1200 eurót keres az, akinek nincs semmilyen képzettsége /bár nem tudom, ez az 1200 bruttó vagy nettó/).
Mindenesetre megköszönném, ha valaki felvilágosítana ez ügyben.:)

SilentDreams 2012.07.23. 01:50:07

@czimmy: Hello :)

Ez egy régebbi poszt, ami eredetileg még a postr.hu-n jelent meg, így nem valószínű, hogy épp "idenéz" a szerzője.

Mivel Németországban dolgozom lassan egy éve, van némi rálátásom a dologra, bár pontos adatokat én sem tudok. Gondolom olyasmi oldalakat találtál a neten a német fizetésekről, mint pl. a www.gehaltsvergleich.com
Ilyen oldalak úgy működnek, hogy bárki megadhatja adott szakmában a saját keresetét, és ebből csinálnak statisztikát. Viszont sokan részmunkaidőben dolgoznak, így természetesen kevesebbet keresnek, mintha teljes munkaidőben dolgoznának, viszont az általuk megadott fizetést nem különítik el ezek az oldalak. Így a minimumként megadott adatot nem érdemes túl komolyan venni szerintem.

A www.gehaltsvergleich.com -ra beírtam, hogy Lehrer, a kidobott állások közül a gimnáziumi tanárt kikeresve ezt kaptam (min / max / átlag):

Lehrer | Lehrerin - Gymnasien (Sek. I u. II) 1.200€ 5.600€ 3.428€

Ezek elég reálisnak tűnnek nekem (kivéve a minimumot, az részidős lehet inkább...). Természetesen ezek bruttó keresetek, a netto az nagyon sok mindentől függ, pl. a kereset nagysága, családos - egyedülálló, ill. gyerekek száma, stb. Az egyedülállóktól vonják a legtöbbet, ill. egyre nagyobb %-ú az adó, minél nagyobb a kereset (Pl. 4000 körüli bruttó, egyedülálló esetén több mint 40% összlevonás...).

Szóval szerintem 1800-2600 € között kezdhet egy középiskolai tanár teljes munkaidőben tapasztalattól, helytől, intézménytől, szaktól is függően, több tapasztalattal esetleg 3000 € felett is, ha sikerül ezeket a tapasztalatokat vagy legalább egy részüket el is fogadtatni. Bár ehhez eléggé határozottnak kell lenni :)

A 4000-5000-6000 € tanári fizetések már szerintem magasabb funkciót feltételeznek.

Azért persze kiváncsi lennék egy ténylegesen középiskolai tanérként dolgozó tapasztalataira is.... :)

czimmy 2012.07.23. 04:01:57

@SilentDreams: Köszönöm szépen a válaszod!:)
Egyébként én is kb. 1800-2600 €-t gondoltam egy reális összegnek, csak sok (főként magyar) fórumozó kételyeket ébresztett bennem. :D
A 900 eurót is egy magyar embertől hallottam.

Bicikliző medve 2012.07.23. 17:39:51

@czimmy: Most miért, nálunk is kevesebbet keresnek egyes tanárok, mint a képzetlenek :S

SilentDreams 2012.07.23. 19:53:38

@ċsirke72: Németországban ez azért elvileg nem így van.

RoxyCRX 2012.07.24. 16:17:07

Sziasztok!

Szeretnek egy kis segitseget kerni amennyiben lehetseges.
Parommal mindketten ugydontottunk, hogy eleget kerestunk mar a magyar allamra, azon belul az APEH re. Ezert szeretnenk kimenni kulfoldre, elso lepesben Nemetorszagba "szerencset" probalni. A szakmai dolgainkat tekintve a parom nyirok (holisztikus) masszori oklevellel , konyveloi vegzettseggel, es szakacs vegzettseggel rendelkezik, magyar es roman nyelvtudassal. En Rendszergazdai es szakacs vegzettseggel rendelkezem, plusz magyar es angol nyelvtudassal, en nemetul valaha tanultam, (ergo nagyreszt megertem a nemetet, de beszelni jelenleg nem igazan tudok). Ezen tevekenysegekben mindketten tobb eves gyakorlatra tettunk szert. Ezt csak azert irom le, hogy ami vegzettsegunk van, az nem csak papir hanem tudas is van mogotte. Viszont....
Egyikunknek sincsenek illuzioi, hogy pl N.O. ban kolbaszbol lenne a kerites. Ezzel szemben reszunkrol barmilyen munkat szivesen vallalunk (a megadottakon kivul is), annak erdekeben, hogy valahol el tudjuk kezdeni az egeszet. A Segitseg keres arra vonatkozna, hogy volna e lehetoseg ra hogy ha kimegyunk es csak ugy beleindulunk a vilagba, akkor talalhatuk e valami munkat amelybol meg tudunk elni, es esetleg lepesrol lepesre elobbre jutunk? A parom 37 eves en 38. Gyerek nincs es a jelen szitut nezve nem is tervezzuk. Erdemes e nekiindulni es a "majd lesz valahogy" elvet kovetni. Mindketten nagyon alkalmazkodoak vagyunk, es nem "budos" a munka. Erre az utobbi 2 ev a pelda, hogy kifozdet uzemeltettunk, es az kb reggel 4 tol este 8 ig tarto elfoglaltsagot jelentett mindkettonknek nagyreszt a hetvegen is. Eggyuty dolgoztunk ami megmutatja azt is hogy a kapcsolatunk a 24 oras egyuttlevest is HALA ISTENNEK nagyon jol viselte, sot a nehez idoszakokban az egymas jelenlete adott erot a kitsrtasra. Javaslatokat varnek hogy probalkozzunk e (mint kiskutya a jatszoteren) :) vagy mit tegyunk?

Scaron 2012.07.27. 15:14:56

czimmy

Azt írd be a googleba, hogy: "tvöd". Ennél pontosabbat adatokat nem fogsz kapni és természetesen ez az állami iskolákra vonakozik. A wikipedias oldalon elég világosan le van írva minden!

Easyke (törölt) 2012.07.27. 20:51:39

@RoxyCRX: én nem javasolnám a "bele a vakvilágba"-módszert.
Első dolog, amit ezen a blogon már sokan elmondtak: ráerősíteni a nyelvre! Mindig vannak, akiknek szerencséjük van és nyelvtudás nélkül is találnak munkát, de ez a kivétel! Én egy éve dolgozom Észak-Németországban irodában (konkrét állásajánlatra jöttem ki), a nyelvtudásomat nagyra értékelik. Eléggé nemzetközi itt a csapat, de néha hallok panaszt egyik-másik külföldi kollégára, mert nem érti, amit magyarázni próbálnak neki...
A munkavégzéshez érteni kell az utasításokat, párodnak értenie kell, hogy mit akar a vendég (ha éppen masszőrködni akar). Az angol nyelvvel amúgy nem vagy elveszve, de a német ember (is) szeret az anyanyelvén kommunikálni. Továbbá: nekem itt az a tapasztalatom, hogy munkaszerződés nélkül nehezen talál lakást az ember (ha valaki meg tud ebben cáfolni engem, az neked csak jó hír). A bérbeadó egyszerűen azt nézi, hogy mekkora a valószínűsége, hogy a bérlő fizetni is fog tudni az albérletért. Nekem szerencsém volt az első albérlettel, mert a tulaj lánya a cégnél dolgozik, így nem kellett kauciót fizetnem. A másodikat már párommal kerestem. Nem kellett semmiféle igazolást vinnünk, de a tulaj azért itt is lecsekkolta szóban, hogy hol dolgozunk, milyen munkakörben (=mennyire biztos a munkahelyünk).
Hogy konkrétan javasoljak is valamit: nézzetek körül az Eures portálon: ec.europa.eu. Elég sok infót közölnek a munkavállalásról, önéletrajz-írásról stb.
Valamint: érdemes az iskolai végzettségek honosíttatásáról is elgondolkozni. Szerintem ezzel nagyobb esélyetek van a német munkaerőpiacon, mert a munkáltató így jobban be tudja azonosítani a végzettségeteket.

Egyelőre ennyi. Sok sikert és ne adjátok fel!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása