oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. július 19. 06:53,  Az életünk pokol lett 554 komment

2012. július 19. 06:53 Határátkelő

Az életünk pokol lett

Mindenekelőtt üdvözlet mindenkinek itt, az új otthonunkban! Remélem, jól fogjátok magatokat itt érezni (én nagyon izgulok...), a környezet mindenesetre szerintem csodás, a tartalom pedig marad a régi, illetve a következő hetekben terveim szerint lesz majd némi bővülés. Nem is szeretném húzni az időt, minden kiderül majd menet közben, úgyhogy vágjunk bele a mai történetünkbe, melynek beküldője, Mária mindent megpróbált Magyarországon, de nem tud egyről a kettőre jutni. Így hát döntött... Olvassátok és kommenteljetek – szokás szerint. (És gyertek a Facebook-oldalunkra is, ha tetszik a blog!)

bőrönd nő_2.jpg

Tíz évvel ezelőtt ismertem meg a férjem, munkahelyi szerelmi kapcsolat az első perctől. Pár év együttélés, gyerek, aztán házasság. Mindkettőnknek biztos állása volt a közszférában, jónak mondható fizetéssel. Az első Orbán-kormány alatt pedig fiatalként nagyon kedvező hitelt kaptunk, dübörgött a lakáspiac, fénykorát élte a szocpol…belevágtunk.

Csak hogy számszerű legyek, ketten összesen kb. 280.000 Ft-ot kerestünk, a részletünk pedig 90.000 Ft volt. Ezt mi akkor vállalhatónak ítéltük. A házat a kollégákkal, barátokkal együtt, a két kezünkkel burkoltuk, festettük, rendeztük.

Egy éve éltünk boldogan vidéken, amikor szakmámból adódóan jött egy vállalkozás ötlete. Gyermekek napközbeni ellátását biztosító vállalkozás, aminek nagy híján volt a település és a környező falvak is. Rengeteg pályázati lehetőség volt, de mivel akkor a kezdő vállalkozások finanszírozása még nem volt divat, személyi hitelt vettünk fel hozzá, saját nevünkre. Dolgoztunk, csináltuk, beindult, működött, sikeres volt, szerettek minket. Egy konkurens, hasonló vállalkozás sem mert ránk nyitni.

És akkor jött a válság...

Aztán beköszöntött 2008, a válság, én mellesleg ismét kisbabát vártam. Boldogok voltunk, de dolgoztunk rendületlenül…én a 35. héten még festettem a bölcsimet, a férjem betonozott. Úgy gondoltuk, egy-két nehéz hónap, majd összehúzzuk magunkat és elmúlik, 176 Ft-nál úgysem lesz már magasabb a svájci frank, a bankos barátnő is megmondta…

Hát lett, és kitart a mai napig. Az életünk pokol lett. Ha a törlesztővel pár napot késtünk, már csörögtek a bankok, este nyolckor, tízkor, hétvégén, a munkahelyen. Idegölő volt. Csúsztattuk, toltuk, ügyeskedtünk, ment. Késéssel ugyan, de mindent fizettünk.

És hogy emellett hogy éltünk? A hét hét napján dolgoztunk, a főállásunk mellett vittük a vállalkozást, neveltük a két gyereket, de ha már a hónap végén kellett kiváltani az antibiotikumot, akkor nem maradt ebédre pénz fizetésig. A 15 millió felvett hitelből visszafizettünk 6 milliót, gondoltuk megnézzük, mennyi maradt.

A bank arról tájékoztatott minket, hogy jelenleg 24 millió forint a tartozásunk. Elszakadt a cérna. A törlesztő részlet a triplája lett, abból a pénzből, amit a banknak fizettünk, pluszban 3 munkahelyet tudtunk volna fenntartani! De mivel ez lehetetlen volt, saját főállásunk mellett még 3 ember helyett dolgoztunk.

A semmiért, mert semmink nem maradt. Sem időnk, sem pénzünk. Csak azt értük el, hogyha késve is, de mindent ki tudtunk fizetni. Sok-sok átbeszélt, átsírt éjszaka után a férjemmel úgy döntöttünk, hogy itt hagyunk mindent. Mert tisztességtelennek és kilátástalannak éreztük ezt az egészet. A vállalkozásból származó bevétel nem fedezte a megnövekedett kiadásokat, viszont minden erőnket, időnket felemésztette.

Nem voltam a lányom mellett

Próbálkoztunk. Keserves volt. A lányunk még csak 9 hónapos volt, amikor kimentem 24 órás háziápolónak Ausztriába. Havonta egyszer jöttem haza. Nem voltam vele a születésnapján, amikor megtette az első lépéseit, sem akkor, amikor az orvos egy kontroll alkalmával azonnal a műtőbe irányította.

Nem kívánom senkinek azokat a hónapokat. Az édesanyám, aki már tíz éve Németországban él, felrúgott mindent és hazajött addig a gyerekekről gondoskodni és a háztartást vezetni, amíg a férjem és én dolgoztunk.

Három hónap után azonban a család kikészült teljesen: egy 10 év után is szerelmi házasság, és két szerelemgyerek nem bírta ezt az életvitelt. Amit összespóroltunk, betoltuk a bankba, de mintha az ablakon hánytuk volna ki, két hónap múlva ugyanott tartottunk, nyomkodtuk ki a telefont, a bankok már jól ismert számait.

Mindent megpróbáltunk

Még fontosnak tartom elmondani, hogy nem éltünk nagy lábon, életemben egyszer voltunk a tengernél nyaralni, a szabadságokat általában az édesanyámnál töltöttük a hegyekben. Hát igen. Ő a németországi takarítónői fizetéséből minden évben tudott venni a 4 fős családnak repijegyet oda-vissza, és vendégül tudott minket látni.

Próbáltuk a sokat hirdetett kedvezményes hiteleket, azonban azokat csak azok kapják, akik közel vannak a tűzhöz. Remek és befutott pályázatírónk volt, azonban az ilyen kisvállalkozásoknak csak jelentéktelen morzsák jutnak.

Ha ma Magyarországon nem vagy valakinek a valakije, nincs esélyed. Én ezt tapasztaltam vállalkozóként, munkáltatóként, munkavállalóként, anyaként az óvodai felvételin, ahol fontosabb volt az, hogy mi a férjem beosztása, mint az, hogy melyik az én gyerekem az udvaron.

Úgy döntöttünk, új életet kezdünk

Már nem voltunk képesek többet és jobban dolgozni. Négy diplomával és egy jól menő vállalkozással a tarsolyunkban szó szerint párizsin éltünk. Volt egy szép házunk, és cafatokban lógó idegeink. Fájó szívvel, de meghirdettük a vállalkozást. Úgy döntöttünk, hogy eladjuk és az érte kapott pénzen új életet kezdünk.

Itt hagyunk házat, hazát, tartozást… és elmegyünk innen. És nem fizetjük a hitelt. Ott a ház fedezetnek, vigye a bank és kenje a hajára, a maradékot meg hajtsa be, ha tudja. (Már érzem, ahogy záporoznak rám a kövek…) Nem vagyunk tolvajok, soha nem loptunk, nem vettük el, ami a másé.

Viszont annyira tisztességtelennek éreztük ezt a játszmát, ami a mai gazdasági világban zajlik, hogy nem akartunk a mások kisded játéka lenni! Ha az xy bank helyett Kolompár Józsika lenne a szerződésen, simán uzsora bűncselekmény lenne. Nem. Egy életünk van, és azt nem a bankoknak akarjuk szentelni, hanem a családunknak.

Döntöttünk hát, megyünk

Én elkezdtem egy iskolát, az egészségügy jó választásnak tűnt, az az első diplomám. Utánajárás, elismertetés… nem megy, csak ha csinálok egy ráképzést. Semmi gond, iskola felhív, bejelentkezz, bődületes több százezres tandíj befizet…tanulás éjszakánként munka, vállalkozás mellett.

Vizsga előtt egy hónappal kiderül, hogy a tanfolyamszervező lelépett a csoport pénzével, nem vagyunk lejelentve vizsgára. Egy év mínusz az életemből, jobban mondva az életünkből, amire a család épített. Krízis, kilábalás: újabb telefonok, könyörgés, hogy én már végigjártam, tudom, engedjenek vizsgázni…végül siker. Osztályelsőként végeztem.

Az életet a szív mozgatja

Nem túlzok, kb. 500 helyre küldtem el az önéletrajzomat. Mivel az édesanyám már sok éve Németországban él, anyagi megfontolásból hozzá költöztünk ki. A fiamat iskolába írattuk. A férjem otthon vigyáz a kislányunkra és tanulja a nyelvet. Én 500 km-re a családomtól dolgozom egy fogyatékosokat ellátó intézményben. 8 napot dolgozom, átlag napi 8-9 órát, aztán van 3 nap szünetem.

Egy lyukban lakom, amit szobának aligha lehet nevezni, de havi 90 Euróba kerül. A hét addig tart, amíg újra látom a családomat, a napok névtelenek, egyformák, jelentéktelenek. Az időt abban mérem, hogy mennyi az út hazáig, a férjemig és gyerekeimig.

Ők adnak erőt a lábamnak, hogy minden reggel elinduljak munkába, hogy kitaláljam és leszervezzem, hogy mi lenne a legjobb nekünk, és hogy hogyan tudnánk együtt lenni. Igen, az életet a szív mozgatja, erre most döbbentem rá, nem a pénz!

Ami megérintett

Mostanra érdemesnek tartottak arra, hogy egy 3 szobás zöldövezeti szolgálati lakást adjanak nekünk két héten belül, hogy a családom is ide tudjon költözni, és elégedett legyek. A kauciót fizethetem részletekben is, és az ár is nagyon kedvezményes, 600 euró melegen (fűtéssel, vízzel együtt, azaz a nagyja rezsivel).

Amit itt megéltem, az megérne egy külön misét, de azért megpróbálom idepasszírozni, ami engem különösen megérintett. A környezet pazar, a szobák színesek, a berendezés otthonos, praktikus és gyönyörű. A lakók ellátása elsőrangú, a gyümölcslétől a sokféle müzlin, ezerféle felvágotton, gyümölcsön át , elképzelhetetlen all inclusive ellátás van biztosítva.

A lakókat úgy képzeljétek el, hogy a legsúlyosabb fogyatékosok, sem egyedül enni, sem beszélni, sem járni nem tudnak, pelenkások és a végtagok száma is hibázik olykor, plusz egyéb járulékos súlyos szindrómák. Nem egyszerű. De itt puszival ébresztik őket, ha kórházba kerülnek meglátogatják őket a kórházban az ápolók, a szabadidejükben, önként! Figyelnek arra, hogy az ágynemű színe menjen a lepedőhöz…stb. Sehol nem érezni pisiszagot!

A lakók elektromos fogkefével naponta kétszer mosnak fogat, Nivea meg egyéb márkás cuccokkal tisztálkodnak! Hétköznapokon délelőttönként foglalkoztatják őket, „fejlesztik”. Ezt azért írom így idézőjelbe, mert szegényeken nem nagyon fog a fejlesztés, de az életminőségük a változatosságtól mindenképpen lényegesen javul!

Hihetetlen volt ezt az őszinte odaadást tapasztalni attól a nemzettől, akik majd egy évszázada még a halálba küldte ezeket az embereket.

Tanulok, változom

Nem tagadom, 34 évesen ezt az odahaza sosem tapasztalt szemléletet átvenni nem 1-2 nap, de tanulok, változom és magamévá teszem mindazt, ami számomra kedves és elfogadható. A kollégák szintén sok nemzet szülöttei, elfogadtak és nyitnak felém.

A férjem május óta együtt van a gyerekeivel éjjel- nappal, azt hiszem, felejthetetlen időszak ez neki is. Ősszel, ha megkezdődik az iskola meg az ovi, ő is munkába áll.

Nem ragozom tovább, itt tartunk most. Pár hónap alatt munka, lakás, esély egy „élethez”, egy élhető élethez, amiből mindenkinek csak egy van!

Nem nézegetünk régi fényképeket, túl fájdalmas. Bár lesz lakásunk, otthonunk még jó darabig nem, s bár kedvesek a kollégák, barátaink sincsenek. De ezt az utat választottuk és az otthonunkat, a hazánkat úgy hagytuk el, hogy előtte mindent megtettünk, hogy maradhassunk. Nem sikerült.

Mindenért keményen fizetünk, a múltért és a jövőért egyaránt. Csak máshogy, nem pénzben…”

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr234665486

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mennyibe került nekünk eddig a Fidesz szabadságharca? 2012.07.19. 16:19:24

Naponta 700 millió, hetente 5 milliárd, havonta 20 milliárd, éves szinten pedig 250 milliárd adóforintba kerül nekünk az, hogy a Fidesz nem az IMF-kölcsön, hanem a sokkal drágább, piaci finanszírozású hitelek felvétele mellett döntött. Döntésük fejenké...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.20. 12:24:38

@jaaaaa: Igazad van. Egyelőre Magyarországon még sehol:-D

Nem is fogják:-D

KevinMulder 2012.07.20. 12:24:54

@jaaaaa:

a. Ha a bank részéről olyan írja alá, aki arra nem jogosult. (van ilyen szerződés a látókörömben) A közjegyző hibázik.

b. A szerződés létrejön, de teljesíthetetlen feltételeket takar.

Karipapa01 2012.07.20. 12:26:27

@Donna-CatOnAHotTinRoof: "Nem kellett volna lehetetlenné tenni milliónyi ember életét."

Igazad van! Ejnye-ejnye világgazdaság!

"Ez a társadalmi működésünk következménye: alig lehet már megélni sokaknak."

Mint ahogy Olaszországban, Japánban, de főként Görögországban, Spanyolországban...stb. A " társadalmi működésünk következménye:.." a világgazdaság működésének következménye. Mi ehhez kicsik vagyunk. Itt csak helyi módosításra, némi okosságra lehet reményünk. Majd, ha annyi kőolajunk és földgázunk lesz, mint pl. Norvégiának, akkor itt is más lesz a helyzet. Addig viszont csak a küszködés az alternatíva.

KevinMulder 2012.07.20. 12:27:31

@Karipapa01: Az előbb lettem lehurrogva, hogy a passzívház csak átverés. Pedig jelenleg az importált földgáz 40%-ával csak az utcát fűtjük ... a többit meg gondold tovább.

tiborc2008 2012.07.20. 12:27:49

Jelenlegi kormányunk már nem azt üzeni nekünk, mint a kurcsányi, hogy el lehet menni, hanem azt, hogy el KELL menni.
Utóbbi két évben annyival emelkedtek a vállalkozásokat terhelő adók.
Padláslesöprés, mint rákosiéknál.

christophe 2012.07.20. 12:33:11

@csi szi: erre gondoltam èn is mondjuk viktàtor kivezeti M.o-ot az EU-bol,ès akkor megint lesz vizum meg,meghivolevèl....

Karipapa01 2012.07.20. 12:36:21

@KevinMulder: "Igen, Petőfi meghalt a hazáért, hős volt. De most miért lehet meghalni? A Közgépért?"

:-))). Na ja! szegény embert még az ág is húzza! :-)) A probléma végső soron nem a Közgép, hiszen államháztartási szempontokból nem jelentős az ezzel kapcsolatos Hmmm... "lenyúlás". Ennek inkább csak közerkölcs-romboló hatása van, de ezt nem szabad lebecsülni: igenis nagyon fontos éppen ebben a gazdasági helyzetben a jövőbe vetett hit és bizalom! Többet ér párezermilliárdnál, mert mint befektetés annál sokkal többet hozhat.De hát mit lehet várni egy "megélhetési politikustól", akinek a munkabére több, mint 10-szerese egy akármilyen munkásénak, és még a szerződés miatt legalább 4 évig ki sem lehet rúgni :-)) Jó, ez egy más blog témája...

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.20. 12:37:59

@Karipapa01: Már hogyne lett volna ott is "világgazdaság":-D

Nem is bánkódnak miatta...
De még mennyire eszük ágában sincs bánkódni.

Had főjön az EU feje, miképp finanszírozzák a németek, svédek, finnek, dánok az olasz, spanyol és görög, netalántán francia államadósságot...

Most is kisegítették a görögöket, a spanyolokat is:-)

Miért is segítették ki???
Ez egy fontos kérdés...
Szóval most miért is aggódjanak a spanyolok, görögök, olaszok, franciák?

Ha eddig jött segítség, ezután is fog. Különben bedől az egész európai bankrendszer, euróstul mindenestül.
Az északi államoknak tudtommal már igen elegük van ebből a csikicsuki játékból...

Ki nevet a végén???

Karipapa01 2012.07.20. 12:38:27

@KevinMulder: "Az előbb lettem lehurrogva, hogy a passzívház csak átverés. Pedig jelenleg az importált földgáz 40%-ával csak az utcát fűtjük ... a többit meg gondold tovább."

A műszaki problémák: másik blog !!!

Bicikliző medve 2012.07.20. 12:39:58

@Fruka1: Ja igen. Néztem a múltkor egy svejci autósujságot, és ott hirdették az új Suzuki 1.6 Sport autót, havi kb 300 frankért 4 évre (asszem 6% THM). Na most nálunk egy autó hitelének mennyi a THM-je? Mennyivel is kevesebbet fizet a végén a külföldi, mint a magyar?

nezavarjmasokat 2012.07.20. 12:43:52

Ellünk, felveszünk minden felvehető hitelt, aztán b@szunk visszafizetni... Mária országa, cigányok országa.

jaaaaa 2012.07.20. 12:44:23

@Donna-CatOnAHotTinRoof: Állomok közti pénzügyi eggyezmények, tőkevédelem, befektetési tőke védelme stb.
Pl. ha te befektetsz külföldön és a befektető lelép a pénzeddel nem mondhatják csak úgy "bocsi" ez van, talán majd legközelebb szerencsésebb leszel.

Gondolj csak bele, ha ez nagy számban előfordulna, hogy mindenki hátrahagy egy nagycsomó tartozást azt ki fogja visszafizetni? A betéteseknek tőkegaranciéra van szükségük, hogy pénzt helyezzenek el egy banknál. Te sem örülnél, ha a bankod csődbe mennne és vinné a megtakarításodat, amelyet összegyüjtöttél addig. Nem igaz? Ma Mo-on ez a tőkevédelem, ha jól emlékszem olyan 20 millióig terjed. Vagyis ha nemked van pl.35 millió forintos egy bakban és a bank befuccsol az állam garanciát ad neked, hogy 20 milliót visszakapsz. De a maradék 15-re már semmilyen garanciát nem kapsz, hogy valaha is viszont fogod látni. (ez csak egy péda, remélem jól emlékszem az összegre, de ha nem akkor sem tévedek olyan nagyot.) Még egy példa, ez a garancia pl. Amerikában 250 000 USD.
Az államnak garanciát is kell vállalnia pénzügyileg, nem csak "osztani az észt, hogy te ennyi meg ennyi adót meg szir-szart kell, hogy fizess." Attól, hogy államokat határok választanak el az nem azt jelenti, hogy egymástól teljesen függetlenek. Tipikus péda, ez a sz*r válság, hogy mennyire függenek egymástól az államok pénzügyileg. Ez nem az én véleményem. Ez így van. Így épült ki a gazdaság a világban. (nagyon leegyszerűsítem a dolgot.)

Ami pedig a benkok magatartását illeti Mo-on az gusztustalan. És akkor finom voltam. AZ A LEGPOFÁTLANABB DOLOG, AMI EGY SZERDŐDÉSSEL MEGTÖRTÉNHET, HOGY AZ EGYIK FÉL EGYÖNTETŰEN MEGVÁLTOZTATJA A SZERZŐDÉSBEN FOGLALTAKAT A MÁSIK FÉL BELEEGYEZÉSE NÉLKÜL.
Próbálnák csak megtenni ezt a bankok külföldön. Akár egyszer is.

jaaaaa 2012.07.20. 12:47:57

@KevinMulder: Ezek korrektek, amit írtál, de nagyon kisszámúak.
Mi van a többivel. A valós szerződésekkel, amelyek formailag nem kifogásolhatók? Ott a szerődés az szerződés. Nem?

nova76 2012.07.20. 12:48:47

@Matteo79: "Másrészt így már nem nagyon tudnak takarékoskodni." - dehogynem. Pontosan 40e/hót tudnak a NAV szerint is takarékozni. Van aki ennyit sem tud félrerakni. Nekik ügye volt már egy meglévő lakásuk, de azért nem ez a jellemző helyzet. Nekünk például nem volt. Akkor számoljunk 70eFt -os bérleti díj, vagy a 80e Ft-os hiteltörlesztő mellett. Azért előre gondolva, mindenkinek végigfut az agyán, hogy 10e a különbség, amit ugyan 20 évig fizetek, és lehet hogy néha 30e is lesz a különbség, de ha vége, akkor 70e-el vagyok beljebb minden hónapban. Azt jelenti hogy az egyikünk nyugdíját majd nem a lakbérre költjük el. A lakás vásárlása ugyanis egy hosszútávú befektetés. Pontosan olyan, mint amikor egy hosszútávú életbiztosítást fizetsz. Csak itt adnak egy letétet, és nem az van hogy valaki a 20. év végén lelép. hogy "hehe ez is csak egy pilóta játék volt". Másik dolog hogy az ember arra számít hogy ahogy öregszik, egy ideig csak csak valahogy előrébb jut, és még az is benne van a pakliban hogy előtörlesztéssel még a 20. év vége előtt kiváltom. Nekünk is ez volt a tervünk, mi is 20 évre vettük fel a hitelt, de pár befektetéssel úgy gondoltuk, hogy 8-10 év alatt kifizetjük. A válság ellenére a 10 éveset (2016) még lehetne tartani, de 2014-es választásokig necces, és én nem érzem úgy hogy 2016-ig kihúzza az ország. 2014-ben jó lenne nem tartozni már senkinek sem.

sjz 2012.07.20. 12:49:05

Na csak előkerültek a szerződések is.
lbalazs-nak meg igaza van.
A szerződéseket szerintetek más normális országban is egyoldalúan megváltoztathatják a bankok?
Komolyan kérdezem, hátha tudja valaki.
Mondjuk a Lajtától nyugatra, melyik országban mi a helyzet?
Itt igen, akkor én is úgy dönthetek, hogy egyoldalúan megváltoztatom, a kamatot, a havi törlesztőt, és a futamidőt. Miért ne?
Majd fizetek, ha lesz pénzem.
Egyébként szerintem, ha valaki kimegy dolgozni, rendezni fogja a tartozását, ha lesz munkája, mert aki a házára vett fel jelzáloghitelt, nem hiszem, hogy azzal a szándékkal tette, hogy ne fizesse. Ha meg majd kifizette, legalább békén hagyják.
Jó esetben pár hónap, pár év alatt ki tudja fizetni büntetőkamatostól, végrahajtóstól azt, amire itthon esélye se lenne. Mondjuk ezután ne csodálkozzon a bankrendszer, ha majd kerülik, mint a pestisest, de sajnos az új generációkat, akik nem égették meg magukat, majd újra be lehet fűzni.

nezavarjmasokat 2012.07.20. 12:50:18

@jaaaaa: "AZ EGYIK FÉL EGYÖNTETŰEN MEGVÁLTOZTATJA A SZERZŐDÉSBEN FOGLALTAKAT A MÁSIK FÉL BELEEGYEZÉSE NÉLKÜL."

Azzal, hogy egy zsidóval szerződtél, már nem egyoldalú (gondolom az EGYÖNTETŰ" helyett ezt akartad írni!:-) a szerződés módosítása. Egy zsidó bármikor, bármit módosít (Lásd holokamu túlélők - 1945-ben 60 ezer, ma 6 millió - gondolom 2020-ban 6 milliárd lesz...:-)

KevinMulder 2012.07.20. 12:53:41

@jaaaaa: Nem. Nem köthetsz olyan szerződést, ami nem felel meg a törvényeknek. A jelenlegi deviza alapú szerződések nem felelnek meg számos törvénynek. A PSZÁF-nak kellett volna ezeket a konstrukciókat elfojtani, de nem tette. Így most majd a bíróságnak kell kimondania azt, hogy ezek a szerződések semmisek.

Konkrét törvényeket most nem citálnék elő, mivel jelenleg is zajlik a per a bankok ellen és így azok a stratégia részét képezik. Ha magánemberként esetleg akarnál egy ilyen pertársasághoz csatlakozni, akkor természetesen keress meg és magánban elindítalak a megfelelő úton.

jaaaaa 2012.07.20. 12:55:51

@nezavarjmasokat: igen, de zsidózást meg ilyeneket nem akarok olvasni. Rendben.!

jaaaaa 2012.07.20. 12:59:59

@KevinMulder: Igen. nagyon egy "rugóra jár az agyunk."
Remélem ezek a szerődések mennek a süllyesztőbe. Engem igen meglepne, ha másféle döntés születne.

Köszi az ajánlatot, de amennyire én tudom engem nem terhel ilyen súly.

KevinMulder 2012.07.20. 13:03:41

@sjz: "A szerződéseket szerintetek más normális országban is egyoldalúan megváltoztathatják a bankok?"

Igen. De ennek 2 feltétele van. Az egyik a pontos THM meghatározás. Az egyik bankban pl van olyan, hogy, idézem: " ... a bank jogosult a kamat változtatására, amennyiben az MNB irányadó kamata változik". Ízlelgessük ezt. A bank növelheti a kamatot, ha az MNB növel? Igen. A bank NÖVELHETI a kamatot ha az MNB CSÖKKENT? Igen! Ugyanis a kamat változtatásának csak az a feltétele, hogy az MNB változtasson. A csökkenés is változás. Ilyen külföldön nem játszható meg. A kamatnak nagyon pontos és a hitelfelvevő által ellenőrizhető és lekérdezhető adatból kell tudni számolni.

A 2. pont pedig az, hogy amennyiben a hitelfelvevő nem akarja az új kamatot elfogadni, úgy biztosítani kell neki a reális kilépés lehetőségét (azaz lehetősége legyen).

Magyarországon a kamat nincs rendesen meghatározva ezért tologatják hasra a bankok és ha ki akarsz szállni, akkor 15 napon belül egy összegben kellene visszafizetni a pénzt . Mivel a bank tudja, hogy a pénzen ingatlant vettél, ami nem tehető 15 napon belül pénzé, ezért a reális kilépés lehetősége nem áll fenn.

Innen tessék továbbgondolkodni.

A Spanyol Inkvizíció 2012.07.20. 13:10:30

@Kiszámoló: ez meg milyen baromság már?
azt hiszed, meg a toronyeszű posztoló is, hogy Németországba megy és majd akkor a bank legyint, hogy így jártam.
Egy lóf.szt! Majd amikor az ingyen zöldövezeti lakásából kirakják, mert adóssága van, majd akkor lesz neki betyár világ, nem most.

A Spanyol Inkvizíció 2012.07.20. 13:17:49

@MACISAJT: Nem érted, ez a szép az egészben, hogy ott nem kell megvenni! Ott ingyen kapsz zöldövezetit!!!

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.20. 13:20:29

@jaaaaa: Persze, azért is van többek között az úgymond banki kötelező tartalékráta.

Az államok közötti pénzügyi megegyezések roppant fontosak!

Kár, hogy mégsem tudják tökéletesen betarttatni...
Lásd az unalomig csépelt példák: Spanyolo., Görögo.stb.
Nem tudták volna kifizetni a tőketörlesztő részeteinek még a kamatait sem a főleg német vagy milyen bankonzorciumoknak, ezért kell kimenteni őket folyton folyvást:-)

Amúgy létezik egy másik mechanizmus.
Biztosan ismered.
A békéltetés.

Ezt választják nagy cégek, bankok is sokkal inkább, mint a nemzetközi peres eljárásokat.
Nem csupán azért, mert elveszthetik a pert,soha se lehet mondani, hogy ez egy tökéletesen megnyerhető per, ez naivság, meglehet, hogy fellebbezni kell, és az egész amúgy is egy hosszadalmas, költséges procedúra, ráadásul még az is bejátszik, hogy melyik ország jogszabályát vegyék alapul meg ilyen apróságoknak tűnő dolgok - summa summarum bizonytalan, költséges procedúra, aminek még egy nyert per esetén is olyan konzekvenciái lehetnek, hogy úgymond mindent de mindent elvesznek az adóstól, mégse jár jól senki, mivel ezek a költségek megközelíthetik a valódilagosan behajtható követelést.

Egy egyezség esetén viszont az adós ország vagy annak jogalanya kap haladékot vagy egyéb kikötést, amit tud teljesíteni, a nagy nemzetközi kölcsönadó pedig hosszabb távon, de biztosan hozzájut annyi pénzhez, amivel sokkal jobban jár.

Nagyon sok ilyen békéltető gazdasági testület létezik a világban, van néhány, amely nagyon nagy hírnevet vívott ki magának, ezért néha már eleve beleveszik egy szerződésbe, melyik ország kamarai békéltető bíróságához fordulnak a felek nem megfelelő teljesítés esetén.

Karipapa01 2012.07.20. 13:24:35

@ċsirke72: "Ja igen. Néztem a múltkor egy svejci autósujságot, és ott hirdették az új Suzuki 1.6 Sport autót, havi kb 300 frankért 4 évre (asszem 6% THM). Na most nálunk egy autó hitelének mennyi a THM-je? Mennyivel is kevesebbet fizet a végén a külföldi, mint a magyar?"

Most miért jössz svájccal? Az egy teljesen más ország! Más a gazdasága, más a szemlélet, mások a keresetek, más a népösszetétel, mások a hagyományok, más az ipara, mezőgazdasága! Ez olyan, mintha összehasonlítanám az almafámat a szomszéd körtefájával. Mindkettő fa, de mindkettő más! Teljesen mindegy, hogy ott milyenek a kondíciók, nekünk akkor sem lesz olyan, hiszen a körülmények sem azonosak. Ennyi erővel Nigériával is össze lehetne hasonlítani.

A Spanyol Inkvizíció 2012.07.20. 13:24:41

@KevinMulder: ebben szeretnél bízni te is és még sok más adós is, hogy majd megúszod a törlesztést.
nos, nem fogod megúszni.
jobb ha megbarátkozol a gondolattal.

KevinMulder 2012.07.20. 13:28:31

@A Spanyol Inkvizíció: Nem akarom megúszni. Ellenben korrekt eljárást és szerződést akarok. Érdekes módon külföldön ezzel nincs gond, csak ott, Magyarországon, ahol a hozzád hasonló megkeseredett, tipikus magyarok élnek.

A Spanyol Inkvizíció 2012.07.20. 13:28:52

@nova76: azért felelőtlenség, mert az egyik fél megbetegedhet, félrekúrhat és elválhatnak, meghalhat, munkanélküli lehet és hoppá, már nincs is 280e ft bevétel havonta
kolléganőm így járt, de ő nem szállt ki az autóból, mert ő nem hajlandó veszteséggel kiszállni (2m lett volna akkor), most kábé 5m.
és erre jóval nagyobb esély van, mint gondolnád

A Spanyol Inkvizíció 2012.07.20. 13:30:42

@KevinMulder: ilyen esetben az eredeti állapotot kell visszaállítani.
az mennyivel jobb, hogy egy összegben visszaadod a 35000 CHF-et? a banknak és kiköltözöl a lakásból?

Egyéves Önkéntes 2012.07.20. 13:34:03

@KevinMulder:
Külföldön minden másképp van, ott még a kerítés is kolbászból van.

Egy a sok közül, amit a gugli feldob:

More than one hundred thousand home owners face losing their homes because of £30,000 worth of credit card and other debts excluding their mortgage, charities warned today.

Forrás: (www.telegraph.co.uk/finance/personalfinance/borrowing/mortgages/8431882/Home-owners-with-30000-credit-card-debts-face-losing-their-homes.html)

KevinMulder 2012.07.20. 13:34:46

@A Spanyol Inkvizíció: El vagy tévedve. Vagy ez vagy az van. Ugyanis a bank a hitelt nem nekem adta, hanem az eladónak. Ha kifizetem azt, amivel elvileg lógok a banknak, akkor a lakást megtarthatom. Max úgy lenne jó, ha az történne, hogy az eladó visszaadja a pénzt a banknak, én a lakást az eladónak.

Esetleg kiszámoljuk, hogy eddig mennyit fizettem a banknak, azt levonjuk abból, hogy mennyivel tartozom és azt kifizetem a lakást megtartom.

Ugye matekból sose voltál erős, trollkám? :)

KevinMulder 2012.07.20. 13:36:32

@Egyéves Önkéntes: Mondtam ilyet? Nem. Azt mondtam, ha itt dolgozol, akkor van perspektívád. Aki kijött, nem a lábát lóbálja. De legalább megbecsülik a munkáját, befogadják a közösségbe.

Otthon csak a hozzád hasonló alakok vannak, akik nem örülnek mások sikereinek, szerencséjének.

A Spanyol Inkvizíció 2012.07.20. 13:42:25

@KevinMulder: ki kell, hogy ábrándítsalak, rögtön két ponton is:
nem vagyok megkeseredett, életvidám vagyok és nagyon jól mulatok a hozzád hasonlóakon, akik szerint nekik minden JÁR, holott pedig nem. És amikor baj van, akkor nem merik maguknak bevallani, hogy elk.rták, hanem rögtön jönnek, hogy szemét bankok, mocskos zsidók, átkozott karvalytőke, stb.
holott minimális odafigyeléssel és józan ésszel látható lett volna, hogy erőn felül vállatál fel valamit.
másodszor pedig, matekból kiváló eredményeim voltam, még a matek szigorlatom is ötös volt, az eredeti állapot pedig az, ha semmis a szerződés, hogy amit kaptál, azt visszaadod
az ingatlan egykori eladóját nem nagyon érdekli a te buktád, vele kell lejátszanod a történetet.
természetesen az eddig kifizetett az lejön belőle, azt én se gondolom másképp.

Egyéves Önkéntes 2012.07.20. 13:44:40

@KevinMulder: Mondtál, pár sorral feljebb.
Azt mondtad, hogy külföldön csak korrekt szerződések vannak.
Csak akkor nem értem, hogy miért van százezer angol hitelkárosult?

És azt miből látod, hogy én nem örülök a mások szerencséjének???

KevinMulder 2012.07.20. 13:47:47

@A Spanyol Inkvizíció: Senki nem mondta, hogy JÁR. Nem tudom, mit lovagoltok ezen. S nem annak bevallásáról van szó, hogy az ember rosszul döntött (mert nagy szummában számunkra, még mindig jobb a devizahitel, mint a forint), hanem a fentebb említett okok miatt, amit hadd ne írjak le még egyszer. Ha nem ismered a körülményeimet, akkor pls. ne ítélkezz.

Az eredeti állapot visszaállítása meg nem így működik.

jaaaaa 2012.07.20. 13:48:05

@Donna-CatOnAHotTinRoof: Ja, jókat írsz.

Ahogy én látom a megegyezéshez 2 dolog kell:
-2 higgadt fejű fél, aki meg akar egyezni,
-mindkét félnek engednie kell (és a dolog csakis hosszútávon működik.)

Hát a Görögök is megérnek 1 misét. Anyám, hogy ezek mennyire el vannak varázsolva.
Mikor láttam a híradóban az akkori görög minsztert (azt hiszem ő volt), hogy népszavazást akarnak, hogy kell-e nekik a IMF segély vagy ilyesmi, én azt hittem ez az ember be van tépve, de kajakra.
Ez kb. olyan volt, mint mikor egy fuldoklónak dobnak egy mentőövet az utolsó pillanatban és az azt mondja, hogy: ááááááá */&@ meg ezt lila. Nekem nem kell lila színű mentőöv…

Érdekes a hatalmas mennyiségű „szarhoz”, amit felhalmoztak nem kértek segítséget. Az ment kisujjból. Nagyon büszkék arra, hogy ők adták a világnak a demokráciát, és most úgy áll a helyzet, hogy az is fogja őket megfolyatni, he nem térnek észhez.

KevinMulder 2012.07.20. 13:48:58

@Egyéves Önkéntes:
A korrekt szerződés nem egyenlő azzal, hogy nem lehet bebukni.

Egyéves Önkéntes 2012.07.20. 13:51:23

@KevinMulder: Jól van, neked van igazad! Mit iszol, meghívlak?

KevinMulder 2012.07.20. 13:57:46

@Egyéves Önkéntes: Valahogy nem érzem ezt őszintének, így egy kicsit hanyagoljuk egy kicsit.

nova76 2012.07.20. 14:20:18

@A Spanyol Inkvizíció: "azért felelőtlenség, mert az egyik fél megbetegedhet, félrekúrhat és elválhatnak, meghalhat, munkanélküli lehet és hoppá, már nincs is 280e ft bevétel havonta" - ezért van benne kockázat, de ha megbetegszik, félrekúr, vagy elváll, esetleg meghall az egyikünk, akkor vajon mennyivel van beljebb a másik? 10e Ft-tal? Ezektől még nem lesz lakásom, viszont a bérleti díját sem engedik el annak, ahol lakom. Ráadásul ezekből nem mindig jönnél ki negatívan anyagilag. Például nálunk a hitelt felvevőnek (a feleségemnek) életbiztosítást kellett(!) kötni, rám meg kötöttünk egyet befektetéssel összekötve. Lehet kötni biztosítást munkanélküliségre is, nem is olyan eget rengető összegről van szó. De nyilván azért azt is bele kell kalkulálni, hogy néha kiesik egyikünk, olyan időszakra érdemes félretenni. Persze munkanélküli segélyért mi is folyamodhatunk, jobb esetben van felmondási idő, esetleg végkielégítés. Asszonykám is most vesztette el az állását, 7 hónapja van állást találni, mire 0-ra jövünk ki a dologból. Azért remélem hogy annyi idő elég lesz. Bár azért furcsa látni hogy kiket vesznek fel azokra a pozíciókra, amikre Ő is jelentkezett. Fiatal pályakezdőként nagyobb az esélyed elhelyezkedni, mint jól képzett, tapasztalt veteránként (de még csak Ő is 31 éves, tehát nem 50), ráadásul ugyanazért a pénzért. Talán a 2 gyerek lehet a hátrány? Csodálatos lesz ha középkorú, családos, többgyermekes emberek még nagyobb hátrányba kerülnek a munkaerőpiacon a meggondolatlan kormányunk döntései miatt. Vajon ki fog gyereket vállalni?

KevinMulder 2012.07.20. 14:53:10

@nova76: Ennek következménye, hogy a kisgyerekesek kivándorolnak. Az ő gyerekeik már nem magyar tanítást kapnak és nem fognak semmit sem érezni az anyaország irányába. Az unokák már osztrákok, angolok, stb-k lesznek.

Karipapa01 2012.07.20. 15:36:09

@KevinMulder: " Ennek következménye, hogy a kisgyerekesek kivándorolnak. Az ő gyerekeik már nem magyar tanítást kapnak és nem fognak semmit sem érezni az anyaország irányába. Az unokák már osztrákok, angolok, stb-k lesznek."

Aztán mondd már meg, hogy mit tehetünk mi (ittmaradtak) azért, hogy ez ne így legyen? Vállaljuk fel a szüleik adósságait, butaságait? Vagy mi legyen? Értelmes ötletet mondj!!!

KevinMulder 2012.07.20. 15:39:09

@Karipapa01: Hányszor kell elmondanom, hogy aki kivándorol, az nem hagyja a többiek nyakában a hitelét? Nem hagyhatja. Le kell zárnia mindenképp. A visszafizetendő összeg mennyiségéről mennek a perek, de abban a hitelesek nagy része egyetért, hogy amit megkaptak azt vissza kell fizetni. Így ha kérhetném, hagyjuk már ezt az itthon maradottak fel kell hogy vállalják a kimentek adósságait, butaságait.

Ha otthon mentek volna teljesen csődbe, akkor szerinted jobb lett volna? Akkor nem kellene "felvállalnotok"?

Van megoldás, de azt most nem mondom el, mert még nincs itt az ideje.

ZOH 2012.07.20. 15:49:32

a kovetkezmenyek szempontjabol tok mindegy, hogy a posztolo jol dontott-e a hitelfelvetelkor vagy sem!

az ugyanis most mar egy megtortent dolog, teny, hogy egyebkent szorgalmas, tehetseges, vallalkozni es dolgozni kepes es hajlando fiatalok tomege dontott igy -- es esetleg kenyszerul a (hibas) dontese kovetkezmenyekeppen elhagyni az orszagot

viszont ezek az emberek az orszagnak oriasi es semmivel sem potolhato veszteseget jelentenek, raadasul ahogy elottem a t. kartacs ramutatott, ezeknek az embereknek a gyerekeit is elveszitjuk, vegleg

tehat az orszagnak meg kell oldania ezt a feladatot (azaz hogy az egyebkent szorgalmas, tehetseges, vallalkozni es dolgozni kepes es hajlando fiatalok szamara perspektivat nyujtson) kulonben elbukunk es majd atveszi a helyunket itt a Karpat-medenceben valami eletrevalobb nep :-(

sjz 2012.07.20. 15:56:11

@KevinMulder:
Köszönöm az értelmes reagálást.
Egyre inkább hiány van ebből is.
Amit még szeretnék hozzáfűzni.
Egy ilyen folyamatot mindenképpen szabályozni kellene államilag.
Az állam nem tette meg, ami a feladata (valamiért beszedik az adókat, de nem túl sokat kapunk érte). Ahol lehetséges, a bankok és bármilyen más profittermelő társaság elmegy a végsőkig, hihetetlenül kapzsi lesz.
A mostani helyzet kialakulása 3 szereplő hibája.
Az állam nem szabályozott semmit, amit kellett volna.
A bankok úgy viselkednek, ahogy az tőlük elvárható, de nem helyeselhető, a hitelfelvevők elhittek mindent, amit mondtak nekik és felvették a hiteleket.
Ne felejtsük el, nemcsak magánszemélyek vannak bajban, a települések most kezdenek csődöt jelenteni, rengeteg önkormányzat van nagyon nagy bajban.
Erre, ami most van, nem nagyon számított senki.
A három szereplőből jelen felállásban csak a hitelfelvevő kockázata érvényesül, a másik két fél mossa kezeit.
A bankmentésről meg megvan a véleményem, ha valóban a probléma megoldása lett volna a cél, teljesen másképpen is lehetett volna csinálni.
Az okoskodó trollkodó golyhók meg nem érdekesek.

KevinMulder 2012.07.20. 16:00:28

@sjz: Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezek a folyamatok szabályozva vannak az EU-n belül, de a releváns törvények jogharmonizációja elmaradt. Emiatt bankok eldurvultak, az állam és a PSZÁF nem fogta meg őket, így egyre mohóbbak lettek.

Most meg megy a maszatolás.

Karipapa01 2012.07.20. 16:00:57

@KevinMulder: " Hányszor kell elmondanom, hogy aki kivándorol, az nem hagyja a többiek nyakában a hitelét? Nem hagyhatja. Le kell zárnia mindenképp. A visszafizetendő összeg mennyiségéről mennek a perek, de abban a hitelesek nagy része egyetért, hogy amit megkaptak azt vissza kell fizetni."

Ne mondd el többször, egyszer már megértettem! Bár szerintem tőled eltekitve sokan másképpen gondolják - Mint ahogy a posztoló, ha olvastad egyáltalán a blogot - de mindegy, feltételezzük, hogy mindenki úgy gondolja, ahogy te. Én itt inkább az általad vetített jövőkép, miszerint "...gyerekeik már nem magyar tanítást kapnak és nem fognak semmit sem érezni az anyaország irányába. Az unokák már osztrákok, angolok, stb-k lesznek..." kommented irányában orientálódnék! Na! Itt van az a helyzet, hogy el lehet menni, lehet boldogulni, de semmi belepofázás nincs a magyarok ügyeibe, miként te is kifejtetted a gyerekeidről: " nem fognak semmit sem érezni az anyaország irányába.". Ezt a katasztrófát!! Vazze!! Gondolom, azoknak aki itt maradtak, akik megküzdöttek ezért az országért, igen nagy szükségük lehet @KevinMulder gyerekeinek a véleményére! Egyet jegyezz meg: ebből a csapatból kizártad magad! Gyere ide turistaként, vendégként, családtagként, akárhogy. De! POFA BE!! Ha felvállaltad, hogy nem veszel részt a sorsközösségben, ne várd el azt, hogy ezt bárki is tolerálja! Különben sok szerencsét ott, ahol vagy!!

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.20. 16:03:19

@ZOH: Gratulálok! A lényegek lényegét sűrítetted össze néhány precíz megfogalmazású mondatban.

Ez a veszteség nem banki veszteség, ez egy nemzet vesztesége. Soha-soha vissza nem pótolható, ki tudja hány potenciális generáció "előre kímúlása", a kormány ostoba nemtörődömsége miatt.

"viszont ezek az emberek az orszagnak oriasi es semmivel sem potolhato veszteseget jelentenek, raadasul ahogy elottem a t. kartacs ramutatott, ezeknek az embereknek a gyerekeit is elveszitjuk, vegleg"

Igen, erről van szó.

Kérdésem ugyan lenne a kormány társadalompolitikáját illetőleg, de mégsem teszem fel.
Hiábavaló.
Az a hatalom, aki eddig nem látta a fától az erdőt, az ezután se döbben rá semmire, csomagolhatja azt bármilyen kommunikációba, és átkötheti bármilyen színű pántlikával.

Erkölcsileg a magyar parlamenti 2/3ad megbukott.

Valami egészen másnak, újnak kell jönnie.

KevinMulder 2012.07.20. 16:08:19

@Karipapa01:

Ha már ilyen szépen kizártam magam a sorsközösségből, pls. mondd már meg az önkormányzatomnak, hogy a telekadót és az épületadót ne vonja már le a bankszámlánkról. Én magyar állampolgár vagyok, akkor is ha külföldön élek. A gyerekeim is magyarok. Lakóhellyel rendelkezünk, szavazunk és részt veszünk - ha távolról is - a közösség életében. Rossz helyen kopogtatsz.

Az unokáim már nem biztos, hogy magyar állampolgárok lesznek.

De ha adsz nekem olyan munkát, amiből biztonságosan és stabilan megélek hosszú távon, azonnal pakolok és költözök haza, de ameddig csak mélymagyar trollkodásra futja, addig illene csendben maradni.

váj mí 2012.07.20. 16:22:03

@A csótány is ember: Az én meglátásom szerint viszont az a baj, hogy nem érzem magam biztonságban Magyarországon. És itt nem a közbiztonságra gondolok. Még legalább annyi évet fogok dolgozni, mint ahány éves jelenleg vagyok. És ezeket az éveimet nem érzem biztonságban otthon. Meg az utána következőket ...

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.20. 16:38:21

@KevinMulder: Az enyémből nem! Dehogy írd ki magad! Megértéssel gondolunk nagyon sokan rátok, akiknek venniük kellett a vándorbotot, ha nem akartak neándervölgyi barlangszintű életet élni, rezsit nem fizetni, stb.
Mert már sokan majdnem itt tartunk.

Te itt soha nem leszel turista!

Hozzánk tartozol - ha te is úgy akarod!!!!!!
Mind, akik elhagytátok ezt a hazát, amelyiknek már nem volt szüksége a munkátokra, szakértelmetekre: mind-mind továbbra is hozzánk tartoztok, ha ti is úgy akarjátok!

Ez számomra evidencia!!!!!!!!!!!!

Karipapa01 2012.07.20. 18:14:45

@KevinMulder: "Ha már ilyen szépen kizártam magam a sorsközösségből, pls. mondd már meg az önkormányzatomnak, hogy a telekadót és az épületadót ne vonja már le a bankszámlánkról"

Hát vidd magaddal! :-)) ! Ha meg itt van...? Mégis mire számítottál?

tableno 2012.07.20. 18:34:22

@Karipapa01: Kíváncsi vagyok, milyen érzés úgy hörögni itt a kivándorlók blogján, hogy mindenki csak röhög a marhaságaidon...

tableno 2012.07.20. 18:40:19

@Karipapa01: De most komolyan: miből gondolod, hogy itt érdekel bárkit is, hogy szerinted ki mibe pofázhat bele és mibe nem?

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.20. 18:42:19

@váj mí: Hasonlóképpen érzek én is. Az előttünk álló 2013-as esztendőtől is már nagyon félek...
Erősen nézegetem én is a külföldi állásajánlatokat...
Szinte minden barátunk, sok ismerősünk kiment valahova.
Még a fodrászom is...

váj mí 2012.07.20. 19:40:26

@Donna-CatOnAHotTinRoof:
Ha mindent megfontoltál, átgondoltál, osztottál-szoroztál, és az eredmény pozitív lett, sőt még munkát is találtál, akkor ne sokat gondolkodj.
Mint írtad, sok barátotok él külföldön. Ők sok mindenben segíthetnek, ha ugyanoda akartok kiköltözni, egyszerűen csak a helyismeretük okán.

váj mí 2012.07.20. 19:46:48

@Karipapa01: Ezek és a hasonló kommentek azok, amelyek nagyon hamar segítenek leküzdeni honvágyat. Mindig eszembe juttatják, hogy a gazdasági tényezőkön kívül, miért is mentem el. A rosszindulat is jó valamire, látod. Meg a kicsinyesség is, ami a kommentjeidből lejön.

sjz 2012.07.20. 19:58:30

@váj mí:
Igaz. Most túltengenek azok, akik főleg (de nemcsak) gazdasági okokból mennek el, de én személyesen is ismerek több olyan embert, aki csak és kizárólag az ország (nem gazdasági) élhetetlenné válása miatt ment el. Anyagilag rendkívül jól voltak eleresztve.
Sajnos ez van.

váj mí 2012.07.20. 20:15:32

@sjz: Igen, ilyen családokat is ismerek. otthon sem volt különösebb anyagi gondjuk, és most sincs. Csak a légkör nem tetszett nekik. Hát elmentek. És ezek tipikusan a keresett szakmákat űzők közül valók. Velük is kevesebb lett az ország.
A légkör különben nekem sem tetszik. Ha megkérdezik otthon, hogy vagyok, "jól, köszönöm" és mosolygok. Erre az obligát válasz valahogy így kezdődik "Hát persze, könnyű neked, mert ....." Szinte mindig. Pedig nem könnyű, csak lerúgtam magamról a Szomszédok-életérzést az örökös nyavalygással együtt.

memyselfandi 2012.07.20. 20:50:29

@A Spanyol Inkvizíció: bizonyos szinten egyetertek veled, a vegen mindig a fogyaszto dont. A felsoroltak miatt nekem sincs hitelem, konzervativ penzugypolitikat folytatok. Kicsit sarkallatosnak erzem a velemenyed, mert nem veszed figyelembe, hogy az egesz az emberek hiszekenysegere epul. Azert nem lehet hibaztatni valakit, mert naiv. Es azt se felejtsuk el, hogy a bankok tesznek es tettek is azert hogy minel tobb hitel szorjanak ki.

Persze, ne hitelt vegyen fel az ember jobb jovoert. Egyetertek, dolgozzon meg erte. De lassuk be, a bankok nem csak penzugyi igenyt elegitenek ki, hanem igenyt generalnak. Es ez a gusztustalan. Ahogy irtam, kimegyek a repterre es hitelkartyat nyomnak a kezembe. A kozszolga szuleimnek meg postan kuldik a dombornyomott kartyat, tobbszazezres hitelkerettel, pedig a kutya nem kerte. A csapbol is a bankokrol hallasz, ha karacsony van azert, ha valsag van azert, de ha epp nincs semmi kulonos tortenes, akkor meg azert.

Te egy hatarozott ember lehetsz. De nem vagyunk egyformak, es az emberek hiszekenyek, foleg ha valami pozitivat igernek nekik. Es nem mindenki edukalt, hogy atlassa A-tol Z-ig mit is vallal. Ezt is vegyuk figyelembe. A legtobb ember hitelszerzodeset valamelyik ismeros koti meg, mert "a Gizike a szomszedbol tud egy jo ajanlatot". Persze Gizikenek lovese sincs az egeszrol, csak 1-2 trening utan mar penzugyi eloadonak hiszi magat es a jutalek remenyeben befuzi az osszes ismeroset.

Persze, aki tovabb nyujtozkodott mint ameddig a takaroja ert, annak ez egy jo lecke, mint peldaul a takaritono aki kacsalabon forgo palotaba koltozott hitelbol. Ezt alairom, ez ostobasag. De hitelt mertekkel is fel lehet venni, ha nagyon muszaj, es most azok is jol megszivtak, mert a duplajat fizetik vissza.

Szoval szerintem nem annyira fekete-feher ahogyan leirod, ennyire nem szabad altalanositani.

2012.07.20. 21:12:52

@váj mí: nincs baj azzal, ha valakinek máshol van kedve dolgozni...
csak ne lopjon meg minket, akik itt maradunk :) és ha már igen, ne próbálja valami siránkozással igazolni is a dolgot.
Persze, menni lehet, egyrészt ez is jó az eu-ban pl. Én hiszek a szabadságban és annak az is része, hogy ott élünk, ahol szeretnénk (na jó, ennyire nem egyszerű de mégis, több az opció mint mondjuk 10 vagy 20 éve).

guma 2012.07.20. 21:16:44

mindig csak olvaslak benneteket - most megszólalok...

@Karipapa01: nekem az észt példa jut eszembe ami bennünket is kihúzhat a bajból :)

békejobb mindenkivel az ország érdekében - eltudod képzelni azt amikor egy ország polgárai kézen fogja a másikat, és lepipálva a lengyelekkel megtámogatott békemenetet lepipálva egy nap adott órán kimenne mindenki az utcára és jelképesen kézen fogják egymás "békelánccal" körül "ölelni" Magyarországot, hogy mindenki tudja : változást akarunk!

ez 5 éve készült film, és most már valóban nincs idő háborút játszani egymással, miközben vezetőin vagyona gyarapodik, az ország kasszája meg kiürül, gyerekeinknek meg el kell hagyni az országot, hogy munkát találjon és emberi módon megbecsüljék, éljen.
én a 20 éve nyakunkon ülő politikusok helyére, kívülről hoznék vezetőt és teljes vagyonvizsgálatot csináltatnék még az unokáknál is, majd rögtön borítanám a titkos ügynök dossziékat és népszavazással közmeggyezést hoznám össze az alap elveket!

www.youtube.com/watch?v=upOZVGhzHgg&feature=relmfu

váj mí 2012.07.20. 21:18:57

@memyselfandi: Igazad van annyiban, hogy inkább szürke, mint fekete-fehér, de azért ha az arcodba nyomják naponta az Ariel reklámot, te azt veszed meg? Szóval, az ember mérlegel, és nem vesz Arielt, ha az "olcsóbb" mosópor is ugyanúgy kiviszi a kávéfoltot ... Érted, amiért a kezedbe nyomnak egy hitelkártyát, ki kötelez rá, hogy használd is?

Bert 2012.07.20. 21:28:25

@jaaaaa: Benne volt az átlag lakáshitelszerződésben, hogy a bankoknak jogukban áll ezt megváltoztatni. Ezt a hitelfelvevők aláírták. Innentől kezdve nem értem a problémád.

váj mí 2012.07.20. 22:01:18

@A csótány is ember: Ha kivándorol, nem lop meg, csak a következő évtizedekben nem a te nyugdíjadat termeli meg, hanem a Hans-ét. Ha hitelét hátrahagyva lelép szintén nem téged lop meg, hanem a bankot. Azt meg hadd ne sajnáljam, hogy hogyan jut a pénzéhez.

2012.07.20. 22:16:06

@váj mí: de miért mit gondolsz a bank honnét szedi be a veszteségét? ugyanonnan ahonnan kifizettük más ezrek hitelének egy részét... a mi pénzünkből...

KevinMulder 2012.07.20. 23:02:53

@Karipapa01: Tehát ha Te meglopsz engem, az ok?

Cpt. Flint 2012.07.20. 23:06:33

@A csótány is ember: Milyen veszteséget? Még egyszer elmondom akkor: mikor felvettem a hitelt, a bank elfogadta az ingatlant a teljes hitel fedezeteként! Az ingatlan fizikai állapota nem romlott, természeti környezete nem változott semmit.
Ha én most felmondom a szerződést, akkor ugyanannyira nem érdekel, hogy a bank követelését a jelenlegi árak mellett fedezi vagy nem fedezi az ingatlan, mint ahogy a bankot sem érdekli, hogy az 5 éve változatlan fizetésem mennyire fedezi vagy nem fedezi a duplájára emelt törlesztőt. Ez a bank kockázata volt, mint ahogy az árfolyamkockázat (meg a számukra vakon engedélyezett kamatemelés) a törlesztésnél az enyém. És ha engem folyamatosan dorongolnak azért, hogy magam vállaltam ezt a kockázatot, akkor azt mondom, hogy a bank is vállalja a maga részét, azaz ha én most ki akarok szállni, akkor a bank szépen elégedjen meg a hátrahagyott ingatlannal és hagyjon engem békén a továbbiakban. És máson (maradó polgárokon) se akarja behajtani azt, amit az óriási kockázatvállalásával magának előidézett. Verje le a piacelemzőin akkor.
Mert ennek az éremnek két oldala van ám! Ha nekünk, hiteleseknek látni kellett volna, hogy ez mennyire kockázatos és bele fogunk bukni, akkor a bankok pénzügyi szakemberei hogyan nem látták ezt? Hogy merészeltek ilyen iszonyatos mennyiségű devizahitelt (nem létező devizatartalékokra) kihelyezni, hogyan nem látták, hogy ezek be fognak dőlni, és ha bedőlnek, viszik az ingatlanpiacot is a béka segge alá, és akkor az ingatlanfedezet sem segít rajtuk?
Engem, a hitelest kell ezért felelősségre vonni? Hát hol élünk? Ezért kell innen elmenni, barátom, mert itt a jó magyar hagyományok szerint bármikor és bárkik pillanatok alatt csinálnak az áldozatokból bűnbakot.

Cpt. Flint 2012.07.20. 23:12:06

@Cpt. Flint: És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy 6 év alatt voltaképp az eredetileg hitelként kapott összegnek majd a felét már be is fizettem...

vazzup 2012.07.20. 23:17:03

@Cpt. Flint: hm, érdekes hozzáállás. Akkor jó volt a bank, amikor kipengette a pár millát a segged alá a házért? Utána meg már fújjcsúnyabank. Hm. Tényleg ráférne erre az országra némi edukáció. S nem csak pénzügyi értelemben.
Azt se tudod, mi az a bank. Legalábbis abból a sötétségből, ami a hozzászólásodból kiömlik, ez látszik.

váj mí 2012.07.20. 23:17:35

@A csótány is ember: A bank üzleti vállalkozás. Az, hogy a magyar állam a devizahiteleseket az adófizetők (a te) pénzéből menti, az egy másik dolog. De a bank olyan, némi túlzással, mint a sarki közért. Üzlet. És kockázat minden üzletben van. A vásárló (hitelfelvevő) és az eladó (részéről) is. Ha a vásárlónak fel kell mérnie a kockázatait, amikor hitelt vesz fel, és bele kell kalkulálnia az életébe, akkor a banknak is, mint eladónak, ugyanúgy fel kell mérnie a kockázatokat, és nem az adott államtól várni a kiváltást. De ez persze, csak az én magánvéleményem.

Cpt. Flint 2012.07.20. 23:19:47

@vazzup: neked komoly olvasási és értelmezési nehézségeid vannak. lehet, hogy egyéb pszichés problémáid is. saját és környezeted érdekében kérlek, fordulj szakemberhez!

váj mí 2012.07.20. 23:27:25

@A csótány is ember: Még valami eszembe jutott a banki mizéria kapcsán. Amikor a német barátomnak elmeséltem, hogyan oldotta meg a magyar állam a deviza-hitelek bedőlését, csak pislogott, hogy 'ilyet lehet'? 21 éve dolgozik a németországi bankszakmában.

vazzup 2012.07.20. 23:35:31

@Cpt. Flint: ha megtanultál olvasni és értelmezni, akkor majd olvasd újra a bankkal kötött (közjogi) szerződésed.
Amikor aláírtad még nem derengett, hogy nem egészen az van, amit a hableányos álmaidban most behalluzol?
Ha leállsz a szerrel, amit szedsz, újra menni fog az értő olvasás? Ki kéne próbálnod. A dolgok nem egészen úgy mennek, ahogy te itt elképzeled.

@váj mí: jah, ez még nem menti az olyan tolvajokat, mint a posztban szereplő "büszke", "okos" vállalkozó.

De amúgy éppen ez az, hogy az állam mesterségesen kezdte "menteni" a hiteleseket. Persze akkurátusan azokat, akiknek nem volt rá szüksége.
Utána csodálkoznak, hogy még jobban elszállnak a mutatók és még több (eddig nem szükségszerűen mentést igénylő) bajbajutott keletkezik...
Mint tisztességesen fizető devizahiteles csak azt tudom mondani, hogy a kormány a jó édes anyukáját mentse, ne engem.
Csak rosszabb lett.

Ja persze, ehhez hozzá kell tenni, hogy én nem ilyen Cpt. Flint, meg posztolóféle vagyok. Én tudom, mibe vágtam bele, 4-500HUF/CHF-ig tudok is nagyjából fizetni anélkül, hogy a büdzsém nagyon megsínylené, plusz többhavi tartalék, stb.
S nem, nem tervezem, hogy meglopom a bankbetéteseket, se a bank tulajdonosait ilyen gerinctelen lépéssel, mint amit a posztoló és a Cpt. Flint propagál itt nagy serényen.

2012.07.20. 23:42:47

@váj mí: a bank eladja a kecót, és a különbözetet (sok millió) behajtja a magasabb kamatokon keresztül az ügyfelein. Innentől kezdve lesz a te hiteled a mi veszteségünk. Tény, hogy kicsit komplikált a dolog a devizahitelekkel, de valahogy az is érdekes, hogy egyesek szerint banki szerződést nem teljesíteni ok, morálisan teljesen igazolható. Hát szerintem lopni senkitől sem illik. Ha a szomszédod ad kölcsönt és nem akarod megadni gondolom azt is ilyen nyugalommal teszed, elköltözöl valahová, ahol nem talál meg és kész.
Hogy megtetted az egy dolog, de én mélyen hallgatnék és nem írkálnék róla. Egy mert megtalálhatnak, kettő mert szégyellném. Az ember a saját lelkiismeretével megoldja a dolgot, már aki, de még más előtt is szégyenkezni kelljen? Annak mi értelme? De gondolom az itt a lényeg, hogy szerinted amit tettél az nem rossz. Hát az... és nem csak jogi értelemben... az a baj, ezt nem a banktulaj milliárdos fogja leírni a zsebpénzéből (ha ez lenne akkor sem lenne helyes de ugye ki nem szarja le, ő túléli).

váj mí 2012.07.20. 23:53:11

@vazzup: Ahham, most már értem a szempontjaidat. Te azon szerencsések közé tartozol, akik, amellett, hogy tudnak számolni, vannak tartalékaik is, ha mégse úgy ütne be.
Viszont 10-12 éve, amikor ezeknek a hiteleknek a nagy részét felvették, az égvilágon senki sem látta előre 2008-at. Persze, az értelmesebbje számolt árfolyam-növekedéssel, de megduplázódással szinte, szerintem még te sem.
Te személy szerint valóban rosszul jártál, és értem az indulataidat. Jogosak is. Én sem tartom életszerűnek az állami mentést azok rovására, akik nem, vagy megfontoltan vettek fel hitelt.
Az meg, hogy a posztoló és családja lelépett a bank elől (egy időre nyugi, csak egy időre ... amint valami a nevükön lesz, a bank -behajtó-betalál) ... no ezt mindenkinek az egyéni lelkiismerete dönti el. Meglóg fizetés nélkül vagy sem. Van ilyen kocsmákban is, ahol az úri közönség táncol ...

váj mí 2012.07.21. 00:02:16

@A csótány is ember: Ha az jött volna le a kommentemből, hogy meglopni menő dolog akár egy bankot is, akkor elnézést, de valszeg én fogalmaztam félreérthetően. Az, hogy a posztoló és kiscsaládja egyelőre kiírta magát a térképről, nem jelenti azt, hogy a bank, illetve az általa megbízott behajtó cég nem találja meg őket, amint valami is a nevükön lesz. Az EU-nak vannak hátrányai is. Nehezebb eltűnni...
Amivel én nem tudok megbékülni az az állami szerepvállalás ebben az egész deviza-hiteles ügyben. Ha a kormány vagy parlament tagjai (otthon lassan egyet jelent) felajánlják az 1 évi fizetésüket erre a célra, azt mondom, oké, talán még haza is költözöm, mert mintha valami elindulna ... De nem. Az államkassza ezt is kibírja. Szerintük ...

vazzup 2012.07.21. 00:06:27

@váj mí: ennek semmi köze a szerencséhez. S akár hiszed, akár nem, számoltam vele. Pont azért, mert ebbe a viccországba születtem. Pontosan tudtam, hogy ami akkor folyt, az minden, de nem megalapozott általános életszínvonal-emelkedés. A hullámvasúton meg minden emelkedő után ott jön a következő hullám-völgy.
Pont ezért vártam és tettem félre, ezért dolgoztam, és dolgozok sokat és jól, hogy legyen tartalék, annak idején azért vettem panelt, mert erre tellett. Vehettem volna én is vidéki házat kerttel, meg mindent, csak éppen akkor több hitel, több gond, több potenciális probléma.
Ne mondja nekem senki, hogy nem volt előre látható a "válság".

Igazából én egyetértek, hogy az igazán nagy bajban lévőknek segíteni kell. De nem így és nem azoknak, akiknek és ahogy tették.
Ahelyett, hogy a féllábú, gyerekét egyedül nevelő nőn segítettek, kiszórtak sokmilliárdot azokra, akiknek volt elég tartalékuk kiszállni végtörlesztéssel, meg majd fizethetjük jól az árfolyamgátosak kamatkülönbözetét. Hát kösz.

2012.07.21. 00:19:02

@váj mí: hát egyrészt nem az ő fizujukon múlik, másrészt ők is meg kell éljenek valamiből. Azért a képviselők nem mind kőgazdag nagykutyák, csak kisebb része.
Az általános gazdasági helyzetre megoldást, hát ha bárki tudna akkor jó lenne... de más országok ugyanígy megérzik mint mi...
A hitelekről meg, szerintem realisztikusan annyi tehető meg, hogy átnézni a szabályozást és ha kell módosítani de olyan formában, hogy a bankoknak se legyen túl nagy szívás. A pénzhez pénz kell, amit a bankok adnak...

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2012.07.21. 00:20:01

azért azt nem nevezném lopásnak, hiszen a banké a kéglijük (amit ugye anno fedezetként elfogadott), plusz amit az addig eltelt időben beszedett tőlük egy olyan képlet alapján, amelyben a bank úgy váltogatja a számokat, ahogy akarja. eleve minden bank elmehetne a picsába a fedezeten felüli követeléseivel.

váj mí 2012.07.21. 01:00:59

@vazzup: 2008-at te sem láttad előre úgy 10 éve. Ez biztos. Felelősebben gondolkodtál az átlagnál ez is biztos. Viszont az árfolyamkockázat, nem a hiteltörlesztés megduplázódását jelenti normál esetben. Gazdasági válság esetén meg igen. De ezt 2000-ben egyetlen gazdasági elemző sem tudta volna előrejelezni. Ezeket a hiteleket meg nagyjából ekörül vették fel. Átlag fogyasztók, és nem közgazdasági szakértők, elsősorban.
Az is tény, hogy sokan túlvállalták magukat....

@A csótány is ember: Természetesen inkább amolyan demagóg érzete volt a javaslatomnak, ami a parlamentereket illeti. De tudod, az ország pénzével mindig könnyebb jótékonykodni, mint a sajáttal. Viszont, ha valóban annyira a szívükön viselték volna a devizahitelesek sanyarú sorsát, akkor jelképesen lemondhattak volna egy havi bérükről. Emiatt még nem kell feltétlenül sajtos stanglit stikában zabálni a Tescoban pénztelenség miatt. Ha érted ... Más farkával verni, ugye ...

Cpt. Flint 2012.07.21. 01:38:27

@vazzup: fuss neki még egyszer annak, amit írtam, és mondd el konkrétan, mi vele a problémád. az ostoba fröcsögéseddel nincs mit foglalkoznom, az a te szinted, nem az enyém.
elmondom újra és újra: ha a bankok ilyen mennyiségű devizahitelt mertek kihelyezni akkoriban, akkor:
a) az ő pénzügyi zsenijeik sem látták előre a mai helyzetet, vagy
b) láttak veszélyt, de vállalták ennek a kockázatát, mivel
- kicsinek ítélték, vagy
- tudták, hogy mindenképpen a hitelfelvevőkre, ill. az államra lesz hárítható a veszteség.

Egyik esetben sem érzem, hogy én, a hitelfelvevő lennék a hibás.
Igazából nem is értem, hogy ugyanolyan devizahitelesként hogyan lehetséges az, hogy te "jó ember" vagy, én meg sötét ostoba tolvaj akármi... ehhez a hozzáálláshoz elég komolyan skizofrénnek kell lenned.
Én nem kértem és nem is vettem igénybe egyelőre semmilyen devizahiteles-mentő akciót.
Ettől függetlenül nem azzal kívánom a magam - nem annyira kellemes - helyzetét igazolni, amivel te, hogy maximálisan azonosulok a velem ellenséges, engem elnyomó erő attitűdjével, érveivel. Ez amúgy a pszichológiában egy közismert viselkedésforma.
Még annyit, hogyha te számítottál ekkora árfolyamesésre, sőt mint mondod, még nagyobbra is, és így is felvetted a devizahitelt, akkor vagy totál abnormális vagy, vagy mazochista, vagy egyszerűen csak túl sok a pénzed és nem tudod mire költeni (mondjuk a hitelfelvétel ez esetben elég érdekes és bonyolult módja a pénzköltésnek).
Azt mondd már meg, te nagyon okos, hogy akkor miért nem forinthitelt vettél fel? Minek kellett egyáltalán hitel egy sz.ros panelra, ha ekkora tartalékaid vannak, és ilyen jól keresel?
Öregem, annyi az ellentmondás minden mondatodban, hogy értelmezhetetlen.
Szerintem te egy sima banki akárki vagy, aki idejött trollkodni.
Még egy: én alapvetően nem a szopatásunk jogszerűségét kérdőjeleztem meg. Hanem az erkölcsi oldalát. Tudod, amit mostani pártunk és kormányunk mondott pl. BKV Eleonóra végkielégítéséről: jogszerű, csak nem erkölcsös. Aztán tettek róla, hogy jogszerű se legyen, ha már nem erkölcsös.
Én csak annyiban reménykedem: hátha ebben az esetben is megtörténik ez.

váj mí 2012.07.21. 02:08:03

@defenestratio: Nem kell ilyen szerződéseket aláírni és elfogadni. Ha nem tenné senki, vagy drasztikusan csökkenne azok száma, akik mégis igen, akkor a bankok is változtatnának nagyon hamar a feltételeken. De mint fentebb már megjegyeztem, ez is csak üzlet. Amíg kereslet van, ugye ...

sjz 2012.07.21. 08:29:37

@Cpt. Flint:
Teljesen igaz.
A másik témához (ki lop meg kit :) ).
Adott egy bedőlt hiteles, nincs munkája, ha itthon marad tuti nem tudja fizetni a törlesztőjét, sőt segélyt kap, addig ameddig.
Viszont, ha kimegy simán tudja fizetni a törlesztőt, és fogja is, megszabadul az egésztől és utána sz@rik a hitelekre, mert tanult a történetből. Namost azok szerint, akik úgy képzelik, hogy meglopják öket mégis melyik verzió a jobb?
Egyébként én személy szerint csak a "rendszerváltás" előtt és most gondolkodom azon, hogy ki kellene menni, a köztes időben végig reménykedtem, hogy érdemes maradni. íMindezt úgy, hogy a család jó része kint van valamerre, az öcsém pl.: 1987-ben ment ki, már régóta osztrák állampolgár és végig fűzte az agyamat, hogy menjek én is stb. Mondtam nem megyek.
Most azt mondom (nem neki, mert tőle függetlenül fogom csinálni) ki kell menni, senki ne várjon 20-25 évet, mint én, NEM ÉRDEMES. Aki akar menjen, amilyen hamar csak tud.

sjz 2012.07.21. 08:49:50

Az adósmentésről még pár gondolat.
A banki manipulációk miatt generálódott válságot, úgy oldották meg, hogy a bankokat kitömték pénzzel, ebből lett prémium, csodaterepjáró, stb a banki vezetőknek.
Mi lett volna, ha ennyi erővel csinálnak egy lottót az adósoknak, aki nyert rajta visszafizetik a bankjának az adósságát, ekkor keletkezik a banknak vesztesége? Nem és vásárlóerő szabadul fel, amiből adóbefizetés lehet. Azzal hogy közvetlenül a bankokat tömték pénzzel adtak a sz@rnak egy pofont.
Nem kéretik a konstrukciót fikázni, csak egy egyszerű példa volt, de a lényeg kihámozható.
Másik érdekesség, a CHF kamata folyamatosan csökkent, a CHF hiteleké meg folyamatosan nőtt (tudom erre is van megfelelő magyarázat), és amint azt valaki megjegyezte, sok esetben nem az árfolyamváltozás volt a legnagyobb gond, hanem a többszázalékos kamatemelkedés (persze főleg a kettő együtt).
Megállapítható, hogy sem a józan paraszti ész mentén való gondolkodás, sem a problémák valós megoldása nem érdeke az adott hatalomnak. Ez mindaddig így marad, amíg valami nagyobb erő ki nem kényszeríti a változást.
Ezt most nemcsak hazánkra értem mindenütt így van és így volt korábban is.

memyselfandi 2012.07.21. 09:08:31

@váj mí: Nem kell hitelt felvenni, nem kell hitelkartyat hasznalni csak mert valaki a kezembe nyomta. Ez nem is errol szol, hanem arrol az agressziv propagandarol ami azert van hogy megis hasznald es sokan ennek a csapdajaba esnek. Eselyed sincs kikerulni, atprogramoznak teljesen, es a vegen, amikor mar mindenki a kornyezetedben hitelt vesz fel, azt gondolod ez a norma. Igazad van, megint csak azt mondom, a vegen az egyen dont. A hiszekeny ember, akit be lehet palizni. En sajnos azt tapasztalom hogy nagyon sok a hiszekeny ember, es epp ezert nem tudom oket hibaztatni es nem tudok rajuk ujjal mutogatni, mert neha azt erzem hogy lehet en vagyok tul hatarozott, es el kell fogadni hogy a nagy tobbseg nem ilyen...

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.21. 10:57:05

@sjz: Hát ez aztán totál vicces lenne, hogy ha lakásfedezetű jelzálogra vett fel valaki hitelt, a bank arra hivatkozván, hogy közben drasztikusan csökkent a fedezeti garanciaként szolgáló ingatlan értéke, és nem fedezi a devizaspekuációból származó mozgásokat: hát ez a fekete humor netovábbja!!!

A jelzálogos szerződések alapja mindig egy hitelbecslés volt, a becsüst MINDIG a bank jelölte ki, hogy a becsüs szakmai tapasztalata és a hitelfelvő ügyfél felé abszolut érdektelen és részrehajlás-mentes mivolta is egyben garantálva legyen, hiszen maga a bank választotta ki szakember kispistajóskát. Senki mástól ingatlan becslést el nem fogadott.

Nomármost: ha kispistajóska nem tudta mondjuk 2007-ben, hogy 2012-ben rengeteg ingatlan messze értéken alul értékesíthető, de az is megeshet, hogy sehogy: akkor a bank perelje kispistajóskát.
Az adós semmit sem tett "annak érdekében", hogy csökkenjen a fedezetül szolgáló ingatlan értéke.
A piac döntött eképpen.
Ez is egy kockázat, ami ugyehogy ugye nem a devizaadóst terheli? A bank nem szereti a piacot, amikor nem az ő érdeke szerint mozog?:-D

Ha már az adós odaadja a lakását, ugyan mi jogon követelhet a bank bármit is, az ingatlanon túl?

A bank nem PIACI SZEREPLŐ?
Rá akkor nem vonatkoznak a piac ingadozásai????

Sőt, az állam mentse ki őket, nem azért, mert fizetésképtelenek, csak mert nem termelődött mega-giga-extra-profitjuk?

NEM az adófizetők kötelesek a bankot megmenteni.
Meg kell válogatni, melyik banknak mekkora a tartalékrátája, mennyire korrekt szereplője a piacnak és oda kell elhelyezni a betéteket...Máshonnan kivenni. És olyan országot keresni, ahol a banki felügyelet is működik...

Mindjárt nem lenne probléma egy szál se, hanem örüljenek a bankok, hogy van rengeteg ingatlanjuk. Az érték, még akkor is, ha most alacsony az ára. Az ingatlan mindig is hosszútávú befektetés volt, hát hol van akkor itt a hiba?

Kit ért kár?

Ne dőljünk be a rosszhiszemű megfélemlítésnek. Nevük van azoknak, akik ezt teszik, blogokon, bárhol. Nem, nem a trollokra gondoltam, hanem erre a feladatra képzett szakemberekre:-D

Ugye, értjük egymást?

Ui. Mária, ne dőlj be semminek! Bátrak is kitartóak voltatok! Egyetlen életünk van, és ha a magyar 2/3-os parlamenti többségnek nem számít több százezer ember élete, akkor mentjük, ahogy lehet azt az egyetlen életet. Ez legalább demokratikus, mert a Természet ebben senkivel nem tett kivételt.
Senkinek nincs joga az ellehetetleníteni, elvenni.

Miért nincs nálunk magáncsődvédelem?

Ez lenne a polgári világ? Fedél elszáll, család szétmegy, emberek megdöglenek? A megagigaextraszuper profit miatt? Ez egy kormány dolga, hogy ezt biztosítsa, emberi ÉLETEK árán is?????

Mi ez?

Sok sikert, boldogságot, ott, ahova sodort a kényszersors.
Itt voltatok végig rendes adóbefizető polgárok, de nekünk látod ilyenből nem kell.
Hogy ki fog itt a végén adót fizetni???

Majd kigondolják az okosok...

vazzup 2012.07.21. 12:06:51

@Cpt. Flint:

Azt írtad, hogy szerinted a szerződés semmis abban az esetben, ha azt tartalmazza, hogy neked egy bizonyos mértékű CHF-et ad kölcsön a bank, forintra átváltva az éppen érvényben lévő árfolyamon, majd te azt a CHF-et fogod visszafizetni megadott konstrukció szerint, CHF-ben. Ehhez igénybe veszi a bank a vásárolt ingatlant, mint fedezetet, hogy ha lelépsz a pénzével csalárd módon, legalább valamennyit tudjon enyhíteni a saját kárán.

Ezzel szemben te azt írtad, hogy vigye az ingatlant, a többit leszarod, oldja meg.
Csak az a gond ezzel, hogy ahogyan az autóhitelnél sem az autót kérted a banktól, itt sem a lakást, hanem a PÉNZT. Ami X CHF. Ezt kell visszafizetned, részletekben, adott kamatok mellett, adott határidővel.
No már most, ha te kiszállsz ebből a hitelből, vagy a bank felmondja, akkor a szerződésedben pontosan le kell lennie írva, hogy milyen feltételek mellett tehetitek ezt meg.
Például a mindenkori árfolyamon kell számolgatni az összegeket.
Nem olyan bonyolult ez, neked is megy, csak éppen téged nem érdekel, mert azt hiszed, hogy a bank jótékonysági intézmény.
Bezzeg amikor a folyószámládon lévő összeg a kérdés, rögtön átváltasz szolgáltatóra, hogy mé' ad olyan kevés kamatot a bank, meg miért van pénzkezelési költség, meg ilyenek.
Ha olvasgattál volna valaha a bankok és a bankrendszer működéséről, és azokat hajlandó lettél volna értelmezni, egyértelművé válna, hogy mi miért és hogyan. De nem, te csak tolod itt a különféle bemagolt baromságokat, amiket valamelyik narancsos pártlapban olvastál. Kár, hogy vajmi köze van a valósághoz.
A Stockholm-szindrómához meg végképp semmi köze, de te tudod, mivel égeted magad. :D

Azért vettem fel hitelt, mert mint írtam, tele lett a tököm a lakás-tulajdonosokkal, akik kiadták a lakásaikat. 4 év, 10 albérlet, elmennek a búsba. Ez ma Magyarországon az albérleti piac (nem vagyok ezzel egyedül).
Azért akkor, mert akkor lett tele, azért kellett hitel, mert nem volt egy egész lakásnyi fedezetem. Tudod, a nyugalmat, azt, hogy nem tehetnek ki bármelyik percben onnan, ahol lakom, meg kell fizetni. Ha nincs rá éppen fedezeted, akkor hitelben kell megfizetni, so simple.
S azért deviza mert még most is pluszban vagyok a forinthitelhez képest.
Ha most váltanám át, még mindig magasabb lenne a törlesztőm forintban. A kettő közti nyereség valamennyire enyhíti az árfolyam-veszteséget és tartalékképzésre is jó.
Csak éppen lehetne ez még jobb is, ha a szeretett kormányunk nem piszkál bele ilyen módon a forint árfolyamába. Sokkal kevesebb is lehetne a CHF ára, ha nem "menti" meg a devizahiteleseket, ha nem nyilatkozik olyan ótvar baromságokat, mint a Fidesz alelnöke vagy a Kuszaszem tábornok.

Szóval igen, pénzt költök, azt fizetem, hogy előbb lett lakásom, mint hogy ki tudtam volna egy összegben fizetni. Ennek bizony ára van, ti ezt felejtitek el. Azt hiszitek, ezek járnak, pedig nem. Nincsen ingyen-ebéd! Bár lejáratták ezt a közhelyet, az igazságtartalma változatlan.

Az "akkora tartalékok" meg te is tudod, csak párszázezer forintról van szó. Egy panelt sem kapsz ennyiért. Szóval nem értem a problémád ezzel kapcsolatban.

Nem tudom, én a helyedben az erkölcsi baromságaidat megtartanám magadnak, miután leírtad, hogy te lopnál. Mert az, hogy tudod, hogy a fedezeted nem fedezi a PÉNZT, amit elkértél a banktól, ennek ellenére kiszállnál úgy, hogy leszarod a különbözetet, szimpla lopás. S akkor arról még nem is beszéltünk, hogy évekig használtad mások pénzét a saját kényelmed érdekében, s nem fizetsz érte. Mert kevesebbet fizetsz vissza, mint amennyi a megállapodásban szerepelt.

Így kapisgálod már, mi a gondom? Amiről te beszélsz, szimpla szándékos lopás. S ne hidd azt, hogy a bankot sajnálom, mint szervezetet, hanem magunkat, mert minden ilyen esetben mi, a betétesek, tulajdonosok, a bankok egyéb ügyfelei, s végsősoron az adózó állampolgárok fizetjük ki így, vagy úgy a te lopásodat.

Szóval tőlünk lopsz, ha lopsz.

sjz 2012.07.21. 13:00:36

@Donna-CatOnAHotTinRoof:
Teljesen egyetértek veled, csak az első bekezdés nem tiszta, biztos, hogy nekem akartál válaszolni?
Lehet, hogy az az oka, hogy az ebédemhez most ittam meg 3 üveg Litovel Dark Premium üdítőitalt, de segíts kérlek!
Mire volt ez válasz?
Megismétlem, amúgy teljesen egyetértek a gondolataiddal.
Baráti üdvözlettel,
sjz

váj mí 2012.07.21. 13:41:08

@memyselfandi: Nem kikerülni kell bankreklámokat, hanem nem figyelembe venni. Egyszerű, nem? Nekem, például nincs hitelkártyám, mert nem kell. A banki reklámok meg pont annyira érdekelnek, mint az autóké. Autó sem kell.

sjz 2012.07.21. 13:50:35

@memyselfandi:
Ehhez még annyit fűznék hozzá, hogy van egy jó ismerősöm, korábban jól menő vállalkozása volt, a fejlesztéshez hitelt akart felvenni, a végsőkig ragaszkodott a forinthitelhez, de addig győzködték számításokkal, grafikonokkal, amíg beadta a derekát.
Most nincs semmije, mindene elúszott, de ez nem kenhető a devizahitelre, mivel a munkája is ellehetetlenült, hiába lenne forinthitele, azt sem tudná fizetni. örülök, ha nem fogja magát felakasztani. A másik ismerősömnek puskája van, amivel előbb a végrehajtót majd magát tervezi lelőni. Na ez az igazi katasztrófa. Próbálom meggyőzni, hogy nem ez a jó megoldás, remélem sikerül. A média által felkapott történetek csak a jéghegy csúcsát jelentik, sokkal több emberi katasztrófa hozható kapcsolatba a jelenlegi helyzettel ma Magyarországon.
Az elsőnek említett ismerős tipikus, jóindulatú, de naiv ember, egy normális világban simán boldogulna, itt és most lehet elbukik, de a normalitás régen eltűnt a mi világunkból.
Ezzel kapcsolatban egy kis adalék található Daniel Quinn: Izmael című könyvében.

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.21. 17:47:20

@sjz: lehet, hogy több felvetésre is válaszoltam, de az agyamban ez a mondatot maradt meg, ezt ragadtam ki, hogy tiltakozik az ellen, hogy dolgos, szorgos, aktív embereket, akik a maguk szakmájában jók, olyan vádakkal illessék, hogy meglopta az adófizetőket, de a mérsékeltebbek is azt hajtogatják, hogy a bankokat bizonyosan.
Miféle hazug, ocsmány, kártékony nézet ez?

Miért stigmatizáljuk azokat az embereket, akik nem várták az államtól a sültgalambot?
És akik még megnyomorítottan sem várják...

A világon már mindenhol derítik ki szép lassan a sok banki, pénzügyi manipulációs stiklit, ami nem semmi horderejű (A Libor botrány, no annak még folyt. köv. és az nem lesz egy 1xű menet, még a banknak sem, aki mindenek fölötti társadalmi szereplőnek képzeli magát. Élet és halál urainak.)

Ez volt a mondatod, amihez valahogy, ha nem is közvetlenül válaszként, de hozzá tudtam fűzni mondandómat:

Idézlek:
"Namost azok szerint, akik úgy képzelik, hogy meglopják öket mégis melyik verzió a jobb?"

Hát nem és nem és nem és ezerszer is nem, ezek az emberek NEM LOPTÁK MEG a társadalmat, hanem ADTAK, ADTAK és újból csak ADTAK a társadalomnak!!!!!!!
Mindenemmel tiltakozok, hogy ez egyáltalán felvetődhessen komolyan bárkiben is, hogy gyökeret verhessen egy ilyen aljas, csúsztatásokkal telitűzdelt nézet, hogy kriminalizált emberekkel van dolgunk! Legjobb esetben bunkó tudatlanokkal.
Ezek az emberek a banki felügyelet NEM működtetésének, szemet hunyásának ÁLDOZATAI, és még örüljünk, ha valahogy kibírják, amit bírniuk kell, gyermekeik felnevelését, új élet kezdését a nulláról.

A nagyon nagy kár, hogy nem itt, M-on adunk lehetőséget egy új élet kezdésére, a magáncsőd bevezetésére, és örülni, hogy továbbra is adóznak a magyar államnak és nevelik utánpótlásként M-országnak a következő generációt, nem pedig egy másik nemzetnek.

Hamis, hazug, megosztó, figyelemelterelő manipulációnak, erős megfélemlítő nyomásnak vannak kitéve ezek az emberek az amúgy sem "nem teljesen feddhetetlen" pénzügyi hatalom részéről. Erre mondják mindközönségesen: még ők állnak az erdő felől! Bagoly mondja verébnek...

Mit követelhet még egy bank a házadon kívül?
Az életedet?
Jó, hogy nem már tarkólövést vagy dologházak beállítását!!!

A kereskedelmi bank is sima piaci szereplő, semmi több.
És mégis a válság kirobbanásakor az adófizető polgárok pénzéből tőkésítettek fel MAGÁN piaci szereplőket!!!! Egy kereskedelmi banknak is megvannak a piaci kockázatai. Nem csak a hitelfelvevőknek.
Még az ingatlanból történő kilakoltatás is megkérdőjelezhető nem egy esetben, hisz tudjuk, a bank nem járt el hogy finom legyek: a szakma etikai kódexe alapján. Más, jogszabályi elemekről most nem szólok, amelyeket figyelmen kívül hagytak, hisz ők ezt megtehették... Sőt mindennemű szakmaiságot félretolva, csak a minden eszközzel való "itt a piros hol a piros nyerésre játszottak".

Neked írtam, mivel nem járok erre a blogra, de most már be-be fogok térni, ha nem zavarok.

Nézd ezt el, ha Te voltál most számomra "a többeket összefoglaló" alany:-)

sjz 2012.07.21. 20:43:51

@Donna-CatOnAHotTinRoof:
Semmi gond, örülök az értelmes reagálásoknak, és teljesen egyetértek veled.
Szerintem sincs szó lopásról.
Ráadásul teljesen el tudom képzelni az emberek életét hitel nélkül, sőt továbbmegyek a bankszféra nélkül is teljesen rendben lenne minden.

sjz 2012.07.21. 20:46:29

@Donna-CatOnAHotTinRoof:
Ja és nem vagyok itt törzstag, de szerintem nem zavarsz, gyere nyugodtan, az értelmes emberekre és hozzászólásokra mindenütt szükség van.

Mad Mind 2012.07.23. 08:43:55

@nova76:
Nekem soha semmit nem fizettek a szüleim.
Nem azt kell nézni mire elég egy átlag hónapban a 210, ami 190 amúgy. Azt kell figyelembe venni, hogy tudod-e fizetni azt a 90-et, ha beugrik valami nem várt esemény, betegség, munkanélküliség vagy bármi vis maior. Ha csak azt nézed, hogy aktuálisan kitudod vergődni a havi törlesztőt, akkor rosszul választottál.

nova76 2012.07.23. 09:11:53

@Mad Mind: Én nem hiszem hogy ennyire negatívnak kellene lenni. De mint ahogy már többször leírtam, a legtöbb esetben nincs más lehetőséged. Általában egy élet munkája egy ház/lakás. Ezt termeled meg azalatt, míg élsz. Ezt hagyod a gyerekeidre. Két gyerek esetén egy fél ház fejenként. De fizetheted a hitel helyett az albérletet is, ha beüt valami nem várt esemény, ugyanúgy az utcán vagy.
Persze mai eszemmel én sem vennék fel hitelt, de nem azért mert a hitel nem éri meg, hanem mert a házra nincs semmi szükségem. És a gyerekeimet is le fogom beszélni róla. De mint hosszú távú befektetés, mindenképpen megéri. 50 évesen én is örülni fogok a háznak, amit abból a pénzből vettem, amit nem a bérleti díjra költöttem. Feltéve hogy tudom fizetni. De ügye ha nem tudom fizetni, akkor sem vagyok hátrébb, csak épp ugyanabban a cipőben, mint aki nem vett fel hitelt..

Jmbonet 2012.08.24. 16:25:28

Sziasztok,

mi is eladósodtunk de nem devizában.
Ami a hitelből sok az sokk.
Olvastam a blogot, láttam mi van kint külföldön, amit mondok, aki tud csak menjen addigis felszabadít itt egy munkahelyet amit a kormány képtelen, azt Ti megteszitek.
Drukkolok, megyünk mi is !

Üdv.:Imre

nina881 2012.10.28. 07:07:37

en is otthagytam hazat, hitelt es ket gyerekkel uj orszagban probalok uj eletet kezdeni, nekem nincs 3 diplomam, de ha dolgozok akkor van eletem, esetleg neha latom a jovot, otthon legfeljebb a kovetkezo reggelre tudtam gondolni, hogy mit adok enni a gyerekeknek, es hogy reggel jon e a vegrehajto, most mar nem erdekel, nem lettem miliomos, itt sincs megtakaritott penzem, ( meg csak 7 honapja vagyok itt ) de mar kezdek lenyugodni, es ejjelente tudok aludni...annal ami otthon volt minden csak jobb lehet. Annal rosszab mar nem letezik,

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása